reklama

Appyfeet - pedikúra rybkami. Wow!

Neviem, odkedy poskytujú vo watfordskom shopping centre Harlequin aj služby netradičnej pedikúry, ale ostatnú jeseň sme už prechádzali okolo niekoľkokrát. Zakukli sme na chvíľu. Drobné rybičky sa hemžili a prisávali na ľudské nohy ponorené vo vode. Pôsobili na mňa ako veľké pijavice. No oni sa vlastne neprisávali, ale obtierali sa o nohy a jemne ich obhryzkávali. Minule som ich prvý raz zakúsila na vlastnej koži.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (13)
Obrázok blogu

V Británii je to od 12. marca 2010, kedy sa v Meadowhall Shopping Centre v Sheffielde uskutočnil Grand Opening Day, veľký hit. Média upriamovali svoju pozornosť nielen na novú kúpeľovú procedúru, ale aj na ženu, ktorá to všetko s odvahou podnikateľa spustila. Je ňou Christina Wright. Vďaka nej je Británia vraj prvou krajinou, kde sa tento druh pedikúry začal praktizovať rozsiahlo po celej krajine s veľkým úspechom. Teraz má každý, kto chce, možnosť nadobudnúť ultra jemné nohy v rybích kúpeľoch. Pri procedúre sa využívajú rybičky Garra rufa, ktoré sú známe ako rybičky-doktori alebo rybičky-dermatológovia.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď sme s dcérou vstúpili do miestnosti, bola v podstate prázdna. Pani, ktorá tam pracovala, nám najprv dala vyplniť vstupný formulár, v ktorom sme uviedli svoje nacionálie a základnú zdravotnú charakteristiku. Po zaplatení sme dostali kartičku s prvou pečiatkou o absolvovaní konkrétneho druhu procedúry. Kto sem príde šesťkrát a získa šesť takýchto potvrdení, siedmu procedúru bude mať zdarma.

Okrem rybej pedikúry na 15 a 35 minút tu môžete dostať aj masáž nôh, rybí kúpeľ pre ruky na 5 a 15 minút. Tiež si tu môžete zakúpiť rôzne kozmetické prípravky na ošetrenie nôh a rúk.

Obrázok blogu

Zariadenie nie je veľké. Nachádzajú sa tu tri štvorboxové minikúpele pre nohy, teda spolu naraz tu môže túto procedúru podstupovať 12 ľudí. Hoci je uvedené, že je možná aj procedúra rúk, žiadne minizariadenie na ruky som si nevšimla, no pani nás striktne upozornila, že do boxov na nohy ruky dávať nesmieme. Ani mi to nenapadlo, pokiaľ to sama nespomenula. Dosť, že som nabrala odvahu vložiť tam nohy.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Ja osobne nemám rada, keď sa mi nejaké zvieratko obtiera o nohy, zvlášť mačky. Ako dieťa som chodila na prázdniny ku starej mame, u ktorej sa vždy ponevieral veľký kocúr. Veľakrát ma prekvapil znenazdania a ja som sa ho ako dieťa vždy znova a znova zľakla. Ten pocit vo mne ostal dodnes. Na rybičky som sa preto pred vstupom do miestnosti vnútorne pripravila, aby som ich zvládla bez smrteľného šoku.

Obrázok blogu

Pred každou procedúrou si každý, kto ide do kúpeľov Appyfeet, musí najprv opláchnuť nohy (ruky, telo) teplou vodou, aby zmyl z tela prípadný krém alebo iné zvyšky telových chemikálii, ktoré rybičkám škodia. A potom sa ide na to!

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Prvá išla na procedúru moja dcéra, ktorá návštevu k rybkám vyprovokovala. Ešte ani poriadne nevsunula nohy do vody, už sa rybky na ne vrhali. A ako ich tam rýchlo vsunula, tak v nasledujúcom zlomku sekundy jej obe nohy automaticky leteli von z kade sprevádzané pritlmeným jačaním a chechotom zároveň. Pozrela som na ňu, že či je to až také zlé a hneď som sa vyzúvala aj ja, aby som si to náhodou ešte nerozmyslela.

Aj moje rybičky sa hneď vrhli na moje nohy. Na priehlavok, pätu, členok, chodidlo, palce, i pomedzi palce sa snažili votrieť. Kuskali, štipkali, šteklili, hladili, obtierali sa. Najprv mi to vyrazilo dych, po chvíľke som ho znova nabrala, až som konečne uvoľnene vydýchla. Voda bola príjemne teplo-vlažná, nepretržite prečisťovaná na jednej strane kade sústavným prívodom, na druhej odtokom. Vraj sa voda v kadi za hodinu vymení 17-krát.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Stačila krátka chvíľa, aby sme si na rybičky zvykli a vychutnávali príjemný pocit z kúpeľa. Medzitým sem zavítala patria mladých tínedžerov. Z ich reakcií bolo hneď jasné, že sú tu tiež prvýkrát. Tak ako my dve. Jeden chlapec z partie prežíval pocity z rybičiek veľmi intenzívne. Rehlil sa a dlhú chvíľu vrtel na zadku ako na rozžeravenom ražni. Keby bol prišiel sám, určite by odtiaľ ušiel. Jeho kamaráti sa smiali tiež, ale viac z neho ako z rybičiek. Chlapec sa už ukľudňoval, keď si oproti nemu sadla pekná dlhovlasá brunetka. Tá hneď spustila hysterický chichot. A tak sme si napokon vymenili zúčastnené, sympatiou naplnené pohľady a úsmevy a napokon sme sa chvíľu smiali všetci.

Ak prežijete prvý šok, ďalšie minúty s rybičkami si už užívate naplno s veľkým potešením. A napokon odtiaľ vyjdete s oddýchnutými ľahunkými nohami plní pozitívnej energie, úsmevov, dobrej nálady.

Absolvovala som 15 minútový kúpeľ. Bol naozaj veľmi príjemný. Keď sme odtiaľ s dcérou vyšli, obe sme mali výrazný pocit ľahkosti a oddychu. Za tých 15 minút rybky vykonali najmä na mojich chodidlách výrazný kus poctivej práce. Rybičky sa zdravej pokožky nedotknú, požierajú iba odumretú a chorú pokožku. Skonštatovala som, že mi dcéra takto venovala pekný darček. Dokonca tak ako je to v Británii bežne zaužívané, aj procedúry v týchto kúpeľoch môžete podobne ako vecné dary prostredníctvom Gift Cards niekomu darovať.

Obrázok blogu

Väčšinou keď idem do neznáma, zisťujem si potrebné informácie vopred. Teraz to bolo naopak. Informácie o Appyfeet som naháňala až po absolvovaní rybích minikúpeľov. Bolo to preto, že naše rozhodnutie nebolo vopred plánované, ale impulzívne. Zistila som, že rybičky Garra rufa sa nie nadarmo volajú rybičky-doktori. Ich schopnosť požierať odumretú kožu na tele sa využíva nielen na dermatologické účely, ale aj na liečenie niektorých závažných kožných ochorení, napr. psoriazy. No v diskusii na internete sa dozviete aj o ďalších zdravotných problémoch, ktoré rybičky Garra rufa poriešili (napr. achilovku).

Na internete som hľadala, či aj niekde na Slovensku sa rybičky Garra rufa používajú na pedikúrne účely. Používajú, na relaxačné a liečebné kúpele pre celé telo. Terapeutické vane, ktoré k tomu využívajú, sú chránené európskym patentom a s výnimkou Liečebného centra vo Viedni je Garra Fish SPA v Bratislave ich jediným vlastníkom na území Slovenska, Čiech, Poľska a Maďarska. A centrá ichtyoterapie používajúce patentovanú technológiu terapeutických vaní Dr.Fish sa nateraz nachádzajú len v Estónsku a Rumunsku.

Ak vás moje slová zaujali, informácie o Appyfeet v Británii nájdete na stránke http://appyfeet.co.uk a o bratislavských Garra Fish SPA na http://www.garrafishspa.sk/, odkiaľ som aj ja čerpala poznatky. A ak si chcete pozrieť video, na YouTube je ich tiež zopár. Otvorte napr. http://www.youtube.com/watch?v=WEFT8962LAc alebo http://www.youtube.com/watch?v=W6Sgn3nn1Es

Agáta Krupová

Agáta Krupová

Bloger 
  • Počet článkov:  187
  •  | 
  • Páči sa:  95x

Zaujíma ma spoločnosť, kultúra, tradície a mnohé iné, rada píšem o zážitkoch všed- ného dňa, občas sem pripletiem i nejaký recept. Predtým som viac písala o Londýne a Anglicku, lebo som tam istý čas žila a stále tam žijú moji najbližší. V ostatnom čase sa začínam viac venovať rodnému mestečku Hanušovce nad Topľou a jeho okoliu - prírode, histórii, pamiatkam i zaujímavým ľuďom. Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoHanušovce nad Topľou a okolieLondýn, Veľká BritániaMestá a miesta Veľkej BritánieKnihyFilm a televíziaDivadloReceptyJazyk, nárečie, slangZvyky, tradície, obradyHistorický kalendárDetiSpomienkyAj taký je životZamysleniaNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu