reklama

A nech o päť rokov tromfne kráľovnú Viktóriu!

Že britskú kráľovnú Alžbetu II. majú ľudia radi, vyjadrili na oslavách jej jubilea. Nič na tom nemení ani to, že mnohí tam išli iba zo zvedavosti. Briti si svoju panovníčku skutočne vážia, tak ako si skutočne vážia aj svoje národné tradície.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)
Obrázok blogu

My sme sa doma na oslavy chystali tiež, no nevychystali. Plánovali sme plánovali, no nakoniec sme zaváhali. Niekedy je totiž ťažko zosúladiť rôzne povinnosti, počasie a starostlivosť o deti tak, aby všetko vyšlo ako chceme.

A tak sme si trochu posedeli pri televízore a mali kráľovnú ako na dlani, ale bez tej autentickej atmosféry, ktorú človek zažije len v centre Londýna, v dave ľudí uprostred eufórie, keď kráľovnú vidíte aj tak iba cez blízky veľkoplošný monitor, a nie na vlastné oči, ale to nepoviete nikomu.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Potom sme si na chvíľu vyšli do blízkeho parku, aby sme predsa len trochu zmokli. Cestou sme si všímali vyzdobené priečelia rodinných domov. V našej štvrti ich nebolo mnoho, lebo aj autentických anglických rodín tu žije iba riedko.

Obrázok blogu

Keď som fotografovala jeden z domov, vyšiel vonku jeho obyvateľ vyniesť smeti. Na hlave mu trónil klobúk so zastoknutou britskou vlajočkou. Ten druh klobúka vylepšuje náladu, a tak som sa neubránila úsmevu.

Obrázok blogu

Obyvateľ nevyšiel len kvôli smetiam. Sledoval nás spoza záclony a zachcelo sa mu prehodiť slovko-dve. Dážď však naberal na hustote. Na jeho sklamanie sme sa dlho nezdržali.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Doma v tepľúčku si poniektorí zložili svoje premrznuté údy na pohovku, poniektorí - teda ja - si telo vyhriali pri rúre, keď ruky ešte zapracovali na chutný koláčik.

A tak kráľovná Alžbeta II. nakoniec oslávila svoje diamantové jubileum bez nás. Ale veď v duchu sme boli s ňou a zo srdca jej k jubileu želali všetko najlepšie.

Ozaj, na záver ešte ponúkam jeden kráľovský „joke cake". Verím, že mi odpustíte, ak nepreložím do slovenčiny, ale stratil by svoju charakteristickú chuť. Vlastne je to výrok synčeka jednej kamarátky mojej dcéry. Chlapček sa doma chválil, ako sa v materskej škôlke učili o kráľovnej Alžbete. A pochválil sa, že vie, kde kráľovná býva. Tak sa ho mamka opýtala, že teda kde, v akom paláci kráľovná Alžbeta II. býva. Odpovedal, že v „Queen lives in Bucket Palace with Ham".

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Súvisiaci článok:

Aj v audienčnej sieni kráľovnej

Agáta Krupová

Agáta Krupová

Bloger 
  • Počet článkov:  187
  •  | 
  • Páči sa:  94x

Zaujíma ma spoločnosť, kultúra, tradície a mnohé iné, rada píšem o zážitkoch všed- ného dňa, občas sem pripletiem i nejaký recept. Predtým som viac písala o Londýne a Anglicku, lebo som tam istý čas žila a stále tam žijú moji najbližší. V ostatnom čase sa začínam viac venovať rodnému mestečku Hanušovce nad Topľou a jeho okoliu - prírode, histórii, pamiatkam i zaujímavým ľuďom. Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoHanušovce nad Topľou a okolieLondýn, Veľká BritániaMestá a miesta Veľkej BritánieKnihyFilm a televíziaDivadloReceptyJazyk, nárečie, slangZvyky, tradície, obradyHistorický kalendárDetiSpomienkyAj taký je životZamysleniaNezaradené

Prémioví blogeri

Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu