reklama

Historický kalendár - január 2016

Výber niekoľkých slovenských a svetových osobností, udalostí a dní, aj cez vlastné videnie, vlastnú optiku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

2. január

V roku 1941 zomrel Štefan Banič, slovenský konštruktér a vynálezca padáka (75. výročie). V roku 1913 v USA sa stal svedkom leteckého nešťastia, čo ho inšpirovalo k zostrojeniu padáka na princípe dáždnika (1913). V júni 1914 tento padák osobne vyskúšal pred zástupcami Patentového úradu letectva USA, keď vo Washingtone zoskočil zo strechy 15-poschodovej budovy. Neskôr skákal aj z lietadla. Ak však mal sny, že svojím druhom padáku v americkom letectve prerazí a poriadne zarobí, nestalo sa. Hoci sa stal čestným členom letectva USA, padák mu nepriniesol ani slávu, ani bohatstvo, a tak sa v roku 1920 vrátil Štefan Banič domov, do rodnej Skalice. Ako murársky majster tu žil v ústraní až do smrti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Vždy som obdivovala parašutistov. Sama som si zoskok nikdy nevyskúšala, ale keď som videla film, v ktorom zoskakovali z lietadla, vždy ma to fascinovalo a vždy som sa snažila vžiť do pocitu, aký prežívajú parašutisti pri každom zoskoku. No ono to nikdy nie je ono, pokiaľ to človek naozaj nevyskúša. Zapísať si to do funebráckeho zoznamu? Ak mám byť úprimná, vždy som vedela a viem, že to nikdy neskúsim, lebo sa bojím, že by to bola posledná vec, ktorú by som v živote ešte stihla urobiť.

6. január

V katedrále sv. Pavla v Londýne bol v roku 1806 pochovaný anglický admirál Horatio Nelson (210. výročie).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Vianoce na Trafalgar Square pred 10 rokmi
Vianoce na Trafalgar Square pred 10 rokmi (zdroj: Viki Krupová)

Admirál Nelson by mi bol popravde asi úplne ukradnutý, keby som nemilovala Trafalgar Square s návštevami National Gallery. Keď som žila tých niekoľko krátkych rokov v Londýne, v čase voľna som sa vyberala po múzeách, galériách a iných zaujímavých miestach, no na žiadnom inom mieste som neopakovala návštevu toľkokrát, ako v blízkosti pomníka admirála Nelsona.

Jeden z dvoch levov pri päte pomníka admirála Nelsona v Londýne
Jeden z dvoch levov pri päte pomníka admirála Nelsona v Londýne (zdroj: Agáta Krupová)

Admirál Nelson bol veliteľom britskej flotily v Stredozemnom mori, ktorý v roku 1798 porazil Francúzov v tzv. bitke o Níl pri Abú Kire. Vďaka tomu Spojené kráľovstvo získalo v Stredozemnom mori námornú prevahu. O niekoľko rokov neskôr (21.10.1805) v námornej bitke v oblasti mysu Trafalgar (španielske územie) porazilo anglické vojnové loďstvo znova pod jeho vedením spojenú španielsko-francúzsku vojnovú flotilu. Do tej doby to bolo najdôležitejšie námorné víťazstvo Angličanov, ktoré dodnes pripomína pomník na londýnskom Trafalgar Square. Pätu vysokého pamätníka z dvoch strán lemujú dva veľké skulptúry levov; na ich odliatie vraj poslúžili ukoristené francúzske a španielske delá.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ešte sa čudujete, že Francúzi neráčia Angličanov?

12. január

V roku 1976 zomrela Agatha Christie, najslávnejšia spisovateľka detektívnych románov na svete (40. výročie). V histórii knižného biznisu je najpredávanejším autorom na svete. Doposiaľ vo viac výtlačkoch ako jej knihy vyšli iba Biblia a knihy Shakespeara.

Vo svojich detektívnych románoch vytvorila dve rovnako slávne ako aj veľmi obľúbené postavy – Hercula Poirota a slečnu Marpleovú. Keď jej najznámejší knižný hrdina „zomrel“, mnohí ho vnímali tak reálne, že v The New York Times dostal Hercule Poirot celostránkový nekrológ.

Vetu, ktorú Agathe Christie pripisujú a ktorá vychádza zo skutočnosti, že jej druhým manželom bol o 15 rokov mladší archeológ Max Mallowan (An archaeologist is the best husband a woman can have because the older she gets the more interested he becomes in her – Archeológ je pre ženu najlepším manželom, lebo čím je staršia, tým sa preňho stáva zaujímavejšou), vraj nepovedala nikdy. Tvrdí to John Curran, ktorý odhalil tajomstvo jej tajných zápisníkov.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Agatha Christie bola abstinent a nefajčiar, mala rada psov a jej obľúbená farba bola zelená.

V knižnici som si všimla jej meno na viacerých knihách v dlhom rade detektívnych románov ešte ako dieťa. Veď mala také isté meno ako ja. V širokom okolí žiadna iná Agáta nebola. Boli Aničky, Marienky, Helenky, Zuzanky, Evky, Katky, sem tam Danky, Vierky, Milky, Ľudky ..., ale Agáta som bola iba ja a Christie v knižnici. Vtedy mi to trochu dvihlo sebavedomie. Zoznámenie s jej menom ma podnietilo postupne sa zoznamovať aj s jej knihami. Veľmi rada pozerám aj filmy vyrobené na základe jej literárnych predlôh. Milujem slečnu Murpleovú v podaní Geraldine McEwanovej a Poirota, ktorého stvárnil David Suchet. Keď hľadali medzi hercami vhodného umelca na túto úlohu, dcéra Agathy Christie Rosalind Hicksová vyjadrila želanie, aby Poirota stvárnil niekto taký, ktorý ho dokáže zahrať tak, že ak na to príde, ľudia sa budú smiať s ním, nie na ňom. A Davidovi sa to podarilo.

15. január

V roku 2001 bola spustená Wikipédia, prevádzka internetovej encyklopédie so slobodným obsahom (15. výročie).

Viete si dnes niekto predstaviť život bez nej? Voľakedy sme museli mať doma plné regály najrôznejších encyklopédií, antológií, slovníkov... a potom v nich listovať a listovať a hľadať... Aj dnes môžeme a máme doma stále plné regály najrôznejších encyklopédií, antológií, slovníkov ... a stále v nich listujeme a hľadáme, ale už zďaleka nie tak často, ako pred rokmi. Lebo dnes môžeme mať všetky tie veľké múdre buchle strčené vo vrecku alebo v kabele a brať ich so sebou všade, kam ideme. Aký to zázrak digitálnych technológií!

18. január 

V roku 2011 zomrel Pavol Hudák, slovenský básnik, novinár a publicista (5. výročie). Je autorom niekoľkých básnických zbierok, zhudobnených textov, scenárov rozhlasových pásiem, laureát viacerých literárnych cien. Jeho básne boli preložené do poľštiny, francúzštiny a maďarčiny.

Nemôžem povedať, že som ho poznala, ale niekoľkokrát sme sa stretli na podujatiach Hornozemplínskej knižnice vo Vranove nad Topľou. Rád sem chodieval, do rodného kraja, do mesta, kde sa narodil a žil gymnaziálne roky. Tomáš Tišťan, jeho kolega z popradskej redakcie denníka Korzár o ňom napísal: „Paľo bol super človek. Najradšej by písal len básne, ale tým sa v jazyku päťmiliónového národa uživiť nedá. V novinách najradšej robil reportáže z dediniek, prírody a príbehy ľudí. Bridila sa mu politika. Rozhorčovala ho tá drzosť, s akou si niektorí rozdeľujú naše peniaze.

Na mňa pôsobil ticho až utiahnuto, aj keď išlo o priamo o neho, o podujatia venované jemu, prezentácii jeho kníh. Na môj vkus mal veľmi ponuré videnie sveta. No slovenská a česká literárna obec jeho tvorbu hodnotila vysoko. České Literární noviny vtedy písali, že „nečekaně zemřel jeden z nejvýraznějších slovenských básníků ...“ Viacerí oceňovali jeho prácu s voľným veršom. Jeho verše vo svojej príručke pre mladých začínajúcich básnikov použil ako príklad ako písať básne dnes už tiež zosnulý Jožo Urban, slovenský básnik, textár populárnych piesní, publicista a novinár.

Ukážky z tvorby Pavla Hudáka:

Volám sa Hudák Skica

Volám sa Hudák... Pavol Rogáľ pije

Niektorý z mojich predkov jablčné víno.

položil rozcítené husle

na spráchnivený stôl. Asi sa hanbí rodičov,

Uzučkým oknom krčmy preto ide trochu

pozrel von, nižšie,

na Slanské vrchy. 

Svitalo... sadá na iný

 náhrobok.

Povraz v dome obesenca

V dome obesenca hovor o povraze.

Áno, choď tam a povedz: POVRAZ.

Keď všetci vytreštia oči,

keď spadne misa polievky,

zopakuj: POVRAZ! POVRAZ! POVRAZ!

Vtedy sa zlomia, prisadnú k stolu,

podoprú si hlavy, porozprávajú

o dlhých, mučivých nociach,

o spŕškach jeho slín a pästí,

o jeho smutnom konci a o tom,

že sa ich nikto na to nepýtal,

iba ich dom obchádzali

ako leprosárium.

To všetko ti povedia, vyslobodení,

zbavení kliatby mlčania, 

ktorú si ty

porušil.

19. január 

Pred desiatimi rokmi slovenské vojenské lietadlo Antonov An-24, ktoré privážalo vojakov z Kosova, havarovalo v severovýchodnom Maďarsku pri obci Hejce. Zo 43 vojakov prežil toto hrozné nešťastie iba jeden. Posledná rozlúčka s obeťami tejto leteckej havárie sa uskutočnila v prešovskej mestskej hale 26. januára 2006.

Hoci z radov mojich najbližších, priateľov a známych sa na palube tohto lietadla nikto nenachádzal, ešte aj dnes, keď si na to spomeniem, cítim ťažké emócie, ktoré vo mne toto letecké nešťastie vyvolalo. Ešte aj dnes sa nemôžem ubrániť a do očí sa mi tisnú slzy, keď počujem spievať pieseň Flying Home.

24. január

Deň komplimentov. Až doposiaľ som netušila, že takýto deň existuje. Vznikol v roku 1998 na základe iniciatívy Američaniek Kathy Chamberlinovej a Debby Hoffmanovej zo štátu New Hampshire. Podľa nich by v tento deň mal každý vyjadriť kompliment aspoň piatim ľuďom, a tak vyzdvihnúť to, čo na osobe oceňuje.

Osobne nemám rada toto slovo. Kompliment, lichôtka. Evokuje viac teatrálnu faloš ako uznanie kvalít. Väčšinou ich hovoria ľudia, ak chcú na niekoho silou-mocou zapôsobiť a ich úsilie prinesie opačné ovocie.

V nedeľu 24 januára vyjadrime teda uznanie, pochvalu, milú pozornosť ľuďom vôkol seba, ale úprimne, od srdca, bez zbytočného pátosu, zaliečania.

27. január 

Škótsky inžinier a vynálezca John Logie Baird v roku 1926 po prvýkrát prezentoval svoj vynálezčiernobielu televíziu (90. výročie).

Ja si spomínam, že prvý televízor – Lunetu – naši domov kúpili o štyridsať rokov neskôr. Mali sme iba jeden program, televízne vysielanie bolo iba čiernobiele, no aj tak to bol pre mňa zázrak. Najviac sa mi z tohto obdobia do vedomia vryla televízna inscenácia Kubo s Jozefom Krónerom v hlavnej úlohe. Tuším to bolo na Vianoce. A potom dlhé roky som na Vianoce stále najradšej pozerala túto inscenáciu. „Anča, ja mám nožík...“ je veta, ktorú si pamätá azda každý, kto tú inscenáciu videl.

Druhou vecou, ktorá sa mi nezmazateľne vryla do pamäti, bol záber na náš rodinný dom v krátkom šote televízneho spravodajstva v roku 1967, keď babka Nováková u susedov oslavovala sto rokov života. Viete si predstaviť, čo to pre mňa vtedy znamenalo? V škole som o tom hovorila so všetkými kamarátkami.

25. výročie úmrtia významného slovenského básnika, publicistu, prekladateľa, kultúrneho organizátora a politika Miroslava Válka. Svojou tvorbou kontroverzný k socialistickému spoločenskému systému, „ktorý ako politik reprezentoval a ktorý ako básnik neraz spochybnil.“ (Peter Procházka).

S písaním o Miroslavovi Válkovi to mám veľmi jednoduché. Úplne jednoducho poviem, že mám rada jeho poéziu. Ako ukážku použijem tú báseň, ktorá je jednou z jeho najznámejších aj vďaka zhudobneniu a naspievaniu Mirom Žbirkom.

Jesenná láska

Láska je strašne bohatá, láska, tá všetko sľúbi,
no ten, čo ľúbil, sklamal sa a ten, čo sklamal, ľúbi.
Prach dlhých, smutných letných dní na staré lístie padá,
poznala príliš neskoro, ako ho mala rada.

Tak každoročne v jeseni svetlá sa tratia z duše
a človek, koník túlavý, od srdca k srdcu kluše
a pre každé chce zomierať, žiť nechce pre nijaké,
chcel by mať jedno pre seba; je mu jedno aké.
Možno, že iba obrázok a možno tôňu iba.

No pred cieľom sa zastaví: Komu zas srdce chýba?
Zo všetkých mojich obrázkov mámivý ošiaľ stúpa;
bola to láska? Sklamanie? Aj láska bola hlúpa,
veď chcela všetko naraz mať a všetko naraz stráca.

Koľko raz v noci májovej hľadeli do mesiaca,
no máj im málo šťastia dal a krátke bolo leto.
Len jeseň, tá vie o všetkom, a jeseň nepovie to.
Šla zima dolu údolím a niesla odkaz máju:
túžieval, čakal, dočkal sa, odišla, nepozná ju.

Láska je strašne bohatá, láska, tá všetko sľúbi,
no ten, čo ľúbil, sklamal sa a ten, čo sklamal, ľúbi.
Prach dlhých, smutných letných dní na staré lístie padá,
poznala príliš neskoro, ako ho mala rada.

Agáta Krupová

Agáta Krupová

Bloger 
  • Počet článkov:  187
  •  | 
  • Páči sa:  94x

Zaujíma ma spoločnosť, kultúra, tradície a mnohé iné, rada píšem o zážitkoch všed- ného dňa, občas sem pripletiem i nejaký recept. Predtým som viac písala o Londýne a Anglicku, lebo som tam istý čas žila a stále tam žijú moji najbližší. V ostatnom čase sa začínam viac venovať rodnému mestečku Hanušovce nad Topľou a jeho okoliu - prírode, histórii, pamiatkam i zaujímavým ľuďom. Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoHanušovce nad Topľou a okolieLondýn, Veľká BritániaMestá a miesta Veľkej BritánieKnihyFilm a televíziaDivadloReceptyJazyk, nárečie, slangZvyky, tradície, obradyHistorický kalendárDetiSpomienkyAj taký je životZamysleniaNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu