reklama

London Harrow IV. – Vítajte na Wealdstone

Už viackrát som sa stretla s článkami na tému problémov s nelegálnymi grafitmi kdekade po múroch v našich mestách. Hovorí sa o ich estetickej a spoločenskej negatívnej hodnote i o tom, ako tento problém teenagerov riešiť, pretože najviac sprayerov je vo veku 12 - 20 rokov (v dospelosti ich to už neláka). Neviem, či je možné považovať ako prevenciu proti tvorbe nelegálnych grafitov detskú maľbu po verejných múroch. Neviem, či to, že dieťa sa výtvarne vyšantí na verejnom priestranstve, kde sa aj po rokoch môže pristaviť, dostatočne nahradí pocit eufórie z jedenia zakázaného ovocia tvorbou ilegálnych grafitov. Viem však, že mňa osobne už dávnejšie upútala maľba ako súvislý rad obrázkov pozdĺž múru jednej londýnskej stanice metra, kde deti z rôznych škôl výtvarne spísali dejiny svojej štvrte v rámci historických medzníkov novodobých dejín Anglicka.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)
Obrázok blogu

Wealdstone je okres v severozápadnej londýnskej štvrti Harrow. "Stone" v jeho názve vraj označuje pieskovcové kamene, tzv. "sarsens", ktoré v minulosti tvorili hranicu medzi farnosťami Harrow a Harrow Weald. Hoci prvá zmienka o konkrétnom názve Wealdstone je z roku 1553, mladí autori malieb na múre okolo stanice metra Harrow & Wealdstone Station začínajú kreslený historický príbeh obdobím na prelome 18. a 19. storočia počas vlády kráľa Juraja III.

Rok 1800 bol rokom zjednotenia Spojeného kráľovstva Veľkej Británie a Írska.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu

Toto obdobie bolo v Británii tiež érou priemyselnej revolúcie (vznik bánk, rozvoj obchodu, modernizácia poľnohospodárskej výroby, výstavba tovární, rozvoj dopravy na transport tovaru kanálmi i železnicami, export uhlia a železa do Európy, zlepšenie kvality ciest na dopravu ľudí dostavníkmi...). Budovateľský trend, najmä výstavba železnice, zasiahli aj časť Harrow Wealdstone.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Obdobie vlády kráľovnej Viktórie (1837-1901) znamenalo pre Spojené kráľovstvo stabilitu a vrchol jeho politickej a ekonomickej moci, ale aj rozvoj vzdelávania strednej vrstvy, bol vydaný zákon, ktorý v Británii zrovnoprávnil cirkvi, i prijatý zákon o reforme volebného práva. Kráľovná a jej manžel princ Albert boli pre obyvateľov príkladom, čo sa týka rodinného života a životných hodnôt.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Dodnes je tu populárne meno Roberta Peela, absolventa prestižnej Harrow School a ministerského predsedu, ktorý stál pri zrode modernej koncepcie policajných zložiek v 1. polovici 19. storočia. Policajtov Metropolitan Police dodnes neformálne volajú podľa jeho krstného mena "bobbies". Na Wealdstone je po ňom pomenovaná jedna z ulíc - Peel Road.

Obrázok blogu

Železnica, cesty, vlaky, električky... Predtým, ako bola postavená železnica, tu boli iba polia a zopár domov, čulý život pulzoval iba na Harrow on the Hill. Potom sa tu všetko zmenilo.

Obrázok blogu

V roku 1896 začal v Harrow výrobu jeden zo závodov firmy Kodak. V súčasnosti sa tu vyrába fotografický papier a široká škála grafických filmových materiálov pre polygrafický a vydavateľský priemysel.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Do osudov ľudí kruto zasiahli obidve svetové vojny a nenechali ľahostajnými ani mladých výtvarníkov.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Sedem rokov po skončení 2. svetovej vojny zasadla na trón Alžbeta II., súčasná kráľovná, ktorá podobne ako kráľovná Viktória, požíva v národe veľkú úctu a priazeň.

Obrázok blogu

Maľby na múre pretína pamätná tabuľa venovaná obetiam najväčšieho železničného nešťastia v mierových dejinách Veľkej Británie. K zrážke troch vlakov došlo na Harrow & Weldstone Station 8. októbra 1952. Zahynulo vtedy 112 ľudí, z toho 64 zamestnancov železnice na ceste do práce, 340 ľudí bolo zranených. Bola to tu v poradí tretia nehoda; k prvej došlo v roku 1838 (1 mŕtvy), pri druhej v roku 1870 zomrelo 9 ľudí a 44 bolo zranených.

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Neodmysliteľnou súčasťou najmä vianočných sviatkov sú v uliciach, nákupných centrách a iných verejných miestach orchestre a spevokoly Armády spásy, ktoré sa pri tejto príležitosti venujú aj charitatívnym zbierkam.

Obrázok blogu

Šesťdesiate, sedemdesiate a ďalšie roky vnímajú mladí najmä cez hudbu. The Who patrila k špičkovým rockovým skupinám a jeden z jej členov - Keith Moon - sa narodil neďaleko, hneď vo Wembly.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Pozornosti mladých neušli ani zmeny v architektúre a urbanizme ich mestskej časti.

Obrázok blogu
Obrázok blogu

A prečo vlastne iniciatíva spísať maľbou dejiny vznikla?

Odpoveď ponúka posledný z obrázkov: Začalo nové tisícročie.

Obrázok blogu
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Štrnásť rokov odolávajú maľby povestným anglickým dažďom a na niekoľkých orýpaných a špinavých miestach sa podpísali nielen dažde. A možno niekto práve preto hneď namieta, že tieto maľované obrázky nie sú vôbec žiadnym veľkým umením a zrejme na mnohých okoloidúcich nepôsobia ani esteticky. Tak v čom sú výrazne lepšie od grafitov?

Môj názor je, že na rozdiel od ilegálnych grafitov, ktorými ich autori iba značkujú vlastné, resp. "dobyté" územie a nič viac, tieto obrázky - niektoré viac, iné menej - vypovedajú o myslení, cítení, obdive, strachu, či záujmoch ich autorov tak, ako sa im kryštalizovali pri zachytávaní čriepkov národnej i lokálnej histórie. Deti mali radosť z objavovania i zo samotnej tvorby, ostatní minimálne môžu využiť čas pri čakaní na doubledecker, keďže hneď pri múre je autobusová zastávka.

P.S. Počas 2. svetovej vojny uskutočnili Nemci od 7. septembra 1940 do 21. mája 1941 na Spojené kráľovstvo nálety, pri ktorých na krajinu zhodili viac ako sto ton výbušnín. Samotný Londýn napadli spolu 71-krát a bombardovali ho nepretržite 57 nocí. O život prišlo asi 20 tisíc Londýnčanov. Prečo to píšem? Všimnite si obrázok, kde autor/ka zachytáva práve toto. Rozprával mu/jej o tom niekto? Ak nie, čo ho/ju viedlo k tomu, že sa nad tým tak sugestívne zamyslel/a? Z obrázku mám pocit, že tie výkriky o pomoc a vzdychy ešte aj dnes počuť až tu, ku mne. A otáznik sa pýta: Prečo?

Tie maľované obrázky nie sú bezcenné. Majú význam, majú zmysel.

Súvisiace články

London-Harrow I. - Byron a jeho nemanželská dcéra Allegra

London-Harrow II. - Miesto prvej smrteľnej nehody vodiča auta v GB

London-Harrow III. - Elitná chlapčenská škola Harrow School

Zdroje

http://en.wikipedia.org/wiki/Harrow_Weald

http://sk.wikipedia.org/wiki/Dejiny_Spojen%C3%A9ho_kr%C3%A1%C4%BEovstva

http://en.wikipedia.org/wiki/Harrow_%26_Wealdstone_station

http://en.wikipedia.org/wiki/Harrow,_London

http://www.pluska.sk/plus-7-dni/relax/unikatna-mapa-vas-prenesie-do-cias-bombardovania-londyna.html

Agáta Krupová

Agáta Krupová

Bloger 
  • Počet článkov:  187
  •  | 
  • Páči sa:  94x

Zaujíma ma spoločnosť, kultúra, tradície a mnohé iné, rada píšem o zážitkoch všed- ného dňa, občas sem pripletiem i nejaký recept. Predtým som viac písala o Londýne a Anglicku, lebo som tam istý čas žila a stále tam žijú moji najbližší. V ostatnom čase sa začínam viac venovať rodnému mestečku Hanušovce nad Topľou a jeho okoliu - prírode, histórii, pamiatkam i zaujímavým ľuďom. Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoHanušovce nad Topľou a okolieLondýn, Veľká BritániaMestá a miesta Veľkej BritánieKnihyFilm a televíziaDivadloReceptyJazyk, nárečie, slangZvyky, tradície, obradyHistorický kalendárDetiSpomienkyAj taký je životZamysleniaNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu