reklama

Nie je radosť ako radosť

Bobaľky spravidla pečiem večer alebo v noci pred Štedrým dňom. Tak tomu bolo aj teraz. No zamiesila som viac. Už nevypekám každú nedeľu ako pred rokmi, ale keď sa pritrafí, že áno, tak nech sa vyplatí námaha. A tak som piekla aj kakaové záviny, aj pečené buchty s lekvárom, aj tvarohovo-slivkový koláč, lebo veď aj návštevy prídu a aj my pôjdeme, tak nech si každý trošku príde na svoje. V zahraničí domáce kysnuté koláče voňajú ešte krajšie ako na Slovensku.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (16)

Nerada miesim, ale keď už toto mám za sebou, potom mi zvyčajne ide robota jedna radosť. I bobaľky našúľať a pokrájať, to hej, to ide rýchlo, ale ukladať na plech - to robím nerada.

Vôňa kuchyne prilákala ku mne mladšieho vnuka. Vraj mi chce pomáhať. Prečo nie? Spomenula som si, ako som ja ako dieťa pomáhala s bobaľkami mojej babke. Aj na plech drobné cestíčka radila jedno k druhému, aj ich po upečení vyrastené a jemne zlepené jeden od druhého oddeľovala. A tak som ukázala mladšiemu vnúčikovi, čo má robiť a on sa s úsmevom pustil do práce. Hneď na to prišiel aj starší vnuk, že on tiež pomôže. Tak naukladali dva plechy. Potom cez okienko sledovali, ako cesto naberá na objeme ešte aj v rúre a ako postupne ružovie. Hoci už bolo neskoro a boli navečeraní, ešte ochutnali zo všetkého, čo chceli. Tej vôni sa jednoducho nedalo odolať. Samozrejme po tom nemohli ísť hneď spať. Ale sú prázdniny, tak výnimočne môžu zameškané dospať ráno.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Keď som všetko skončila, zašla som za nimi: „Ďakujem, že ste mi pomohli."

Na to sa starší vnuk ozval: „Aj ja ti ďakujem, starká."

Myslela som, že ďakuje za bobaľky. Chutili mu ešte teplé z plechu. Až som sa bála, aby ho brucho nebolelo, ale všetko bolo v pohode.

„Chutili?" opýtala som sa ho. „Hej," odpovedal, „ale ja ti ďakujem, že dnes môžem ísť neskoro spať."

Nuž či tak alebo onak, radosť som vnukovi určite urobila.:-)

Iný vianočný:

Cnie sa mi

Agáta Krupová

Agáta Krupová

Bloger 
  • Počet článkov:  187
  •  | 
  • Páči sa:  94x

Zaujíma ma spoločnosť, kultúra, tradície a mnohé iné, rada píšem o zážitkoch všed- ného dňa, občas sem pripletiem i nejaký recept. Predtým som viac písala o Londýne a Anglicku, lebo som tam istý čas žila a stále tam žijú moji najbližší. V ostatnom čase sa začínam viac venovať rodnému mestečku Hanušovce nad Topľou a jeho okoliu - prírode, histórii, pamiatkam i zaujímavým ľuďom. Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoHanušovce nad Topľou a okolieLondýn, Veľká BritániaMestá a miesta Veľkej BritánieKnihyFilm a televíziaDivadloReceptyJazyk, nárečie, slangZvyky, tradície, obradyHistorický kalendárDetiSpomienkyAj taký je životZamysleniaNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu