reklama

Tých tankov som sa veľmi bála

Zobudili ma, ešte bola tma. Vlastne som nevedela, že sú to tanky. Počula som iba hrozný hrmot, ktorý ma zobudil zo sna. Rodičia i starí rodičia stáli pri okne a niečo sledovali. Všetci sa nahrnuli do tej izby, kde som spala ja, lebo tu nezacláňali konáre ani bieleho ani fialového orgovánu, ktoré lemovali boky priečelia nášho rodinného domu. Svetlo v izbe bolo zhasnuté. Myslím, že mi neodpovedali na otázku, lebo som vstala a pozrela sa vonku tiež, aby som videla, čo sa deje. Až neskôr som sa dozvedela, že boli 3 hodiny ráno. Po hlavnej ceste číslo 18 smerom na Prešov išli tanky. Jeden za druhým. Súvislý nepretržitý rad. Na každom tanku sedel vojak s puškou v ruke.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (23)
Prevzaté z http://zpravy.idnes.cz/1968-rusove-nas-osvobodili-0xv-/domaci.aspx?c=A080821_081600_domaci_ban
Prevzaté z http://zpravy.idnes.cz/1968-rusove-nas-osvobodili-0xv-/domaci.aspx?c=A080821_081600_domaci_ban (zdroj: Foto: Emil Fafek, Kavárna)

Vojaci predtým často chodili v autách popred naše okná. No toto sa zdalo iné. Ktosi vyslovil slovo „vojna". Bála som sa. Nielen v škole, ale aj naši doma ju občas spomínali. Vedela som, že ak bude vojna, bude veľmi zle.

Chcela som rozsvietiť, no nedovolili mi.

Mamka s babkou sa strachovali, čo nás čaká a zároveň riešili, koľko múky, cukru a soli treba hneď po otvorení obchodov nakúpiť. Otec s dedkom sledovali zlovestný pohyb vonku.

Ráno, keď sa rozvidnelo, počúvali sme v kuchyni rozhlas po drôte. Nepamätám si, čo v správach hlásili. Jediné, čo si pamätám, je, že hlásateľ či hlásateľka sústavne medzi iným opakovali: „Zachovajte kľud a rozvahu! Zachovajte kľud a rozvahu...!" Mala som osem rokov. Cítila som v izbe hrozné dusno. Sústavne som sa našich pýtala, čo znamená „rozvahu". Ten „kľud" som rozumela, iba „rozvahu" nie. No nikto mi nedal odpoveď, ktorá by ma uspokojila.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už bol dávno deň - dopoludnia či popoludní? - keď sme s mamou chceli prejsť do obchodu na druhej strane ulice. No tanky len stále šli a šli a šli... Nemali konca-kraja. Vrátili sme sa domov bez nákupu.

Deň pred tým sme mali peknú asfaltovú hlavnú cestu. Keď prešiel posledný tank neskoro popoludní, zničená asfaltka bola prašná ako poľná cesta.

Potom už chodili tanky a rôzne vojenské autá hore-dolu, tam i nazad veľmi často. Tak často, až som si na to zvykla. No ešte jeden moment sa mi o nejaký krátky čas zapísal do pamäti. Znova prechádzalo obrnené vozidlo po našej ceste smerom na Vranov. A tesne pred našim domom sa mu utrhol pás na kolesách; vytočilo ho priamo na náš dom. Našťastie múrik v predzáhradke bol veľmi pevný. Pedantná práca môjho dedka. Ten múrik tank v poslednej chvíli pribrzdil a zachránil náš dom i našu babku, ktorá sa v tom čase nachádzala v ohrozenej izbe. Našťastie v tom momente neboli ani žiadni iní ľudia pred domom, hoci sa tam nachádzala autobusová zastávka.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Bola som už dávno dospelá, no stále sa mi od tej doby raz za čas opakoval ten istý sen, že utekám, kryjem sa, niekto ma naháňa, dobehne a potom iba vidím pred sebou človeka ako na mňa mieri puškou. V tom momente som sa vždy spotená zobudila.

Dnes sa bojím, že ľudia ešte stále nemajú dosť rozumu.

August 1968 - Obete

Invázia vojsk Varšavskej zmluvy do Československa v auguste 1968 sa nezaobišla bez straty na ľudských životoch a množstva zranených osôb na strane civilného obyvateľstva. Z doterajších výsledkov výskumu tejto problematiky je známych 30 prípadov úmrtia osôb na území Slovenska, ktorých smrť priamo súvisela s príchodom „spojeneckých" vojsk a ich pobytom na Slovensku. Celkovo bolo v rámci Československa usmrtených viac ako 100 osôb a približne 500 ich bolo zranených.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

In: http://www.upn.gov.sk/august-68/obete.html

Agáta Krupová

Agáta Krupová

Bloger 
  • Počet článkov:  187
  •  | 
  • Páči sa:  95x

Zaujíma ma spoločnosť, kultúra, tradície a mnohé iné, rada píšem o zážitkoch všed- ného dňa, občas sem pripletiem i nejaký recept. Predtým som viac písala o Londýne a Anglicku, lebo som tam istý čas žila a stále tam žijú moji najbližší. V ostatnom čase sa začínam viac venovať rodnému mestečku Hanušovce nad Topľou a jeho okoliu - prírode, histórii, pamiatkam i zaujímavým ľuďom. Zoznam autorových rubrík:  SlovenskoHanušovce nad Topľou a okolieLondýn, Veľká BritániaMestá a miesta Veľkej BritánieKnihyFilm a televíziaDivadloReceptyJazyk, nárečie, slangZvyky, tradície, obradyHistorický kalendárDetiSpomienkyAj taký je životZamysleniaNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

24 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu