reklama

Ako sa vyhadzujú eurofondy na pokyn Bruselu

Témou dnešného dňa je síce miliarda eur z eurofondov, ktorú sa vláde nepodarilo vyčerpať (resp. rozkradnúť), ale aj menšie peniaze (pár miliónov eur) z fondov EÚ si zasluhujú pozornosť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

V uplynulých dňoch sa viacero mojich známych (na facebooku) rozčuľovalo nad televíznymi reklamami, ktoré ospevujú, čo všetko sa za uplynulých niekoľko rokov na Slovensku vybudovalo z eurofondov. Väčšina kritiky sa týkala kreatívnej úrovne tejto reklamy (nízkej), jej zmysluplnosti (otáznej), množstva peňazí, ktoré na ňu boli vynaložené (či skôr vyhodené) a tiež toho, že si súčasná vláda (teda Smer-SD) týmto spôsobom robí predvolebnú kampaň (čo si myslím aj ja). Reklamy si všimla aj stránka O médiách.com.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na jeden rozmer tejto reklamnej kampane však väčšina kritikov zabudla. A to, že v tomto prípade ide o zámernú a cielenú PR kampaň Európskej únie nariadenú z „Bruselu“. Totiž, bez ohľadu na to, že si na tejto kampani „strana a vláda“ prihrieva svoju predvolebnú polievočku (na Súmračnej museli ďakovať nebesiam, že koniec programového obdobia 2007-2013 aj s následným dvojročným obdobím na dočerpanie eurofondov, padol práve na predvolebné obdobie), podstatná je skutočnosť, že tieto peniaze Úrad vlády SR vyhodil na základe požiadavky Európskej komisie, aby isté percento z eurofondov išlo na tzv. publicitu („podľa článku 69 všeobecného nariadenia ako aj Hlavy II implementačného nariadenia“ – aby sme citovali oficiálne dokumenty). Ide teda o „povinnú jazdu“ s cieľom zviditeľňovania pozitívnych dopadov eurofondov. Čiže, ako sa na Slovensku od istých čias hovorí „budovanie pozitívneho obrazu“, v tomto prípade Európskej únie. Takže vláda si iba plní domácu úlohu, ktorú jej zadala Európska komisia. Vtĺkať do hláv svojich občanov, že Európska únia je najvyššie dobro, ktorej treba byť vďačný a treba ju milovať (klaňanie sa zatiaľ nie je povinné).

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Vláda tak zabije tri muchy jednou ranou. Vďaka takto vyhodeným miliónom eur zvýši čerpanie eurofondov smerom k vytúženým 100%. Splní si povinnosť voči EÚ. A spraví si za peniaze slovenských aj európskych daňovníkov predvolebnú kampaň.

Takže kritika insitných televíznych šotov za drahé peniaze je síce na mieste, ale okrem zaslúženej kritiky tvorcov a zadávateľa reklám by sa nemalo zabudnúť na tých, ktorí celý systém tzv. publicity vymysleli. Na neznámych „bezmenných“ euroúradníkov v kanceláriách Európskej komisie, ktorým ide len a len o naše blaho. Pokiaľ možno, za naše vlastné peniaze (teda peniaze daňovníkov z celej Európskej únie).

Ivan Kuhn

Ivan Kuhn

Bloger 
  • Počet článkov:  88
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudovaný politológ, bývalý zahranično-politický redaktor Denníka SME, v súčasnosti SZČO, konzultant v oblasti eurofondov, analytik Konzervatívneho inštitútu M.R.Štefánika, poslanec Mestského zastupiteľstva v Rožňave, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS), otec štyroch detí. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaEurofondyEurobarometerSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu