reklama

„Časová tieseň“ ako systémový prvok pri verejnom obstarávaní

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR plánuje nákup hardvéru a licencií v predpokladanej cene 9,1 milióna eur bez dane z pridanej hodnoty. Obstarávanie sa má uskutočniť formou užšej súťaže so skrátenými lehotami. Ministerstvo to odôvodňuje časovou tiesňou. Toľko správa z tlače.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)
Obrázok blogu

Ak si niekto myslí, že v prípade obstarávania formou užšej súťaže z dôvodu časovej tiesne ide o nesystémový prvok pri verejnom obstarávaní, tak sa hlboko mýli. Minimálne v prípade fondov Európskej únie (nielen Štrukturálnych, ale aj tých predvstupových) ide (a aj v minulosti išlo) o systémový prvok.

Systém funguje tak, že sa najprv vyhlási riadne verejné obstarávanie, v ktorom sa spraví nejaká chyba, takže verejné obstarávanie je zrušené. A potom, keďže pri všetkých projektoch financovaných z fondov EÚ sú presne stanovené časové limity do kedy sa finančné prostriedky EÚ musia vyčerpať, sa urobí nejaká forma užšej verejnej súťaže (najlepšie rokovacie konanie bez zverejnenia) pretože „treba urobiť všetko pre to", aby sa fondy EÚ vyčerpali na 100%. Za každú cenu. (Niekedy doslova za každú - aj niekoľkonásobne vyššiu než trhovú - cenu). Veď by bola škoda nechať prepadnúť peniaze, ktoré nám Európska únia „dáva", no nie?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Takže v prípade tendra, ktorý Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny SR publikovalo 27. marca v Dodatku k Úradnému vestníku Európskej únie (nie v európskom vestníku verejného obstarávania ako sa píše v správe SITA) ide ešte o veľmi transparentnú formu verejného obstarávania. Aj keď termín 7. apríla, do ktorého môžu uchádzači zasielať svoje ponuky (pričom takmer polovicu dní medzi týmito dvomi dátumami sú veľkonočné sviatky), asi bude hrať do karát iba tomu jedinému „správnemu" uchádzačovi, že?

Ivan Kuhn

Ivan Kuhn

Bloger 
  • Počet článkov:  88
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudovaný politológ, bývalý zahranično-politický redaktor Denníka SME, v súčasnosti SZČO, konzultant v oblasti eurofondov, analytik Konzervatívneho inštitútu M.R.Štefánika, poslanec Mestského zastupiteľstva v Rožňave, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS), otec štyroch detí. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaEurofondyEurobarometerSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu