reklama

Kto pridáva prácu samosprávam

Prečo by ste mali niekomu poslať link na dokument zverejnený na webe, keď si ho môžete pekne vytlačiť, naskenovať a poslať mu ho ako obrázkovú prílohu vo formáte jpg?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (12)
Obrázok blogu
(zdroj: touchplay.sk)

Konzervatívny inštitút M. R. Štefánika (KI) realizuje projekt Právo na dobrú samosprávu. V rámci neho môj kolega Ondrej Dostál oslovil so žiadosťami o informácie 247 samospráv (138 miest, 70 vidieckych obcí, 22 mestských častí Košíc a 17 mestských častí Bratislavy). Každej z nich e-mailom zaslal dve žiadosti o informácie. Väčšina odpovedala korektne a v súlade so zákonom, niektorým kurióznym odpovediam sa Ondrej Dostál venoval na svojom blogu.

Podieľam sa na spracovaní odpovedí na tieto otázky a tiež ma zaujali niektoré odpovede aj keď z iného pohľadu. Predstavitelia Združenia miest a obcí Slovenska (ZMOS) viackrát vyjadrili svoju nespokojnosť so súčasným znením zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám a navrhovali zmeny „v záujme zefektívnenia a zlacnenia verejnej správy bez neodôvodneného zásahu do ústavných práv občanov" resp. „zamerané na zefektívnenie fungovania verejnej správy a povinných subjektov a elimináciu neopodstatnených výdavkov pri zjavne neopodstatnených žiadostiach o informáciu."

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Odhliadnuc od možnosti veľmi subjektívneho posudzovania toho, čo je a čo nie je „zjavne neopodstatnená žiadosť o informáciu", samosprávy si život pri vybavovaní žiadostí o informácie občas komplikujú samy. A úplne zbytočne.

Vzorovým príkladom je odpoveď Obce Hrabušice na jednu z našich žiadostí o informácie. Žiadali sme informácie o existencii alebo neexistencii miestnych dokumentov upravujúcich využívanie práva na informácie, petičné právo, verejné zhromaždenie občanov, miestne referendum a tiež rokovacie poriadky zastupiteľstiev a komisií. A v prípade ich existencie o zaslanie týchto dokumentov elektronickou formou. Obec Hrabušice patrila medzi tie, ktoré si svoju povinnosť vyplývajúcu zo zákona splnila v zákonnej lehote, odpovedala na všetky naše otázky a zaslala nám aj požadované dokumenty v prílohe e-mailu. Až potiaľ je všetko v poriadku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Keď som však po otvorení e-mailu zistil, že Smernicu Obce Hrabušice o prístupe k informáciám poslali zoskenovanú ako 7 jpg obrázkov a Rokovací poriadok Obecného zastupiteľstva v Hrabušiciach ako 9 jpg obrázkov, zalomil som rukami. Našťastie som si vzápätí prečítal sprievodný text v ktorom som našiel priamy link na web stránku obce, sekciu „Dokumenty na stiahnutie". A na nej na počudovanie aj spomínanú smernicu ako jeden dokument vo formáte PDF a rokovací poriadok tiež ako jeden dokument vo formáte Word DOC.

Pracovníci obecného úradu tak úplne zbytočne strávili čas skenovaním dokumentov, ktoré sú v elektronickom formáte na webstránke obce. Navyše do obrázkového formátu jpg namiesto do formátu pdf, ktorý je pre dokumenty oveľa vhodnejší, pretože okrem iného, jeden viacstránkový dokument sa dá naskenovať ako jeden súbor. Pritom by som Obec Hrabušice pochválil za to, že rôzne úradné dokumenty má pekne prehľadne umiestnené na uvedenej stránke svojho webového sídla.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Veľká časť samospráv odpovedala na naše otázky veľmi efektívne - dokument na ktorý sa pýtate máme/nemáme, dokument v prílohe, dokument na webstránke tam a tam (v ideálnom prípade presný link na požadovaný dokument). Nepredpokladám, že by to príslušnému pracovníkovi zabralo viac ako 15 minút.

Zato spísanie niektorých odpovedí, v ktorých niektorí predstavitelia samosprávy so silným egom zdôvodňovali, prečo nám požadované informácie nesprístupnia (pričom drvivá väčšina ostatných samospráv tie isté informácie bez problémov sprístupnila), museli zabrať minimálne pol hodiny. Takže ak ZMOS zápasí s problémom „zefektívnenia a zlacnenia verejnej správy", mal by hľadať rezervy niekde inde, ako v zmene zákona č. 211/2000 Z.z. o slobodnom prístupe k informáciám.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Aj o tom sa budeme rozprávať s aktívnymi občanmi (ale aj pracovníkmi obecných úradov a volenými zástupcami miestnej samosprávy, ak nejakí prídu) na workshope Právo na dobrú samosprávu nielen na Gemeri, ktorý organizujeme už túto sobotu v Rožňave.

Ivan Kuhn

Ivan Kuhn

Bloger 
  • Počet článkov:  88
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudovaný politológ, bývalý zahranično-politický redaktor Denníka SME, v súčasnosti SZČO, konzultant v oblasti eurofondov, analytik Konzervatívneho inštitútu M.R.Štefánika, poslanec Mestského zastupiteľstva v Rožňave, podpredseda Občianskej konzervatívnej strany (OKS), otec štyroch detí. Zoznam autorových rubrík:  PolitikaEurofondyEurobarometerSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu