reklama

Buty: Ppoommaalluu

Dnes ráno, pri vyberaní hudby, ktorá ma bude sprevádzať týmto pekným dňom, som zistil strašnú vec - vyššiespomenuté CD sa síce nachádza v mojej diskotéke, avšak ako napálené, teda kradnuté. Keďže mám ale túto hudbu veľmi rád a je veľmi pravdepodobné, že toto CD si určite budem chcieť v budúcnosti ešte niekedy pustiť (nakoniec, dnešný deň je toho dôkazom), pobral som sa krátko poobede do obchodu a album som si za necelé štyri stovečky poslušne kúpil.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (15)

Moje pocity z hudby na tomto cédečku snáď najlepšie vystihuje takáto poznámka v booklete: Děkujeme všem kolegům z branže za to, že nám ukázali kudy cesta nevede. Buty sú na hudobnej scéne naozaj mimoriadne originálnym zjavom. Nie ani tak nemožnosťou hudobne ich zaškatuľkovať (radi si ich privlastňujú prívrženci rozličných žánrov), ale hlavne citlivou prácou s piesňou ako hudobným polotovarom. Aj keď okruh tém je zdanlivo obmedzený (CD ako sundtrack k filmu Jízda), jednotlivé stopy sú veľmi pestré a zreteľné. Myslím, že je to spôsobené hlavne vynikajúcimi inštrumentálnymi výkonmi a citlivými aranžmánmi. Celkovo by sme to mohli nazvať "hudobnou vyzrelosťou" (na slovenskej hudobnej scéne veľmi zriedkavý a o to vzácnejší jav). Buty nemajú problém aranžovať rôznymi smermi (Starý kovboj, Had), či vytvárať nádherné hudobné plochy (Uchem jehly, Umírám). V tomto a nielen v tomto je podľa mňa najkrajšou piesňou Tramtáryje, ktorá zároveň odkazuje k inému vynikajúcemu hudobníkovi Vlastovi Redlovi. Škoda len, že tie najlepšie kúsky bývajú najkratšie. Melodické odkazy sa však objavujú i v rámci albumu - nie je problém v niektorých piesňach zaregistrovať melodické linky z iných (napríklad Magňum -> Tramtáryje ). Bohatý hudobný materiál sa tak stáva rozpracovaný v miere blížiacej sa k dokonalosti.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Textov sa na albume zmocnil prevažne Radek Pastrňák a i v tomto smere ukazuje schopnosť myslieť originálne - často až inzitné textové nápady nikdy nepôsobia ako z núdze cnosť a presne sa triafajú do atmosféry piesní (viď, resp. čuj notoricky známa Mám jednu ruku dlouhou). Z piesní ostatných autorov ma oslovil najmä text skladby Stromy od brňáka Milana Nytru:

kdyby měli stromy
místo listí vlasy
na podzim by jim opadaly
bylo by na zemi
plno padlých vlasů
a ty by shnily
dřív než padne sníh
kdyby měli stromy
místo listí lidi
na podzim by jim opadaly
bylo by na zemi
plno padlých lidí
a ti by shnili
dřív, než padne sníh
na jaře by vyrašili noví čerství zelení
a v létě by vláli
ve větru dozrálí
daleko
daleko
předaleko

SkryťVypnúť reklamu
reklama

(Všimnite si tú perlu - ...a v létě by vláli/ve větru dozrálí... - úchvatné!) Nie som si istý, či sa mi po tejto textovej ukážke chce ešte niečo dodávať. Asi ani nie. Tento článok vlastne ani nechcel byť recenziou, len prejavom radosti z nového cédečka. A kto si ich nenapaľuje (rozumej: nekradne), ten tento pocit dôverne pozná. ;-)

Peter Petiar Lachký

Peter Petiar Lachký

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pesničkár. V diskusiách ma spoznáte pod prezývkou Petiar. Pozor, som očkovaný. Zoznam autorových rubrík:  I **** AppleAnglickoHudbaInternetPetiarPrózaSpoločnosťSúkromnéTV Folk.skTreking v OmáneTvoríme básničky podľa LachkéhNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

88 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu