reklama

Prečo si ľudia kupujú počítače Apple?

Krátko po zverejnení môjho posledného článku na tému Apple som do schránky dostal anonymnú reakciu. Zvyčajne ich (práve kvôli anonymite) ignorujem, ale táto ma veľmi pobavila a nedá mi preto nepodeliť sa o ňu s vami. Jej autor píše: "Keby niekto povedal se plati 32 korun viac za mileko lebo ma ovela krajsiu krabicu tak ma pobavi. S pocitacmi je to podobne. Co robi maky take drahe? Religiozne urban legends o krajsich displayoch a lepsich speakroch a marketing Steva Jobsa ktory povedal - Dame tomu taku image ze ludia to budu povazovat za BMV pocitacov a mame to v kapse... ludia naletia na hocico. Ja len ze: buchnite skaredy pocitac pod stol urobi vam presne to co mac a kupte si racej za usetrene peniaze zajazd do Grecka...". Poďme sa teda zamyslieť nad tým, prečo si ľudia Maky (sic!) kupujú.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (49)
No povedzte, nie je krásny? ;-)
No povedzte, nie je krásny? ;-) (zdroj: šlohnuté z apple.com)

Úvodom snáď nebude na škodu krátko analyzovať situáciu trochu všeobecnejšie. Hlavným problémom je fakt, že pri kúpe čohokoľvek hrá cena neustále príliš veľkú úlohu. Stačí si zbežne prezrieť niekoľko reklám alebo výkladov obchodov a človek si ihneď všimne, že kvalita a štýl dnes nefrčí resp. je len výsadou niekoľkých ľudí, ktorí sú kvôli tomu považovaní za podivínov. Naslovovzatí PC odborníci sa síce so záľubou oháňajú mierne sofistikovanejším výrazom pomer cena/výkon, no i žiakovi základnej školy je jasné, že i v ňom má stále rozhodujúcu moc to čísielko na cenovke výrobku.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Už vo svojom prvom článku o kúpe môjho ďalšieho počítača som priznal (a nebránim sa tomu ani dnes), že za peniaze, ktoré vysolím za nový iMac G5, by sa dali kúpiť dva rovnako výkonné počítače s Intel alebo AMD procesorom. Označme si ich (len pre účely tohto článku) ako PC.

Keď príde do predajne človek, pre ktorého je rozhodujúci onen pomer cena/výkon, tak mu ako predavač bez váhania ponúknem nejaké PC, podľa toho, aký výkon požaduje. Rozmýšľal už ale niekto niekedy nad tým, že požiadavka zákazníka môže znieť ináč? Je veta "Tento počítač nechcem, lebo sa mi nepáči." rezervovaná len pre slaboduché blondínky? Nikomu nie sú čudné moje tenisky Adidas (jedine možno kvôli tomu, aké sú špinavé) ani džínsy Levis tak prečo počítač Apple áno? Čo ak moja požiadavka v obchode znela nejako takto: "Mám záujem o značkový, štýlový počítač so slušným výkonom."? Predajca PC by jednoducho neuspel, jediná možnosť bola prísť do predajne Apple.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ak to ešte stále niekto nepochopil, tak tu je zhrnutie. Ja som nechcel, nekupoval PC. Nechcel a nekupoval som počítač s najlepším pomerom cena/výkon. Budem rád, keď túto záležitosť prehodíme cez plece a budeme sa môcť venovať užitočnejším záležitostiam okolo počítačov Mac bez podobných otravných výpadov. A aj na dovolenku v Grécku mi ešte ostalo (pokiaľ banka nerozhodne ináč). .

Peter Petiar Lachký

Peter Petiar Lachký

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pesničkár. V diskusiách ma spoznáte pod prezývkou Petiar. Pozor, som očkovaný. Zoznam autorových rubrík:  I **** AppleAnglickoHudbaInternetPetiarPrózaSpoločnosťSúkromnéTV Folk.skTreking v OmáneTvoríme básničky podľa LachkéhNezaradené

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu