reklama

Zaspal PHP-nuke na vavrínoch? (I. časť)

PHP-nuke (myslím, že vo verzii 4.x) bol prvým CMS (Content Management System) s ktorým som prišiel do styku a dlhú dobu som pri ňom ostal. Ako začiatočníkovi v tejto oblasti mi úplne vyhovoval - jeho inštalácia bola (a vlastne stále je) záležitosťou niekoľkých minút, správu samotného systému zvládne človek s priemernou znalosťou angličtiny "ľavou zadnou". Nehovoriac o tom, že nie je problém si celý systém lokalizovať do slovenčiny, resp. iného z mnohých podporovaných jazykov. Hlavným vývojárom PHP-nuke je Francisco Burzi, za ktorým stojí zástup nielen pasívnych, ale i aktívnych používateľov, ktorí môžu (vďaka relatívne slušnej konfigurovateľnosti systému) vyvíjať nové a nové prídavné funkcie (add-on). V dnešnej dobe si ich počet (tých add-on-ov) odvažujem odhadnúť na stovky. Kvalita je v tomto smere veľmi premenlivá. Vďaka týmto výhodám mal PHP-nuke šancu stať sa nielen jedným z najpopulárnejších, ale i najpoužívanejších. Mne osobne sa však značne uľavilo, keď som pred pár mesiacmi portoval jeden internetový magazín z PHP-nuke na iný CMS. Prečo?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)

Spočiatku som bol PHP-nuke nadšený. Pravdou je, že som nepoznal iné redakčné systémy, ale ani som po nich nepotreboval pátrať. Stačil mi, navyše, po krátkom zoznámení sa s jazykom php som začal sám programovať funkcie, ktoré som potreboval. Lenže po istom čase sa človek tak či onak dozvie o iných redakčných systémoch, naučí sa pracovať s php lepšie a lepšie a i keď to stále nie je žiadna sláva, rád sa v zdrojových kódoch prehrabe a nájde drobné, či väčšie nedostatky. Toto robilo mnoho iných používateľov a publikovali na stránke projektu phpnuke.org bezpečnostné a iné záplaty (patch). V praxi to teda znamenalo denne sledovať PHP-nuke a (navyše) dôverovať všetkému, čo sa tam popíše, čo nebolo jednoduché. Navyše sa uvedený web pomaly začal premieňať na skládku reklamných bannerov. Viď uvedený web.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Po istom čase som už vedel relatívne spoľahlivo, na prvý pohľad identifikovať web postavený na PHP-nuke. Toto bolo spôsobené faktom, že i napriek veľkému množstvu dostupných grafických tém (themes) nedovoľoval systém okrem zmien fontov a farieb prakticky žiadne ďalšie modifikácie. CSS súbory, prislúchajúce k jednotlivým témam, boli skôr symbolické, nakoľko základ stránky je komplikovaná tabuľka.

Tu sa dostávame k ďalšej veci - v dobe, keď je doslova módou vytvárať "validné" (zodpovedajúce štandardom konzorcia w3c.org) stránky, PHP-nuke stále ostáva pri jazyku HTML 4.01, ktorého vývoj je už oficiálne ukončený. To by až tak nevadilo - nie každý túži po XHTML a nie každý ho vie. Lenže plné využitie CSS trebárs aj v spojení s HTML by poskytlo omnoho väčší priestor pre modifikáciu vzhľadu stránky. Nevedno prečo sa celý projekt sústredil viac na zdokonaľovanie funkcionality, ktoré šlo ruka v ruke s jej komplikovaním. A tak sa stalo, že ak chcel niekto jednoduchú stránku s minimálnou návštevnosťou ľudí nie príliš zbehlých v internete, musel používať neuveriteľne komplikované diskusné fórum vhodné skôr pre veľké portály. Alebo pohľadať iné, jednoduchšie a nainštalovať si ho. Ak to dotyčný webmaster zvládol.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

PHP-nuke sa stáva redakčným systémom sám pre seba.

Peter Petiar Lachký

Peter Petiar Lachký

Bloger 
  • Počet článkov:  89
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Pesničkár. V diskusiách ma spoznáte pod prezývkou Petiar. Pozor, som očkovaný. Zoznam autorových rubrík:  I **** AppleAnglickoHudbaInternetPetiarPrózaSpoločnosťSúkromnéTV Folk.skTreking v OmáneTvoríme básničky podľa LachkéhNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu