reklama

Potulky po Slovinsku

Ako som pisala v poslednom clanku, neostali sme len pri pobyte v Lublane. Chceli sme si vychutnat Slovinsko co najviac a tak sme sa vybrali autom na obhliadku...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (6)

Bled je mestecko situovane v plnom srdci Julskych Alp, zhruba 55kilometrov od talianskych hranic a 35 kilometrov od tich rakuskych.

Nachadza sa na plosine v 561 nadmorskej vyske a na brehu jazera nazyvaneho aj "najromantickejsim jazerom v Europe".

Najazere sa nachadza maly ostrovcek, na ktorom veriaci postavili kostolSv. Marie. Na jazero vas prevezu na gondolach statni chlapici. Cena naosobu je 12 EUR a cesta na ostrov trva 30 minut. Chudaci, ale sanavesluju, kym tam gondolu "pretlacia" (maju dost zvlastny sposobveslovania, akoby gondolu odtlacali). V case navstevy sme vystihli naostrovceku vystavu Krojov z celeho sveta. Islo o pekne keramickepostavicky v typickom kroji, tej ktorej krajiny.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nad jazerom satyci Bledsky hrad, kde mate moznost nielen sa oboznamit s historiouokolia, ale aj uzit si nadherny vyhlad na jazero a okolite lesy.

OdBledu je nedaleko k dalsiemu nadhernemu miestu. Priamo v Triglavskomnarodnom parku mate moznost obdivovat jazero Bohinj. Krystalovopriezracna voda a ziva zelen okolitej prirody vas urcite nenechajuchladnymi.

Len 20 km od Lublany sa nachadza tretie najvacsiemesto Slovinska, Kranj (53 000 obyvatelov). Malebne domceky a malecentrum o to viac zvyraznuju krasu udolia priamo v meste. Ziju siv nom pokojne niektore chranene druhy hmyzu a vtactva. Je pravdou, zena Slovinsku mame pocit, ze obyvatelia si akosi viac vazia prirodu achrania ju. Nepotrebuju dokonale pristrihnute kriky a dokonca ajstromy ako to vidime vo francuzskych parkoch. Respektuju prirodu takuaka je.

Viktoria Laurent

Viktoria Laurent

Bloger 
  • Počet článkov:  167
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Nebyt jednou zo stada oviec! Som proti blbcom a egoistom. Zoznam autorových rubrík:  Prvé oťukávanie saKultúraEkológiaOsobné a politickéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

754 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu