reklama

Skutočná pravda o zdravotnej starostlivosti pre cudzincov s doplnkovou ochranou

Interpretácia poslanca Uhríka o plošnom poskytovaní zdravotnej starostlivosti zadarmo všetkým cudzincom na Slovensku má ďaleko od pravdy. Aká je teda skutočná pravda? Vysvetľuje Zuzana Števulová, riaditeľka Ligy za ľudské práva.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (54)

Poslanec Uhrík (ĽSNS) na svojom Facebookovom profile zverejnil status, v ktorom hovorí o liste, ktorý poslal Migračný úrad MV SR zdravotníckym zariadeniamo tom, akým spôsobom sa má poskytovať zdravotná starostlivosť cudzincom s doplnkovou ochranou. Musíme na to reagovať, pretože to, čo poslanec Uhrík uvádza vo svojom poste na Facebooku, je dezinterpretácia. Ako je to teda naozaj s touto zdravotnou starostlivosťou? 

V tomto prípade ide o to, že cudzinci s doplnkovou ochranou sú ľudia, ktorí na Slovensku získali medzinárodnú ochranu preto, že utekajú pred vojnou, mučením, alebo im hrozí trest smrti. Sú to teda ľudia, o ktorých sa staráme rovnako ako o azylantov (utečencov). Dôraz Slovensko kladie na to, aby sa čo najrýchlejšie začlenili do spoločnosti, naučili sa po slovensky a našli si prácu. Keďže však nikdy predtým u nás nežili, znamená to, že neboli ani zdravotne poistení, pričom potrebujú zdravotnú starostlivosť už od začiatku či už oni, alebo ich deti, ktoré s nimi prídu, rovnako ako každý iný človek, ktorý tu žije. Preto im Slovensko uhrádza zdravotnú starostlivosť v rovnakom rozsahu, ako keby boli zdravotne poistení, teda rovnako, ako máme nárok my všetci, ktorí zdravotné poistenie máme – nič viac, nič menej. Keď sa naučia trochu po slovensky a podarí sa im nájsť prácu, z platu im idú rovnaké zdravotné odvody, ako každému inému zamestnancovi a majú úplne rovnaké zdravotné poistenie ako ostatní. 

Keďže však keď prídu k lekárovi, nemajú „klasický“ preukaz zdravotného poistenia ako my ostatní, ktorý všetci poznajú (keďže nie sú poistení), tak im Migračný úrad vydá osobitný preukaz (odfotený v predmetnom liste) a cieľom tohto listu bolo informovať lekárov o tom, čo tento preukaz znamená. Takáto úhrada zdravotnej starostlivosti sa vzťahuje len na cudzincov s doplnkovou ochranou, ktorých bolo minulý rok udelených 37.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Všetci ostatní cudzinci, ktorí majú na Slovensku udelený pobyt (a je ich viac ako 121tisíc), musia byť zdravotne poistení, čiže buď si platia komerčné zdravotné poistenie, alebo ak pracujú, či podnikajú, alebo študujú, sú poistení na základe tohto právneho vzťahu a Slovensko na nich nič nedopláca, ani im neplatí nič naviac, čo by nemali aj štátni občania. Toto je teda celá pravda. 

Detailné vysvetlenie si môžete pozrieť aj v tomto videu: 

Viac informácií o utečencoch, migrácii a azylovom konaní sa dozviete prostredníctvom online kurzu v našom e-learningu

Liga za ľudské práva

Liga za ľudské práva

Bloger 
  • Počet článkov:  70
  •  | 
  • Páči sa:  47x

Liga za ľudské práva je občianske združenie, ktoré podporuje utečencov a cudzincov žijúcich na Slovensku. Zasadzujeme sa za transparentnú, dôstojnú a zodpovednú migračnú, azylovú a integračnú politiku a snažíme sa posilňovať postavenie samotných cudzincov a utečencov. Dôverujeme v silu rôznorodej spoločnosti. Zoznam autorových rubrík:  AktuálneRozhovoryNáš tímHoaxy vs faktyPodcast Migračný kompas

Prémioví blogeri

reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu