reklama

Recept Penty na "slušný" zisk z verejných zdrojov

Verejný ambulantný sektor poskytuje zdravotnú starostlivosť viac ako 200x efektívnejšie než reťaz polikliník ProCare. Nedochádza pri financovaní polikliník ProCare k porušovaniu základnej povinnosti pri správe cudzieho majetku?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

 Partner Penty zodpovedný za zdravotníctvo Eduard Maták 7.6.2017 v Trende informoval, že poplatky ktoré platia v ProCare pacienti (v priemere 500 € ročne) tvoria 25% tržieb v ProCare. Z toho vyplýva, že ročne na jedného pacienta v ProCare majú spolu tržby cca 2000€. 1500 € dokážu dostať zo zdravotných poisťovní? Ale napriek tomu ako ďalej informoval pán Maták, za uplynulý rok skončil ProCare v strate 1,5%. MUDr. Marián Faktor, jeden z riaditeľov zdravotnej poisťovne Dôvera, na rokovaniach so zástupcami Zväzu ambulantných poskytovateľov upozornil, že podľa registra účtovných závierok, ambulancie verejného sektora hospodária s priemerným prebytkom 20%. Tržby zo zdravotných poisťovní na jedného pacienta za rok sú v segmente všeobecných lekárov pre dospelých priemerne 36 € ročne a spolu aj s ostatným ambulantným sektorom (ambulantní pediatri a špecialisti) sú tržby celého verejného ambulantného sektora cca 150 € na jedného poistenca ročne (údaje za rok 2016 podľa vestníka ÚDZS 10/2017).
 Dnešný verejný ambulantný sektor zo zdravotných poisťovní dostáva ročne 10x menej finančných prostriedkov na 1 pacienta než dostávajú na jedného pacienta v sieti polikliník ProCare. Napriek tomu hospodári s prebytkom 20%, oproti 1,5% ročnej strate v poliklinikách ProCare, ktorú vykazujú aj napriek tomu, že ešte vyberajú 25% v tržbách navyše v priamych platbách od pacientov. Z uvedeného vidno, že verejný ambulantný sektor poskytuje zdravotnú starostlivosť viac ako 200x efektívnejšie než reťaz polikliník ProCare. Dosahuje pri 10x nižšom financovaní viac ako 20x lepšie hospodárske výsledky, pri porovnateľnej kvalite poskytovanej zdravotnej starostlivosti.
 Prečo zdravotné poisťovne financujú takýto neefektívny biznis so zdravím ľudí zo zdrojov verejného zdravotného poistenia? Určite nemám nič proti tomu aby si finančná skupina Penta na financovanie tohto svojho biznisu zriadila pripoistenie, napríklad v rámci svojej zdravotnej poisťovne Dôvera a tak zhromaždila adekvátne súkromné zdroje a potom z nich financovala svoje biznis plány v zdravotníctve a aj svoj projekt ProCare. Ale prečo sa to robí z verejných zdrojov? Nepochybne zdravotné poisťovne majú povinnosť nakladať s verejnými zdrojmi získanými z odvodov od občanov efektívne. Nedochádza tu k porušovaniu základnej povinnosti pri správe cudzieho majetku?

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Na Trendkonferencii v Bratislave 25.10.2017 sa riaditeľ Penta Hospitals International prof. Atilla Végh k vysvetleniu fatálnej neefektivity polikliník ProCare nedostal.
Na Trendkonferencii v Bratislave 25.10.2017 sa riaditeľ Penta Hospitals International prof. Atilla Végh k vysvetleniu fatálnej neefektivity polikliník ProCare nedostal. (zdroj: Peter Lipták)

Na otázku "prečo je efektivita poskytovania zdravotnej starostlivosti v poliklinikách ProCare taká katastrofálna, ani riaditeľ Penta Hospitals International profesor Atilla Végh, na nedávno skončenej Trend konferencii o manažmente zdravotníctva, odpoveď neposkytol.
 

Peter Lipták

Peter Lipták

Bloger 
  • Počet článkov:  67
  •  | 
  • Páči sa:  2x

Som všeobecný praktik, lekár, pešiak medicíny. Vidím následky, rozmýšľam o ich príčinách a hľadám súvislosti.A trpezlivo píšem bloky... Zoznam autorových rubrík:  RozprávkyNázoryEkonomika zdravotníctvaFotozamysleniaBáječnéZmenyPrevenciaZdravotné problémyHrozby

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu