reklama

Veľké malé chyby

Spomínate? Nie tak dávno Slovenská agentúra cestovného ruchu „nahodila“ nový šat, ktorého ústredným motívom je motýľ. Priletel zo zahraničia, údajne až z Japonska. Zrejme sa mu v našej „malej veľkej krajine“ páči. V krajine s hlavným „malým veľkým mestom“, alebo ak chcete: „Little big city“. Najnovšie „malá veľká“ agentúra sprístupnila internetový portál o Slovensku www.slovakia.travel Kontakt uvádzam zámerne, veď ho treba všade propagovať. Alebo radšej nie?!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)

 Príroda ma priťahuje, nuž som najprv klikol na rubriky o prírode a krajine. Zrejme bolo vhodnejšie zvoliť niečo iné, lebo okamžite som sa dozvedel, že tak Vysoké Tatry, Slovenský raj, Nízke Tatry, Malá Fatra atď. sú nielen národnými parkami, ale aj rekreačnými oblasťami. Asi „čaro nechceného“, lebo na Slovensku národné parky neslúžia ochrane prírody, no najmä rekreácii. Že národné parky sú (okrem rubriky „Národné parky“) sú aj v rubrike „Hory“, to už je „iba“ chyba v systematike. Veď vzájomne sa to nevylučuje a Slováci vedia, o čo ide. Ako si vytriedi tieto informácie hosť cudzojazyčných verzií, ktorý sotva pochopí, prečo je národný park rekreačnou oblasťou, to prenechajme náhode. Žiaľ, takýchto „náhod“ je na tomto WEB-e viac. Plný pochybností o tom, prečo sa v našich národných parkoch rozvíja rekreácia, som sa „vrhol“ na pamiatky. Asi som znovu klikol zle, lebo v rubrike o vojenských pamiatkach som zistil, že Mohyla M.R. Štefánika na Bradle nie je pamätníkom na našu významnú osobnosť, ale pomník padlých. Škoda, že informácia už neuvádza, koľko vojakov je tam pochovaných, aby som si doplnil svoje doterajšie poznatky, že M.R. Štefánik predovšetkým nebol vojakom, ale významným astronómom. A že nepadol v boji. No pri najnovších „informáciách“ SNS o jeho smrti ktovie?! Keďže som už nechcel veľmi riskovať, navštívil som stránky o našom vidieku. Viem, že sa tu nežije ľahko, no že je vidiek na Slovensku až tak „chudobný“, to som zistil až teraz („travelingom čéres Slovákiu“). Vo fotogalérii dva nevýrazné zábery, v textoch ani zmienka napr. o centrách agroturistiky, o sídlach s ľudovými tradíciami, folklórom. Zato sa však dočítate, že na vidieku môžete bežne pozorovať nielen medvede, ale (čuduj sa, svete!) aj kamzíkov. Možno som urobil chybu, že som znechutený tento náš „malý veľký“ zázrak opustil. Čo ak by som sa bol ešte dozvedel, že stáda kamzíkov spásajú lúky nad početnými dedinami Slovenska a nenachádzajú sa na okraji mesta Vysoké Tatry, aj to iba v zónach bežne turistom neprístupných.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

  Mnohí si povedia: Hľa, zas nejaký frfloš, ktorý kritizuje ohromné úsilie desiatok expertov snažiacich sa zviditeľniť našu vlasť. Nebolo by však vhodné, popri obrovských finančných nákladoch, z ktorých tento informačný portál vznikol, zaplatiť pár tisíc za posudky znalcom, ktorí svoju kariéru venovali profesionálnemu poznaniu tých javov a udalostí, o ktorých naša agentúra cestovného ruchu informuje? Na prvý pohľad sú to (možno?) pre niektorých malé chyby. No je veľkou chybou, ak dezinformácie šíri štátna inštitúcia o vlastnej krajine.    

Jaroslav Liptay

Jaroslav Liptay

Bloger 
  • Počet článkov:  339
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nenarodil som sa, nedokázal som to. Porodila ma moja vlastná matka (iná toho nebola schopná...) Odvtedy si zvykám žiť ... (snáď sa mi to včas podarí...?!) Zoznam autorových rubrík:  Povietkovaniebá-snenieMyšlienkySpoločnosťBlogogáňBlogôňkovoKuklapuklaLesáreňPermoníkovoJajka-niePra-mienkyDeblogácieNezaradené

Prémioví blogeri

Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

75 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu