reklama

Od Betlehema ku Golgote

Odkedy mám prístup k posielaniu „imela“ (teda emailovej pošty), časť vianočných želaní expedujem elektronicky. Motívom na ich „výrobu“ bývajú aj diela starých majstrov. Téma „Božieho narodenia“ je častá aj u velikánov svetového maliarstva (Michelangelo, Giorgione, Murillo atď.), no iba u jedného som sa zatiaľ stretol s detailom, ktorý ma úplne fascinoval (aj keď znalci možno poznajú viac takýchto diel). Na obraze narodenia Ježiša od Lorenza Lotta (1523) je zobrazený aj Ježiš ukrižovaný. Predobraz ukrižovania už v čase narodenia Spasiteľa však zrejme nie je len „kompozičným“ rozmarom autora diela.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (8)
Lorenzo Lotto: Božie narodenie (1523)
Lorenzo Lotto: Božie narodenie (1523) 

 Bez akéhokoľvek bagatelizovania narodenia Božieho syna treba povedať, že iba ono samo by mnoho neznamenalo. Taktiež ukrižovaných alebo inak usmrtených pre vieru, pravdu, ideu bolo neúrekom. Je to práve „životný oblúk“, ktorým Ježiš na ceste od Betlehema na Golgotu vykonal neopakovateľné dielo. Koľkí pred ním a po ňom (aj v súčasnosti) tvrdili o sebe, že sú „vykupiteľmi sveta“. Koľko fanatických vodcov rôznych skupín a siekt pripravilo hromadnú smrť stovkám nasledovníkov. No iba Syn človeka Ježiš realizoval v sebe Krista, univerzálnu Božiu silu („Boh Syn“), teda Stvoriteľa v činnosti. Ak nie vždy bolo jednoduché niesť svoj ťažký „kalich“, Ježiš svoje dielo úspešne zavŕšil na kríži. Či takéto úvahy sprevádzali umelca pri tvorbe obrazu narodenia Ježiša ťažko povedať alebo predpokladať. Možno to nevedia ani najvýznamnejší znalci diela obdivuhodného maliara, akým bol Lorenzo Lotto. Narodenie Ježiša z úzadia sledované Ježišom na kríži je však obraz hodný hlbšieho zamyslenia.  

Jaroslav Liptay

Jaroslav Liptay

Bloger 
  • Počet článkov:  339
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Nenarodil som sa, nedokázal som to. Porodila ma moja vlastná matka (iná toho nebola schopná...) Odvtedy si zvykám žiť ... (snáď sa mi to včas podarí...?!) Zoznam autorových rubrík:  Povietkovaniebá-snenieMyšlienkySpoločnosťBlogogáňBlogôňkovoKuklapuklaLesáreňPermoníkovoJajka-niePra-mienkyDeblogácieNezaradené

Prémioví blogeri

Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu