Hríby, huby, čo s nimi?

Endorfíny sme si nechali vyplaviť v lese, domov si prinesieme už len prácu, ale celkom príjemnú. Nebránim sa.

Hríby, huby, čo s nimi?
Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Nepodliehajte panike, trošku si oddýchnite, nôžky na výložky, alebo aspoň na stoličku, nech prestanú bolieť a ideme na to. Čerstvé huby treba spracovať, netreba ich dlho odkladať, lebo sa znehodnotia.

Najbežnejšia možnosť použitia je hríby usušiť a odložiť v sklenenej nádobe na tmavé miesto, máte tak postarané o príchuť do jedál. Suším len hríby, modráky sú aromatickejšie - sú úžasné v omáčke k mäsu, dubáky a smrekové hríby sú ideálne do kapustnice, do polievok a tiež do omáčky, do rizota. Takto uskladnené vydržia viac rokov.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hríb zrnitohlúbikový / modrák/
Hríb zrnitohlúbikový / modrák/ (zdroj: Šusteková)

Hríb satanský - nepopliesť si s modrákom - má bledší klobúčik
Hríb satanský - nepopliesť si s modrákom - má bledší klobúčik (zdroj: Šusteková)

Hríb smrekový
Hríb smrekový (zdroj: Šusteková)

Časť usušených húb zvyknem rozmixovať na prášok a používam do varenia ako hubové korenie. Na to je ako stvorený jelenkovec.

Jelenkovec / jelenica/
Jelenkovec / jelenica/ (zdroj: Šusteková)

Huby môžeme aj mraziť, to sa mi až tak nepáči, v mrazničke treba mať iné veci, ale robím to sporadicky aj ja. Keď to už urobím, tak nemrazím celé surové huby, ale predvarené a oblanšírované - huby zalejem vodou, krátko prevarím s lyžičkou soli, precedím, premyjem studenou vodou, nechám odkvapkať, zamrazím. Takto si zväčša pripravím zmes na polievku, musí tam byť viac druhov "chrumkavých" druhov /plávky, rýdziky, hríbik - mix/. Potom to má ten správny šmrnc. V mrazničke nechávam odložené maximálne do pol roka, môžem si tak mimo sezóny rozvoňať kuchyňu hubami.

SkryťVypnúť reklamu
Rýdzik
Rýdzik (zdroj: Šusteková)

Plávka zelená / nepopliesť s muchotrávkou zelenou/
Plávka zelená / nepopliesť s muchotrávkou zelenou/ (zdroj: Šusteková)

Návod na polievku - https://blog.sme.sk/luboslavasustekova/jedlo/desiatova-hubova-polievka

Ak sa pošťastí nájsť viac malých hríbikov, je dobré ich zavariť. Budete tak mať k dispozícii delikatesku, ktorú viete použiť napr. na obloženú misu, alebo aj len tak si pochutnať. Mladé rýdziky sú na to tiež fajn.

Hlíbiky očistíme, uvaríme v slanej vode.
Hlíbiky očistíme, uvaríme v slanej vode. (zdroj: Šusteková)

Precedíme, naplníme do pohárov.
Precedíme, naplníme do pohárov. (zdroj: Šusteková)

Môžeme preložiť pásikmi cibule, pridáme pol malej lyžičky soli, nové korenie, malú lyžičku cukru, bobkový list, pol deci octu, dolejeme vodou, zasterilizujeme len chvíľu 10-15 min, aby chytilo viečko.
Môžeme preložiť pásikmi cibule, pridáme pol malej lyžičky soli, nové korenie, malú lyžičku cukru, bobkový list, pol deci octu, dolejeme vodou, zasterilizujeme len chvíľu 10-15 min, aby chytilo viečko.  

V špajzi medzi zaváraninami vydrží dlho. Keď otvoríte pochutnáte si na hríbikoch v mazľavom, ťahavom náleve.

Už zavarené hríby.
Už zavarené hríby. (zdroj: Šusteková)

Ďalšou možnosťou je urobiť si hríbovú pomazánku. Niekedy sa nájdu už staršie, odrastené hríby, ktoré majú voňavé podhubie. Nesmú byť však červivé. Navštívené slimákom áno, samozrejme mu ten hríb ukradneme. Niekto to nemá rád, ja áno.

SkryťVypnúť reklamu

Hríby poriadne očistíme a uvaríme.
Hríby poriadne očistíme a uvaríme. (zdroj: Šusteková)

Na olej dáme cibuľku a cesnak, opražíme najskôr nakrájanú papriku, neskôr pridáme paradajky, trošku podusíme, nech sa chute spoja.
Na olej dáme cibuľku a cesnak, opražíme najskôr nakrájanú papriku, neskôr pridáme paradajky, trošku podusíme, nech sa chute spoja. (zdroj: Šusteková)

Pridáme predvarené hríby, soľ, korenie. Miešame a spolu ešte podusíme, nech sa voda odparí.
Pridáme predvarené hríby, soľ, korenie. Miešame a spolu ešte podusíme, nech sa voda odparí. (zdroj: Šusteková)

Miešame, aby sa hmota nepripálila, na takú konzistenciu, ako chceme. Čím viac vody odparíme, tým bude pomazánka hustejšia.
Miešame, aby sa hmota nepripálila, na takú konzistenciu, ako chceme. Čím viac vody odparíme, tým bude pomazánka hustejšia. (zdroj: Šusteková)

Napokon rozmixujeme, prípadne ešte dochutíme. Plníme do pohárov, ktoré môžeme zasterilizovať, alebo si necháme len tak v chladničke, natierame na chlebík.
Napokon rozmixujeme, prípadne ešte dochutíme. Plníme do pohárov, ktoré môžeme zasterilizovať, alebo si necháme len tak v chladničke, natierame na chlebík.  

Huby s riasom môžeme upraviť aj nasledovne.

Pekne očistené hríby s riasom podusíme na vode, dochutíme - soľ, korenie, trošku vegety, pred odstavením pridáme maslo. Môžeme pridať vajce a urobiť to na spôsob praženice, ale vôbec nemusíme, sú tam všetky potrebné chute.
Pekne očistené hríby s riasom podusíme na vode, dochutíme - soľ, korenie, trošku vegety, pred odstavením pridáme maslo. Môžeme pridať vajce a urobiť to na spôsob praženice, ale vôbec nemusíme, sú tam všetky potrebné chute.  (zdroj: Šusteková)

Ešte teplé naložíme na tanierik, môžeme papať.
Ešte teplé naložíme na tanierik, môžeme papať. (zdroj: Šusteková)

Mladé hríbiky chutia aj deťom. Moja Anička má najradšej hríby na spôsob perkeltu.

Hríby poriadne uvaríme, ochutíme soľou, bobkovým listom, novým korením, zahustíme múkou, alebo zemiakovým škrobom, pridáme šľahačku, alebo smotanu a máme hotovo.
Hríby poriadne uvaríme, ochutíme soľou, bobkovým listom, novým korením, zahustíme múkou, alebo zemiakovým škrobom, pridáme šľahačku, alebo smotanu a máme hotovo. (zdroj: Šusteková)

Pomocník to už nevydržal, utiekol, znamenie, že treba skončiť.
Pomocník to už nevydržal, utiekol, znamenie, že treba skončiť.  
Ľuboslava Šusteková

Ľuboslava Šusteková

Bloger 
  • Počet článkov:  74
  •  | 
  • Páči sa:  200x

Som človek stojaci nohami pevne na zemi, napriek tomu chcem byť natoľko naivná, aby som znovu a znovu uverila v spravodlivosť dnešného sveta. Zoznam autorových rubrík:  Podnikanie na SlovenskuSúkromné

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
INESS

INESS

106 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

764 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu