Nepodliehajte panike, trošku si oddýchnite, nôžky na výložky, alebo aspoň na stoličku, nech prestanú bolieť a ideme na to. Čerstvé huby treba spracovať, netreba ich dlho odkladať, lebo sa znehodnotia.
Najbežnejšia možnosť použitia je hríby usušiť a odložiť v sklenenej nádobe na tmavé miesto, máte tak postarané o príchuť do jedál. Suším len hríby, modráky sú aromatickejšie - sú úžasné v omáčke k mäsu, dubáky a smrekové hríby sú ideálne do kapustnice, do polievok a tiež do omáčky, do rizota. Takto uskladnené vydržia viac rokov.



Časť usušených húb zvyknem rozmixovať na prášok a používam do varenia ako hubové korenie. Na to je ako stvorený jelenkovec.

Huby môžeme aj mraziť, to sa mi až tak nepáči, v mrazničke treba mať iné veci, ale robím to sporadicky aj ja. Keď to už urobím, tak nemrazím celé surové huby, ale predvarené a oblanšírované - huby zalejem vodou, krátko prevarím s lyžičkou soli, precedím, premyjem studenou vodou, nechám odkvapkať, zamrazím. Takto si zväčša pripravím zmes na polievku, musí tam byť viac druhov "chrumkavých" druhov /plávky, rýdziky, hríbik - mix/. Potom to má ten správny šmrnc. V mrazničke nechávam odložené maximálne do pol roka, môžem si tak mimo sezóny rozvoňať kuchyňu hubami.


Návod na polievku - https://blog.sme.sk/luboslavasustekova/jedlo/desiatova-hubova-polievka
Ak sa pošťastí nájsť viac malých hríbikov, je dobré ich zavariť. Budete tak mať k dispozícii delikatesku, ktorú viete použiť napr. na obloženú misu, alebo aj len tak si pochutnať. Mladé rýdziky sú na to tiež fajn.



V špajzi medzi zaváraninami vydrží dlho. Keď otvoríte pochutnáte si na hríbikoch v mazľavom, ťahavom náleve.

Ďalšou možnosťou je urobiť si hríbovú pomazánku. Niekedy sa nájdu už staršie, odrastené hríby, ktoré majú voňavé podhubie. Nesmú byť však červivé. Navštívené slimákom áno, samozrejme mu ten hríb ukradneme. Niekto to nemá rád, ja áno.





Huby s riasom môžeme upraviť aj nasledovne.


Mladé hríbiky chutia aj deťom. Moja Anička má najradšej hríby na spôsob perkeltu.

