Pšenová kaša s rebarborou

Vyzerá ako lopúch a jej listy sú jedovaté. Rebarbora. Prvýkrát som sa s ňou stretla ako dieťa a nebol to príjemný zážitok. V koláči som zaregistrovala niečo kyslé a – cudzie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Toto bola moja spomienka na rebarboru (ani ten názov mi nebol sympatický) z detstva. A až tohto roku som si na ňu spomenula a dala som jej ešte jednu šancu.
Keďže u nás na záhrade je neprehliadnuteľná, rozhodla som sa, že si to zaslúži. Rozmýšľala som ako ju pripraviť, keďže na koláče veľmi nie som a surová sa konzumovať nesmie kvôli toxickým glykozidom. Botanicky je zaradená k zelenine, ale využíva sa viac ako ovocie - do koláčov, kompótov, ovocných šalátov, džemov a pod. Práve teraz jej sezóna vrcholí - v júni, až júli sa v nej zvyšuje obsah kyseliny šťaveľovej, čo jej pridáva na kyslej chuti. Svojou chuťou sa asi najviac približuje ku kyslastému jablku pre vysoký obsah kyseliny jablčnej. Je bohatá na vitamíny skupiny B, provitamín skupiny A a niacín. Vďaka nim pomáha pri únave a zápche, zbavuje telo škodlivín, posilňuje svaly, kosti, nervy, pokožku a vlasy, aktivuje energiu buniek a je dobrým pomocníkom pri boji s nadváhou, lebo na seba viaže tukové látky. Nemali by ju konzumovať ľudia, ktorí majú problémy s obličkami a žlčníkom a aj u zdravých ľudí by mala byť len spestrením jedálnička. Pre už spomínaný vysoký obsah kyseliny šťaveľovej sa nedoporučuje ju konzumovať často.
Po dlhom hľadaní inšpirácie na internete som vytvorila vlastný recept:

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pšenová kaša s rebarboru a orechami:

Potrebujeme:
pšeno,
jablká,
mleté, aj sekané vlašské orechy,
javorový sirup,
mletú škoricu

Postup:
Pšeno som najprv sparila vriacou vodou, aby sme sa zbavilo horkastej chuti. V novej vode som ho varila zhruba 15 minút a nechala prikryté v hrnci. Medzitým som si pripravila rebarboru - konzumujú sa len dužinaté červenkasté stonky, ktoré som ošúpala, nakrájala na kolieska a dala do kovového sitka nad paru a prikryla. Asi o 10 minút som ju vybrala, vložila do taniera, poliala javorovým sirupom a posypala škoricou, aby sa zjemnila jej výrazne kyslastá chuť. Do uvareného pšena som vsypala mleté aj nasekané vlašské orechy, nastrúhala jablká a nakoniec pridala rebarboru a ešte trochu javorového sirupu. S výsledkom som bola veľmi spokojná. Vďaka takto pripraveným raňajkám sa môj nie veľmi pozitívny postoj k rebarbore z detstva úplne otočil.

Lucia Gállová

Lucia Gállová

Bloger 
  • Počet článkov:  48
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mám rada rôzne zvláštne, iné, naoko nedokonalé veci a bytosti. Sú pre mňa nevyčerpateľným zdrojom inšpiráce a energie.Snažím sa žiť v harmónii s nimi. Neubližovať nikomu/ničomu živému/neživému. Žiť, baviť sa, vzdelávať sa, jesť a realizovať sa tak, aby to nebolo na úkor žiadnej bytosti.www.veganstvo.sk Zoznam autorových rubrík:  Životné prostredieCestovanienávštevydetské domovynezaradenéPráca, ktorú mám radaNetradičné receptySvet autistov

Prémioví blogeri

Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu