reklama

Počkajte, prosím

Pre mňa a vlastne pre všetkých ľudí v Tomášovom okolí je najdôležitejšie smerovať ho k čo najsamostatnejšiemu životu. On nechce aby som mu ja, alebo ktokoľvek iný pomáhal viac ako je nevyhnutné. “Chcel by som, aby bolo čo najmenej vecí, s ktorými potrebujem pomôcť.”Je to výzva ako preňho, tak aj pre jeho okolie, ktoré aj napriek značnému posunu chápe autistov a vôbec ľudí akýmkoľvek spôsobom odlišných, ako menejcenných. A jedným z prejavov tohto postoja spoločnosti je neustála túžba “pomáhať.” Pomáhať (robiť to za nich) = zdôrazňovať, že ten druhý to robí pomaly, zle, nedokonalo, čudne…

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

V obchode.

Tomáš je v matematike veľmi dobrý. Odčítať, sčítať, porovnávať - napríklad ostatných klientov v domove podľa veku zvládne s prehľadom za sekundu. Ja sa nechytám. Eurá mu však robia problémy. Také spočítanie celej sumy peňazí. Až pri tom som si uvedomila, že v matematike pri spočítavaní platí - od najmenšieho po najväčší, čo je pri peniazoch naopak. A Tomáš má tendenciu začať najdrobnejšími centami.

Stále sa učíme, che to len trpezlivosť, čas a cvik. Takisto je problém pri platení. Dosť dlho mu trvá kým sa v minciach zorientuje a často "vyhodí" na pult zbytočne vysokú sumu, resp. všetko, čo má.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

A navyše obchod. Neznáme prostredie, príliš veľa podnetov, príliš veľa ľudí. Zo začiatku pri nakupovaní podľahol stresu a začal sa smiať. Teraz, keď ho viac poznám, viem, že aj na vypäté situácie, keď je nervózny, keď ho niečo vyruší, prekvapí... reaguje smiechom. Mnohých to zaskočí, a možno okrem iných pocitov sa cítia aj ohrození...

Nakupovali sme ovocie. Na úvod pozdravil predavača, vybral tri pomaranče, dal ich do sáčku a odniesol k pokladni. Predavač zahlásil sumu - 2, 15 (boli sme v "lepšom" zeloovocinárstve). Tomáš dal na pult všetky mince, ktoré mal (asi tak 5, 50). Predavač si chcel odpočítať sumu.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

- "Prosím Vás, počkáte trochu? On to zvládne sám." Na moju trochu neistú žiadosť sa predavač usmial a:

- "Kľudne."

Tomáš sa trochu stabilizoval - začal od "najväčších" mincí (zatiaľ s mojou inštrukciou) a napokon odpočítal predavačovi sumu 2, 15 Eur.

Predavač s úsmevom poďakoval a my sme odchádzali okrem pomarančov aj s celkom dobrým pocitom (teda aspoň ja, teda dúfam, že aj Tomáš). Vďaka malým obchodíkom s domáckym prístupom má Tomáš možnosť normálne si nakúpiť (v tomto prípade aspoň tá vyššia cena odzrkadľovala pridanú hodnotu). Je to dôležité. V takom Tescu, kde sa ponáhľajú kupujúci aj predávajúci, by túto situáciu Tomáš (a nielen on) zvládol oveľa ťažšie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Škoda len, že takéto súkromné obchodíky musia platiť za svoju existenciu príliš vysokú cenu...

Lucia Gállová

Lucia Gállová

Bloger 
  • Počet článkov:  48
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Mám rada rôzne zvláštne, iné, naoko nedokonalé veci a bytosti. Sú pre mňa nevyčerpateľným zdrojom inšpiráce a energie.Snažím sa žiť v harmónii s nimi. Neubližovať nikomu/ničomu živému/neživému. Žiť, baviť sa, vzdelávať sa, jesť a realizovať sa tak, aby to nebolo na úkor žiadnej bytosti.www.veganstvo.sk Zoznam autorových rubrík:  Životné prostredieCestovanienávštevydetské domovynezaradenéPráca, ktorú mám radaNetradičné receptySvet autistov

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu