reklama

Toto že je betón? Neverím!

Pri slove betón si každý predstaví niečo iné.  Niekto dvojmetrové oplotenie vily na Slavíne, niekto prácne čistenie topánky potom, čo opäť nedával pozor a stúpil na čerstvo zaliaty chodník, niekto (napríklad ja) pod týmto pojmom chápe verziu krupičnej kaše, do ktorej išiel trojnásobok potrebného množstva krupice.  Len málo ľudí si ale pri tomto slove dokáže predstaviť niečo krásne a oku lahodiace.  Len málo ľudí totiž zatiaľ počulo o grafickom betóne.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (14)

O čo ide? Predstavte si blok pohľadového betónu, do ktorého si môžete vyleptať prakticky čokoľvek. Môže sa jednať o pravidelný motív vertikálnych pásov na fasáde domu, rovnako ako o veľkoformátový akt pokrývajúci stenu v spálni. Vznikne tak akýsi reliéf, kde obraz je „zarezaný" do pôvodného bloku a okrem výškového rozdielu je odlíšený aj kvalitou povrchu (napr. povrch obrazu je drsný, zatiaľ čo pozadie je hladké).

Grafický betón vyrába fínska firma Graphic Concrete Ltd. na základe patentu interiérového dizajnéra Samuli Naamanku. Technológia výroby je založená na špeciálnej extrémne pevnej membráne, ktorá sa rozprestrie na odlievací stôl počas odlievania betónových blokov a umožní tak vyrobiť výrobky s rôznymi typmi povrchových úprav. Firma tak nedodáva samotné betónové bloky, ale spomínané membrány a „know how"; ktoré klient odovzdá miestnemu výrobcovi betónových dielcov.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Pár ukážok praktického využitia grafického betónu:

Obrázok blogu

Raster diagonál aplikovaný na fasádu budovy

Obrázok blogu

Odtlačok naozaj veľkej fosílie

Obrázok blogu

Dvojvrstvová aplikácia - raster písma a fotografia

Obrázok blogu

Fotografia vytlačená do dlažby


Obrázok blogu

Potlač stien, návrh predajne s tanečnou obuvou - vizualizácia

Poznámka na záver pre tých, ktorí sa chystajú na Salón nábytku a dizajnu v Miláne:

Firma Graphic Concrete Ltd. bude prezentovať vlastný pavilón v rámci trienále Fuorisalone 2012 v Triennale garden 17. - 22. apríla 2012. Ak sa teda budete v tom čase obšmietať v Miláne, rozhodne ho zaraďte do programu, ktovie kedy najbližšie budete mať možnosť si ohmatať živý grafický betón. (Pre tých menej úchylných, ktorí nemusia všetko ošahávať: iste bude zaujímavý aj na pohľad, viď obrázok nižšie).

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

http://www.graphicconcrete.com/

Lucia Masárová

Lucia Masárová

Bloger 
  • Počet článkov:  13
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudovaná interiérová dizajnérka, vášnivá tanečnica, turistka a hedonistka Zoznam autorových rubrík:  DizajnSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu