reklama

Naša bitka o 2. pilier pokračuje.

Po dvojtýždňovej parlamentnej bitke dostal druhý pilier podľa očakávania vážnu ranu. Len naivný komentátor mohol očakávať že sa to môže skončiť inak.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (71)

Detinské by bolo tiež čakať, že prípadne ďalšie predlžovanie schôdze by mohlo priniesť lepší výsledok. Sily medzi vládnou väčšinou a opozíciou sú dané. Preto možno povedať, že to mohlo byť omnoho horšie, ak by sa pôvodný plán Smeru podarilo uskutočniť, čo sa však nestalo. Dôvodom bol jednotný opozičný dôrazný odpor. Preto výsledok, ktorý opozícia dosiahla nie je vôbec, na počet hlasov, ktorými disponuje, zlý, alebo nedostatočný.

V situácii, keď proti opozícii stojí 83 členná socialistická väčšina, akékoľvek očakávanie, že opozícia môže svojimi hlasmi niečo zastaviť alebo zvrátiť, je naivné a smiešne. Realita je taká, že 83 členný valec si vie presadiť svoje vždy, keď sa mu opozícia nepostaví do cesty. To, čoho sa obáva viac ako menšinových hlasov opozície, je obava zo straty podpory verejnosti. Toho sa vládna väčšina bojí nadovšetko. Bojí sa dôkladnej diskusie pred zrakom verejnosti, pretože tam by sa mohlo ukázať, ako veľmi socialistická vláda zavádza občanov a chce sa ukojiť na ich úkor. Obáva sa, že ľudia prídu na to, že sú klamaní a že uvidia, že to čo presadzuje vláda a vládna väčšina nie je dobré a prospešné a škodí to občanom aj celej krajine.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Otvorená diskusia je účinná zbraň opozície, ktorú sme teraz veľmi dobre využili. Diskusia, ktorá podľa predstáv vlády mala trvať jeden, dva dni, sa natiahla na viac ako dva týždne a aj keď prebiehala v lete počas dovoleniek, podarilo sa nám poukázať na krátkozrakosť a škodlivosť prijímaných opatrení v oblasti dôchodkov.

Ale nielen to. Vláda pod tlakom musela ustúpiť. V otázke navyšovania poplatkov pre DSS, ktoré plánovala zvýšiť. Tak isto v oblasti výšky príspevku na osobné účty občanov v 2. pilieri. Tu si nepriamo priznala, že si uvedomuje krátkozrakosť nízkych príspevkov do druhého piliera a súhlasila s mojím návrhom na postupné navyšovanie príspevku na osobné účty občanov, zatiaľ na 6 %.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

To najpodstatnejšie ale je, že všeobecne zaznieva ochota a akceptovanie nášho návrhu aj zo strany Smeru, na vypracovanie ústavného zákona o dôchodkovom systéme. Tak, aby sa už ani v budúcnosti z neho nerobil trhací kalendár. SDKÚ-DS zamerala svoju snahu strategicky k dosiahnutiu tohto cieľa. Pretože len tak zabezpečíme to, aby ani pri ďalšom probléme nedostatku financií, ktorý pri vládnej hospodárskej politike čoskoro opäť príde, Smer opäť nesiahol do peňaženiek občanov a na ich osobné dôchodkové účty, ako to urobil teraz.

Dohoda o stabilizácii systému je veľmi dôležitá. Ochraňuje systém aj občanov, jeho účastníkov. V jej mene si treba sadnúť za rokovací stôl a hľadať vhodnú formu, ktorá bude rešpektovať ekonomické možnosti a zároveň ponúkne aj spôsob ako zabezpečiť pre ľudí čo najvyššie príspevky na osobné účty. Lebo to je jediná cesta ako im zabezpečiť primeranú životnú úroveň v starobe o 15, 20, 30 a viac rokov. My takéto návrhy máme.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dvojtýždňový maratón rokovania v NR SR mal význam. Znemožnil Smeru potichu a bez odporu, poza chrbát verejnosti, presadiť škodlivé zosekanie 2. piliera, prinútil vládu k ústupkom a hlavne vytvoril prvé predpoklady k tomu, aby sme mohli stabilizovať dôchodkový systém a s ním aj verejné financie ústavnými garanciami.

Aj keď nás pri dosahovaní tohto cieľa čaká určite dlhá a neistá cesta, treba ňou kráčať ďalej.

Ľudo Kaník predseda poslaneckého klubu SDKÚ-DS

Ľudovít Kaník

Ľudovít Kaník

Bloger 
  • Počet článkov:  75
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Poslanec NR SR, zakladateľ politickej strany Demokrati Slovenska - Ľudo Kaník. Exminister práce, sociálnych vecí a rodiny SR a dlhoročný predseda DS, ktorá sa pod jeho vedením po dlhoročnej spolupráci s SDKÚ integrovala na politickú stranu SDKÚ-DS. Zodpovedný za reformu sociálneho a dôchodkového systému, trhu práce. Pripravil a zrealizoval reformu zákonníka práce, dôchodkovú reformu, reformu systému sociálnych dávok a boj s čiernou prácou. Zakladajúci člen občianskeho združenia SPORITEĽ na ochranu záujmov občanov, účastníkov dôchodkového sporenia v II. pilieri dôchodkového systému.www.kanik.skwww.demokratisk.skFB profilInstagram profilYoutube kanálFan page Demokratov Slovenskamail: ludo.kanik@gmail.com0905 488 888 Zoznam autorových rubrík:  DÔCHODKYPRÁCARODINAPOLITIKASúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu