reklama

Hračky nášho detstva VS dnešné hračky

Predvčerom som si tak začal z ničoho nič zapisovať všetky hračky, s ktorými som ako malý sa hrával. Všetky tieto hračky boli viac umelecky vypracované ako technicky. Keďže sme nemali také technológie ako v dnešnej dobe. Miesto hračiek sme rozprávali za nich, rôzne sme ich ohýbali, testovali čo je vo vnútri, skrátka všelijako sme sa snažili preniknúť do podstaty a toho čo býva skryté pod povrchom klasicej hračky. Samozrejme, ani jeden maco, koník, plyšová hračka dodnes nemá oči, lebo boli také pekné, že sme sa na nich chceli pozerať furt, tak sme ich jednoducho urvali a mali sme oči iba pre seba.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (0)

Myslím si, že dodnes to tak je, že deti zo zvedavosti dokážu skántriť akúkoľvek hračku, hlavne keď v sebe ukrýva tajomstvo zvukov, možnosť nahrávania vlastného hlasu, prednahrané melódie, rôzne blikacie systémy. Čím ďalej, tým viac sa hračky začínajú podobať svojim správaním sa a prednastaveniami správaniu detí (cikanie, papanie, kakanie, grckanie, plač). 

Keď si to porovnám s našími bábikami (mám sestru, tak poznám aj bábiky) hlavne tie veľké z Ruska boli úžasné v tom, že mali v sebe nejaké zariadenie, ktoré keď sme bábiku trošku nahli, ako keby zaplakala a keď sme ju dali do postieľky automaticky zavrela viečka. Na tomto príklade vnímame to, že vždy tu bola určitá snaha o napodobenie skutočného. 

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Naša HIGH TECH doba priniesla množstvo až bizarných hračiek, kde si hovoríme, čím viac funkcií hračka obsahuje, tým je to lepšie. Darček bude viac "IN" a hlavne darca bude v očiach iných akýmsi hračkovým "SUPERMANOM". Práve preto by sme sa mali zamyslieť nad tým, čo chceme hračkou vyjadriť. Lebo nové porekadlo znie: "aké hračky kupuješ, taký aj si". Ak chceme byť ekologickí kupujme hračky z prírodných materiálov, ak sa nám páči technika, kupujme technické hračky, ak sa nám páči plast, tak vzniká problém, že akú hračku, lebo je ich veľmi veľa.

Marek Duda

Marek Duda

Bloger 
  • Počet článkov:  64
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Moje životné heslo je: "Je mi jedno, či človek má 10 alebo 100 rokov, ak ma dokáže niečo naučiť som rád, že som ho spoznal." Človek po tridsiatke začne vnímať prostredie, v ktorom žije trochu ináč ako dovtedy. Preto sa zaujímam o komunálnu politiku a v tohtoročných komunálnych voľbách kandidujem na poslanca do Mestského zastupiteľstva v Poprade. Zoznam autorových rubrík:  UmenieSekretárŠpajzkaDivadelné pocityPráci česťSúkromnéNezaradenéEkohračkyGaléria (ne)slávnych umelcov

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu