reklama

39-halierový dlh

Bola raz jedna reklama. V tej reklame nádherná mladá štíhla a opálená žena v plavkách vystúpi z mora a sebaistým krokom vojde do kiosku na pláži, kde si pod žiadostivým pohľadom predavača vyskúša aj vyberie asi troje okuliarov. Pristúpi k pultu a zneistený predavač sa jej pýta : a platiť budete ako? Mladá žena sa len jemne pousmeje vytiahne spod plaviek malú plastikovú vecičku a povie: s mojou VISA kartou. Hlas z pozadia nám potom ešte prízvukuje – VISA – tú slobodu si doprajem.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (71)

Nie som síce nádherná mladá štíhla a už vôbec nie opálená a slobodu VISA karty na pláži veľmi nevyužívam, no napriek tomu mi život značne uľahčuje.
Teda, uľahčuje, pokiaľ mi plány platiť neskríži moja banka.
Jedného pekného mesiaca som sa dáko uskromnila a za celý fakturačný cyklus mojej kartičky som nemala ani jeden obrat. A keďže predošlý mesiac bola faktúra na sumu, končiacu 38 haliermi, a ja som uhradila len celé koruny (tá halierová položka sa mi zdala zanedbateľná) prišla mi tentokrát faktúra na sumu 39 halierov, s upozornením, že minimálna splátka je 1 Sk. Tak som sa zasmiala a účet som odložila, že tú korunu banke pošlem v ďalšej splátke. A veselo som pred Vianocami s kartou platila vianočné nákupy a ani mi na um nezišlo, že by mohlo dôjsť k nejakému zádrheľu. Až som jedného dňa pozvala kamarátky na obed do reštaurácie a chcela som našu oslavu platiť opäť kartou. Čašníčka mi však so skormúteným výrazom v tvári doniesla kartu späť, že nevie čo sa stalo, ale karta nefunguje. Bolo mi to čudné, úverový rámec som ešte nevyčerpala a nebol teda žiadny zrejmý dôvod, prečo platba neprechádzala.
Doma ma však na druhý deň čakala zaujímavá pošta. Banka mi s dátumom 1.1. (najlepšiu banku v práci nezastaví ani štátny sviatok) posielala list, v ktorom ma upozorňuje, že som neuhradila dlžnú sumu a že keď neuhradím, tak mi kartu budú musieť zablokovať. Škoda len, že som nedostala varovanie skôr, než kartu zablokovali.
Najprv som sa aj zľakla, či som predsa len nezabudla niečo zaplatiť. No keď som našla poslednú faktúru na sumu 39 halierov, už ma nič neudržalo a rovno som vytočila číslo na informácie banky.
A veru som sa aj dozvedela. Bez ohľadu na to, či je suma neuhradená 39 halierov, alebo 39 tisíc, banka postupuje pekne štandardne rovnako. Prečo by aj systém bol nastavený tak, aby obsahoval aj určité logické prvky. Ak vidím, že klient má pravidelné obraty, ktoré pravidelne načas spláca, nebudem ho šikanovať za to, že jeden mesiac nemá obraty a ostane dlžný 39 halierov. Poplatok za medzibankový prevod je ak sa nemýlim 5 Sk. To znamená, aby som banke zaplatila požadovanú sumu 1 Sk (ktorá je viac než dvojnásobkom toho, čo banke dlžím) musela by som zacvakať ešte ďalších 5 Sk za prevod, čo je viac než desaťnásobok dlžnej sumy. Zdá sa mi to málo logické. Je mi jasné, že dnes všade prevládajú automatizované systémy a „humánny input“ je minimalizovaný, ale aspoň pri nastavení systému (ktoré predpokladám aj v tej najlepšej banke predsa len robí človek) by stálo sa úvahu nastaviť logickejšie parametre. Napríklad, blokovať kartu až pri dlžnej sume aspoň 100 Sk, aby sa to „oplatilo“ v porovnaní s pokutou (100 Sk), ktorá je zlatým vyvrcholením tejto story a ktorú mi banka vyrubila, keďže som ju neprávom ukrátila o 39 halierov.
Milá Tatrabanka. Najbližšie, až ti ostanem visieť 39 halierov, uposlúchnem radu svojho otca, položím na pult 50-haliernik a budem si žiadať, aby mi vydali naspäť.
To je totiž postup, ktorý zodpovedá tvojej logike.

Mária Mlynarčíková

Mária Mlynarčíková

Bloger 
  • Počet článkov:  30
  •  | 
  • Páči sa:  0x

nepokojná duša, stále v pohybe Zoznam autorových rubrík:  FotografieCestovanieO jazykuSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu