reklama

Vojna na Ukrajine - čo vám stačí vedieť

Pred rokom sa začala špeciálna operácia na Ukrajine. Mnohí stále nemajú jasné, o čo ide. Ujasnite si dôležité fakty

Vojna na Ukrajine - čo vám stačí vedieť
Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Rok 2014

Vo februári 2014 vtrhli ruské vojská na Krym. V nelegálne usporiadanom referende, za prítomnosti ruskej armády sa údajne Ukrajinci vyjadrili pre vstup Krymu do Ruska. Následne bol k Rusku anektovaný. Tento akt odmietli všetky príčetné krajiny a ľudia na celom svete.

V apríli ruské vojská zaútočili na Donbas a násilím ho obsadili. S ich podporou vyhlásili proruskí aktivisti dve odštiepenecké republiky. Najskôr Doneckú, neskôr Luhanskú. Obe republiky mali tvoriť tzv. Novorusko.

V roku 2014 prakticky Putin rozpútal vojnu relatívne lokalizovanú na oblasť východnej Ukrajiny

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Rok 2022

Presne pred rokom 24. februára zaútočila ruská armáda na ciele vo východnej časti Ukrajiny a pripravovala sa na útok na Kyjev. Tento bezprecedentný akt násilia odsúdili všetky demokratické krajiny na svete. Putin to nazval špeciálna bojová operácia. Fakt je ten, že celý útok je pokračovaním agresie a vojny, ktorú rozpútal a dlho živil od roku 2014.

Zhrnutie - čo potrebujete vedieť

Rusko = agresor. Štát, ktorý začal vojnu
Ukrajina = štát, ktorý čelí ruskej agresii

Čo treba pochopiť

Po celom Slovensku prebiehajú protesty Za mier, ktoré sa poväčšine končia ako predvolebné mítingy fašistických strán ĽSNS a Republika a nejakého neznámeho Slovenského hnutia obrody. Znejú na nich výkriky chceme mier , ale keď sa zúčastneným snažíte vysvetliť, ako je najjednoduchšie dosiahnuť mier, pošlú vás do...kade ľahšie. Nevedia/nechcú pochopiť...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A pritom to je také jednoduchéRusi sa musia stiahnuť z Ukrajiny. Prestať ostreľovať a okupovať cudzie územie. Rusi sa musia vrátiť domov a nechať Ukrajincov slobodne sa rozhodnúť o tom, kam chcú patriť. Vojnu môže zastaviť iba ten, kto ju začal. A tým je Putin. Ak to neurobí dobrovoľne, treba ho zničiť akýmkoľvek možným spôsobom.

Marian Letko

Marian Letko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  246
  •  | 
  • Páči sa:  2 218x

Život je nekompromisný, splní nám obavy i sny. Tak pozor na to čo chceme, lebo tu kašu si zjeme. (HzM) Ya BastaVytvorte si svoju vizitku Zoznam autorových rubrík:  FikciašportFotocestou necestoustava sahlboke uvahySvet podľa MaroškapolitikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu