reklama

Sexizmus, vysávanie, kosenie a iné zvrhlosti

Dozvedel som sa, že keď poviem, že nemám problém pomôcť manželke s umývaním riadu, som sexista. Napísala to jedna slečna alebo pani? Lingvistka. Teraz neviem, či mám prestať rozprávať alebo pomáhať manželke. Úplne presne však viem, že to všetko hraničí so zdravým rozumom.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (19)

Vraj keď poviem, že nemám problém pomôcť manželke s umývaním riadu, naznačujem, že umývanie riadu je ženská povinnosť a ja jej len láskavo pomáham.

Nuž, priznávam, u nás to nejako podobne funguje. Máme rozdelené práce na mužské a ženské. Nie je to preto, že by sme si to takto striktne podelili. Jednoducho to tak vyšlo. Ona obhospodaruje vnútro domu. Vysáva, utiera prach, varí, perie a robí všetky tie "ženské práce". Ja robím okolo domu, kosím, režem a rúbem drevo, murujem, staviam ploty a robím všetky tie "mužské práce".

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Hlavne cez zimu, keď nemám vonku čo na práci, prídem za ňou a poviem jej: "Pomôžem Ti povysávať." Ona mi zvykne povedať "ďakujem" a rozhodne ma nepovažuje za sexistu. Keby ma považovala, nedala by mi na pero vyraziť nápis "najlepší manžel", ale trebárs "starý úchylný frco", prípadne by mi nedala na pero vyraziť nič, prípadne by mi nedala ani žiadne pero.

Nine nevyšiel ani príklad s kosením, pretože moja manželka za mnou pravidelne chodí s tým, že mi pomôže pokosiť trávu. Ani mi len nenapadne sám seba považovať za zženštilého a moju A. za lesbu, ako bolo naznačené v predmetnom článku. Naopak, v oblasti starostlivosti o domácnosť a domácich prác ju považujem za skvelú manželku, hoci som jej nedal ešte žiadne pero. Pre lingvistov dopĺňam, že mám na mysli pero na písanie, prípadne pero na písanie s vygravírovaným nápisom.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Jazyk nás síce dokáže zväzovať, ale na druhej strane treba rozlišovať situácie, pochopiť a poznať kontext povedaného, a hlavne počutého.

Povedzme že fiktívny muž povie fiktívnej žene, s ktorou má pomerne priateľský vzťah, že má chutnú ritku. Fiktívna žena sa usmeje, venuje fiktívnemu mužovi buchnát do chrbta a povie: "Ty debil, ďakujem, ja viem." A hodí po ňom očkom. (To je myslené zasa len obrazne, nejde o žiadne vydlabané kuracie či kačacie.) Fiktívna žena to zoberie s humorom, pretože fiktívneho muža pozná a vie, čo môže od neho očakávať. Keby to však počula náhodne okoloidúca fiktívna feministka, ktorá nepozná ich spôsob rozprávania sa, trikrát sa prekrižuje a napíše o tomto hnusnom sexuálnom harašmente prudko zhnusený blog.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Rozoberme si napríklad bežne používanú frázu "kde je ten pes zakopaný".

Cudzinec učiaci sa po slovensky si zrejme pomyslí, že niekomu zdochol pes a ten ho v rýchlosti, v strese a hlbokom smútku zakopal niekde v tmavom lese. Teraz, keď smútok pominul, by chcel svojho milovaného psíka vyhrabať a vystrojiť mu obrad, aký si za svoj oddaný dlhý život zaslúžil. Ak by sa dalo, najlepšie aj s kňazom a hudbou. Lenže nevie, kde ho zakopal a teraz ho hľadá.

Bežný človek vie, že táto fráza hovorí o tom, že niekto má nejaký problém a snaží sa nájsť riešenie.

Keď však vyslovíte takúto frázu pred lingvistom, môže sa stať, že vás označí za zoofilného nekrofila a poštve na vás všetky ochranárske organizácie.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Mám rád hranie sa so slovami. Mám rád slová, ktoré majú príchuť viaczmyselnosti. Rád slová omáľam v papuľke, rád ich otáčam a hľadám im nový kontextový význam. Rád nimi teším a bavím ľudí. Možno to niekedy vyznie drsnejšie, možno trošku zvrhlejšie. Všetci tí, ktorým sú však moje slová určené, ma poznajú a vedia, že som v podstate neškodný.

Nekomplikujme si preto život. Rozprávajme sa s priateľmi, komunikujme spolu a neoznačujme niekoho za úchyláka, sexistu a zvrhlíka len preto, že povedal niečo nešikovne či neobratne. Možno to bolo myslené úplne inak a úplne v inom kontexte, ako sa to na prvé počutie mohlo náhodnému okoloidúcemu zdať. A možno nie...

Bavte sa so mnou a majte ma všetci radi. ;-)

Marian Letko

Marian Letko

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  246
  •  | 
  • Páči sa:  2 218x

Život je nekompromisný, splní nám obavy i sny. Tak pozor na to čo chceme, lebo tu kašu si zjeme. (HzM) Ya BastaVytvorte si svoju vizitku Zoznam autorových rubrík:  FikciašportFotocestou necestoustava sahlboke uvahySvet podľa MaroškapolitikaSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu