reklama

Dá sa mocný divoký slon skrotiť za desať dní?

Myseľ je ako divoký slon. Je mocná, a dokáže nás zničiť. Desať dní nehovorenia, nepísania a nečítania, a k tomu viac ako desať hodín meditácií každý deň. Je možné tak rýchlo tohto slonieho zvera skrotiť?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Meditácia Vipassana pôvodne pochádza z Indie, no v priebehu dejín sa postupne táto technika vytratila z povedomia ľudí. Udržala sa však v Barme, odkiaľ sa pomaly navrátila do Indie, ale aj za jej hranice. Teraz už má centrá po celom svete, kam sa ľudia môžu prísť uchýliť pred súťaživou a dravou spoločnosťou, a pokúsiť sa nájsť šťastie v svojom vlastnom vnútri. Cieľom je oslobodiť sa od všetkej mizérie vo svojom živote, ktorú si vytvárame tým, že na niečom lipneme, po niečom túžime, a k niečomu naopak cítime priveľký odpor až nenávisť.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na kurze vipassany trávite desať dní. Nemáte mať pri sebe žiadne knihy, písacie potreby, talizmany. Ani mobil. Náboženské rituály či cvičenia si tiež nechajte na doma. Na kurze ste preto, aby ste naplno vyskúšali túto meditačnú techniku bez zbytočného rozptyľovania. Na každý deň je presný rozvrh. Budíček o štvrtej ráno, a o pol piatej už meditujete v izbe, alebo v meditačnej hale s ostatnými.

Na kurz som prišla s veľkým odhodlaním. Môžem povedať, že celé svoje nádeje som stavila na vipassanu. Prvé dni som trpezlivo nasledovala inštrukcie učiteľa, a bola k sebe taká milá a prívetivá, ako sa len dalo. Zistila som, že moja myseľ je ale poriadne pojašený slon, ktorý sa správa ako jeden pubertálny sopliak, stále mi robí prieky. Behá raz tam, potom inakam, podupe čokoľvek, čo sa mu postaví do cesty. Od štvrtého dňa sa zavádza nové pravidlo, trikrát denne máme takzvané sedenie pevného odhodlania, kedy nemáme meniť polohu nôh, rúk, a ani otvárať oči po dobu jednej hodiny. Bolesť, svrbenie, stŕpnuté nohy si preto môžete naplno vychutnať. Cieľom je vybudovať si trpezlivosť, disciplínu, a takisto si uvedomiť premenlivosť a nestálosť nepríjemných, ale i tých príjemných pocitov. Pristupujeme k nim nezaujato, nereagujeme k niektorým pocitom s túžbou mať ich viac, a naopak necítime odpor k pocitom, ktoré sú menej príjemné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Počas svojich meditácií som si vytvorila tri zázračné formulky, ktoré si poviem, keď chcem nalákať divokého slona naspäť k sebe.

  1. To už je preč. (ak slon uniká do minulosti)

  2. To ešte bude. (ak sa naopak zbytočne rýpe v budúcnosti)

  3. Aj to sa zmení. (ak kričí „to ma bolí!“, alebo inak hodnotí súčasný stav, ktorý nie je podľa jeho gusta)

Keď prešlo pár dní, môj slon sa začal trochu nudiť. Nie je to sranda, už nie je maličké sloníča. Už niekoľko rokov lieta kade-tade, a doteraz sa nikto neujal, že ho už konečne skrotí. Búri sa, je netrpezlivý. A preto, odpoveď znie, desať dní je jeden prvý krok na ceste k slobode od sebatrýznenia, priveľkej kritiky voči sebe a veciam okolo nás. To dáš, šepkám si, keď sa pozerám na seba v zrkadle. To dáš, a budeš ako čínsky mudrc, budeš nesmrteľná! Cerím na slona zubiská. Len mi nehovorte, že mi na tomto kurze aj preskočilo. Ak áno, ja voči tomu nebudem mať žiaden odpor!

Martina Machová

Martina Machová

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Už od detstva ma lákala Ázia, čo ma doviedlo k štúdiu čínskeho jazyka. Dnes sa venujem výučbe jazykov, a rada zdieľam svoje zážitky zo štúdia v Číne.www.lektorkacinstiny.sk Zoznam autorových rubrík:  Rymovacky NerymovackyNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu