reklama

Ušetri prírodu, svoju peňaženku, a maj pohodlie: menštruačný pohárik

Mám za sebou prvé testovanie menštruačného pohárika. Nie je populárny, i keď jeho použitie sa veľmi nelíši od tampónu. Tento blog je najmä pre ženy, ktoré si doteraz mysleli, že majú len dve možnosti, tampóny a vložky.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

O menštruačnom poháriku som počula už pred pár rokmi, vtedy som bola ešte len začiatočníčka. Asi aj preto som nemala chuť a odvahu experimentovať, či skúšať nové veci. Nasledovala som to, čo som sa naučila, a čo som videla okolo seba. No dnes sa pýtam, prečo pohárik nezískal väčšiu popularitu ako napríklad tampón? Je škoda, že nie je bežne dostupný v obchodoch. Majú ho len tie dievčatá a ženy, ktoré ho aktívne vyhľadali na internete, a rozhodli sa zainvestovať.

Tu v Číne je ponuka vložiek obrovská. Číňania si všeobecne potrpia na pohodlí, o to viac Číňanky počas menštruácie. V obchodoch bývajú niekoľkometrové regály plné farebných balení rôzneho dizajnu. Vložky majú veľkosti od výmyslu sveta, od najmenších až po také, ktoré mi pripomínajú plienky pre bábätká. Tie majú až štyridsať centimetrov. V noci síce ochránia, ale nie sú veľmi pohodlné.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Menštruačný pohárik stojí okolo dvadsať euro, ale myslím si, že táto investícia sa oplatí. Vydrží totiž až okolo desať rokov. Na trhu máme niekoľko značiek. Ak je správne vsunutý, nie je nutné použiť ani vložku. Keďže tento mesiac to boli moje prvé pokusy, pre istotu som vložku použila, ale za celý týždeň ich bolo oveľa menej než obvykle. Papierové vložky sa však neskôr dajú nahradiť bavlnenou, ktorá je oveľa ekologickejšia.

Pohárik je vyrobený z mäkkého lekárskeho silikónu a je ľahko umývateľný. Predávajú ho v dvoch veľkostiach a s bavlneným ochranným vrecúškom. Nezavádza sa ťažko. Najmä ženy, ktoré používajú tampón, si na pohárik ľahko zvyknú. Ale aká je výhoda pohárika v porovnaní s tampónom? Chráni až po dobu okolo dvanásť hodín, a kľudne ho možno použiť aj v noci! Krv nevsakuje, ale zachytáva. Zatiaľ neboli zistené prípady syndrómu toxického šoku. Vyberá sa jednoducho potiahnutím za stopku.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pohárik som si kúpila nielen kvôli pohodliu, ale aj preto, aby som ušetrila planétu nadmerného odpadu. Mesačne použijeme približne dve až tri vložky denne, čo je viac ako jedno balenie. K tomu prirátajme tampóny počas plávania alebo športu. Predstavme si to množstvo odpadu za rok. Okolo stošesťdesiat vložiek, po desiatich rokoch máme kopu približne tisícšesťsto vložiek. S pohárikom je odpad nasledovný: po desiatich (či viac) rokoch máme jeden menštruačný pohárik a pár bavlnených vložiek. Zatiaľ sa zo svojho pokusu veľmi teším. Cítim sa pohodlne, no okrem pohodlia mi takisto záleží na prírode. A tá sa iste tiež raduje, ako som ju odbremenila. Pohárik je ekologický, hygienický a moderný!

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Okrem svojej skúsenosti som použila zdroj, odkiaľ je aj obrázok: http://en.wikipedia.org/wiki/Menstrual_cup#Beneficial_aspects

Martina Machová

Martina Machová

Bloger 
  • Počet článkov:  24
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Už od detstva ma lákala Ázia, čo ma doviedlo k štúdiu čínskeho jazyka. Dnes sa venujem výučbe jazykov, a rada zdieľam svoje zážitky zo štúdia v Číne.www.lektorkacinstiny.sk Zoznam autorových rubrík:  Rymovacky NerymovackyNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu