Pokračovanie môjho viacdielneho článku o 5.kroku ku zdraviu- Pite dostatok čistej vody. Vzhľadom na dĺžku článku som ho musel rozdeliť až na 3.časti, ktoré Vám prinášam ihneď po sebe. Druhý článok môžete nájsť tu.
Odkiaľ pochádza váš najdôležitejší nápoj?
Na Slovensku sú pre účely pitnej vody využívané podzemné a povrchové vody. Najkvalitnejším zdrojom vody je podzemná voda, ktorá je menej vystavená negatívnym vplyvom znečistenia ako povrchová voda a preto je menej náročná na úpravu na pitnú vodu. Hoci SR disponuje bohatými zásobami podzemných vôd, ich nevýhodou je ich nerovnomerné rozloženie v rámci územia SR , s čím súvisí aj ich nedostupnosť v niektorých regiónoch SR . Napríklad v Bratislavskom, Trnavskom a Nitrianskom kraji sú na zásobovanie pitnou vodou využívané iba podzemné vodárenské zdroje. V ostatných krajoch sú na zásobovanie obyvateľov pitnou vodou využívané podzemné i povrchové zdroje vody.
- Podzemná voda tvorí 82,2 % zdrojov pitnej vody v SR .
- Povrchová voda tvorí 17,8 % zdrojov pitnej vody v SR .
Slovensko má najväčšiu prirodzenú zásobáreň podzemnej vody v strednej Európe. Je ňou Žitný ostrov, ktorý predstavuje nádrž statických podzemných vôd. Z tejto využiteľnej kapacity pitnej vody by bolo možné pri priemernej špecifickej spotrebe zásobovať viac ako 16 mil. obyvateľov. Voda zo Žitného ostrova zásobuje obyvateľstvo pitnou vodou až na strednom Slovensku a Záhorí. Verejné vodovody zásobujú cca 86 % obyvateľov SR . Individuálne (vodou z vlastných studní) je zásobovaných asi 14 % obyvateľov SR. Z toho však 80 – 85 % nevyhovuje hygienickým požiadavkám. Najčastejšie ide o nadlimitné hodnoty indikátorov fekálneho znečistenia, dusičnanov, dusitanov, amónnych iónov
a železa. Kvalita vody v individuálnych vodných zdrojoch je negatívne ovplyvňovaná zlým technickým stavom studní, nedostatočnou hĺbkou a nevyhovujúcou likvidáciou splaškových vôd v ich okolí. Vysoké ohrozenie infekčnými chorobami je najmä v čase povodní, záplav a v prípade porúch kanalizácie.
Zdravotné zabezpečenie pitnej vody sa vykonáva dezinfekciou. Pri dezinfekcii sa odstraňujú choroboplodné zárodky v surovej a upravenej vode predtým, ako sa dostanú do rozvodnej siete. Dezinfekcia je posledným stupňom úpravy vody. Najčastejšou formou dezinfekcie na Slovensku je chlórovanie, ktoré sa uskutočňuje buď chlórom v jeho elementárnej forme (plyn) alebo jeho zlúčeninami (chlórnan sodný, chlórnan vápenatý, chlórdioxid). Okrem chemických metód sa používa aj fyzikálna dezinfekcia – najčastejšie je to UV žiarenie.
Kvalitu pitných vôd na Slovensku sledujú Úrad verejného zdravotníctva Slovenskej republiky (ÚVZSR ) a 36 regionálnych úradov verejného zdravotníctva (RÚVZ ) vo svojej pôsobnosti v rámci výkonu štátneho zdravotného dozoru a v rámci monitorovania kvality pitnej vody u spotrebiteľa, ktoré je súčasťou špecializovaných úloh orgánov verejného zdravotníctva.
Čo sa nachádza vo vašom pohári?
Najväčším problémom pitnej vody sú baktérie, dusičnany, ťažké kovy, ropné produkty, pesticídy, chlór, fluór a v neposlednom rade zvyšky liekov a antikoncepcie, ktoré čističky nedokážu odstrániť. Tieto látky veľmi negatívne vplývajú na ľudský organizmus a stále vo väčšom množstve na nachádzajú v pitnej vode. Kvalita pitnej vody sa neustále zhoršuje a kvôli tomu vznikajú zbytočné zdravotné problémy.
Kontrola kvality pitnej vody a jej zdravotná bezpečnosť sa určuje prostredníctvom súboru 82 ukazovateľov kvality vody, reprezentujúcich fyzikálne, chemické, biologické a mikrobiologické vlastnosti vody. Limitné hodnoty ukazovateľov kvality vody sú podľa ich zdravotného významu rozlišované ako odporúčaná hodnota, indikačná hodnota, medzná hodnota a najvyššia medzná hodnota. Najzávažnejšie zdravotné následky má prekročenie najvyšších medzných hodnôt, ktorých prekročenie vylučuje použitie tejto vody ako pitnej.
Okrem úplného rozboru vody sa na kontrolu kvality pitnej vody vykonáva minimálny rozbor, čiže stanovenie 28 ukazovateľov kvality vody. Táto minimálna analýza sa vykonáva aj pri mimoriadnych odberoch, pri uvedení novej časti vodovodu do prevádzky, ak došlo k prerušeniu dodávky na viac ako 24 hodín a pred začiatkom sezónneho využívania verejného vodovodu alebo vodárenského zdroja určeného na hromadné zásobovanie.
Zoznam ukazovateľov, ktoré sú súčasťou minimálneho rozboru pitnej vody
Por. čís. | Ukazovateľ |
1. | Escherichia coli (E.coli) |
2. | Koliformné baktérie |
3. | Enterokoky (fekálne streptokoky) |
4. | Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22°C |
5. | Kultivovateľné mikroorganizmy pri 37°C |
6. | Bezfarebné bičíkovce |
7. | Živé organizmy (okrem bezfarebných bičíkovcov) |
8. | Vláknité baktérie (okrem železitých a mangánových baktérií) |
9. | Železité a mangánové baktérie |
10. | Mikromycéty |
11. | Mŕtve organizmy |
12. | Abiosestón |
13. | Clostridium perfringens |
14. | Amónne ióny(NH4+) |
15. | Farba |
16. | Dusičnany |
17. | Dusitany |
18. | Hliník |
19. | Voľný chlór |
20. | Chemická spotreba kyslíka manganistanom |
21. | Chuť |
22. | Vodivosť |
23. | Mangán |
24. | Pach |
25. | Reakcia vody (pH) |
26. | Zákal |
27. | Železo |
28. | Teplota |
Prídavné ukazovatele kvality pitnej vody sú:
Ukazovateľ | Ukazovateľ |
striebro | chloritany |
dichlórbenzény | chloroform |
monochlórbenzén | ozón |
styrén | 2,4,6-trichlófenol |
tetrachlórmetán | absorbancia |
toluén | celkové rozpustné látky |
xylény | teplota |
mikrocystín | zinok |
brómdichlórmetán | horčík |
2,4-dichlórfenol | vápnik |
chlórdioxid | vápnik a horčík |
UKAZOVATELE KVALITY PITNEJ VODY A ICH LIMITY
Vysvetlivky:
Druh limitu sa ustanovuje:
ako najvyššia medzná hodnota (NMH)
medzná hodnota (MH)
indikačná hodnota(IH)
odporúčaná hodnota(OH)
Limit sa vzťahuje na:
hromadné zásobovanie pitnou vodou (HZ)
individuálne zásobovanie pitnou vodou (IZ)
balenú pitnú vodu (BPV)
A. Mikrobiologické a biologické ukazovatele
Por. čís. | Ukazovateľ | Limit | Jednotka | Druh Limitu | Poznámky |
1. | Escherichia coli | KTJ v 100 ml v 10 ml v 250 ml | NMH NMH NMH | HZ IZ BPV | |
2. | Koliformné baktérie | KTJ v 100 ml v 10 ml v 250 ml | MH MH MH | HZ IZ BPV | |
3. | Enterokoky | KTJ v 100 ml v 10 ml v 250 ml | NMH NMH NMH | HZ IZ BPV | |
4. | Pseudomonas aeruginosa | KTJ v 250 ml | NMH | BPV | |
5. | Kultivovateľné mikroorganizmy pri 22°C | 200 500 100 | KTJ v 1 ml v 1 ml v 1 ml | MH MH MH | HZ IZ BPV |
6. | Kultivovateľné mikroorganizmy pri 37°C | 20 100 20 | KTJ v 1 ml v 1 ml v 1 ml | MH MH MH | HZ IZ BPV |
7. | Bezfarebné bičíkovce | 10 50 | jedince/ml | MH MH | HZ pitnou vodou nezabezpečovanou dezinfekciou. Pre dezinfikovanú vodu je limit 0. IZ |
8. | Živé organizmy (okrem bezfarebných bičíkovcov) | jedince/ml | MH MH | HZ IZ | |
9. | Vláknité baktérie (okrem železitých a mangánových baktérií) | jedince/ml | IH IH | HZ IZ | |
10. | Mikromycéty stanoviteľné mikroskopicky | jedince/ml | IH IH | HZ IZ | |
11. | Mŕtve organizmy | 30 | jedince/ml | MH | HZ |
12. | Železité a mangánové baktérie | 10 10 | pokryvnosť poľa v % | MH MH | HZ IZ |
13. | Abiosestón | 10 10 | pokryvnosť poľa v % | MH MH | HZ IZ |
14. | Clostridium perfringens | KTJ v 100 ml | IH | Vzťahuje sa na pitnú vodu upravovanú z povrchových vôd alebo z podzemných vôd ovplyvnených povrchovými vodami. Ak sa indikačná hodnota nedodrží, zisťuje sa, či nie je ohrozené zdravie ľudí prítomnosťou mikroorganizmov, napr. kryptosporídie. |
B. Fyzikálne a chemické ukazovatele
a) Anorganické ukazovatele
Por. čís. | Ukazovateľ | Limit | Jednotka | Druh Limitu | Poznámky |
15. | Antimón | 0,005 | mg/l | NMH | |
16. | Arzén | 0,01 | mg/l | NMH | |
17. | Bór | 0,3 | mg/l | NMH | |
18. | Bromičnany | 0,01 | mg/l | NMH | |
19. | Dusičnany | 50 | mg/l | NMH | |
20. | Dusitany | 0,5 | mg/l | NMH | |
21. | Fluoridy | 1,5 | mg/l | NMH | |
22. | Chróm | 0,05 | mg/l | NMH | |
23. | Kadmium | 0,003 | mg/l | NMH | |
24. | Kyanidy | 0,3 | mg/l | NMH | |
25. | Meď | 1,0 | mg/l | MH | |
26. | Nikel | 0,2 | mg/l | NMH | |
27. | Olovo | 0,01 | mg/l | NMH | |
28. | Ortuť | 0,001 | mg/l | NMH | |
29. | Selén | 0,01 | mg/l | NMH | |
30. | Striebro | 0,05 | mg/l | NMH |
Pokračovanie článku tu.