Články od Martin Chudý

Spustil som nový web a nový blog.

Martin Chudý

Spustil som nový web a nový blog.

Spustil som nový web a nový blog. Ak chcete čítať moje najnovšie články, prejdite na môj nový blog.

  • 21. sep 2019
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 835x
  • 0
5 výhod minerálnych vôd + aké majú liečivé účinky? 2. časť

Martin Chudý

5 výhod minerálnych vôd + aké majú liečivé účinky? 2. časť

Pijete pravidelne minerálne a pramenité vody? V druhej časti som sa zameral na výhody a nevýhody týchto vôd, ich zdravotný účinok a vyhodnotil som aj svoj dotazník “Akú vodu pijete”. Čo uvoľňujú PET fľaše do vody? Čítajte ďalej.

  • 23. máj 2017
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 20 772x
  • 4
Ako správne vybrať minerálnu a pramenitú vodu? 1. časť

Martin Chudý

Ako správne vybrať minerálnu a pramenitú vodu? 1. časť

Vedeli ste, že sa na Slovensku nachádza približne 1600 prameňov? Tieto pramene majú rôznu teplotu, zloženie, vlastnosti a využitie. Niektoré sa využívajú ako zdroj tekutín v podobe balených vôd.

  • 11. máj 2017
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 5 810x
  • 0
Balené vody, ktoré sú najvhodnejšie? 2. časť

Martin Chudý

Balené vody, ktoré sú najvhodnejšie? 2. časť

V prvom článku som ohodnotil vodu z vodovodu a prefiltrovanú vodu. V druhom pokračovaní sa pozriem na balené vody. Niektoré z nich môžu mať nižšiu kvalitu oproti minulosti kvôli nášmu vstupu do EÚ a zmenenej legislatíve.

  • 2. máj 2017
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 8 947x
  • 6
Ktorú vodu by ste mali piť? Z vodovodu, balenú, filtrovanú či minerálnu? 1. časť

Martin Chudý

Ktorú vodu by ste mali piť? Z vodovodu, balenú, filtrovanú či minerálnu? 1. časť

Akú vodu by ste mali piť? Z vodovodu, filtrovanú, balenú, pramenitú alebo minerálnu? Na výber je toho dosť a výrobcovia či predajcovia sa predháňajú v obhajovaní svojich produktov. Komu teda veriť? Viac v článku...

  • 10. mar 2017
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 11 153x
  • 20
Znížte vysoký krvný tlak prirodzene a natrvalo

Martin Chudý

Znížte vysoký krvný tlak prirodzene a natrvalo

V roku 2008 malo podľa odhadov približne 978 miliónov ľudí vo svete tzv. hypertenziu, ktorú väčšina ľudí pozná pod názvom vysoký krvný tlak. Len v USA trpí týmto problémom okolo 85 miliónov ľudí, čo je každý tretí dospelý človek.

  • 2. mar 2017
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 100 088x
  • 19
Mali by ste užívať rybí olej? Omega-3 update

Martin Chudý

Mali by ste užívať rybí olej? Omega-3 update

Nedávno som uverejnil 2 články o omega tukoch a odporučil vám prijímať 1 - 2 g omega-3 tukov denne, najmä v podobe EPA a DHA. Otázka je, či je vhodné ich prijímať z rybieho oleja?

  • 20. feb 2017
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 23 627x
  • 8
Veľký prieskum vodných filtrácií

Martin Chudý

Veľký prieskum vodných filtrácií

Ak uvažujete nad kúpou vodnej filtrácie, tento článok je presne pre vás. Oslovil som 7 predajcov vodných filtrácií a dôkladne som preskúmal trh a ohodnotil 9 produktov. Ktorá vodná filtrácia je najvhodnejšia?

  • 2. feb 2017
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 4 545x
  • 0
Je vodná filtrácia nebezpečná? (+ správny pitný režim)

Martin Chudý

Je vodná filtrácia nebezpečná? (+ správny pitný režim)

Patríte medzi ľudí, ktorí podceňujú pravidelný pitný režim a neviete koľko tekutín by ste mali prijímať? Alebo si naň naopak dávate pozor, ale ste zmätený, ktoré tekutiny sú pre vás optimálne? Čítajte ďalej...

  • 28. dec 2016
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 2 546x
  • 5
Omega-3 a omega-6 tuky - koľko by ste ich mali prijímať

Martin Chudý

Omega-3 a omega-6 tuky - koľko by ste ich mali prijímať

V mojom prvom článku o omega-3 a omega-6 tukoch ste sa dozvedeli ich vplyv na organizmus a dôvody, prečo by ste mali zvýšiť príjem omega-3 tukov z rýb.

  • 17. dec 2016
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 8 696x
  • 15
Omega-3 a omega-6 tuky - fakty, ktoré vám nepovedia

Martin Chudý

Omega-3 a omega-6 tuky - fakty, ktoré vám nepovedia

Už viac ako 50 rokov nám odporúčajú konzumovať rastlinné tuky a margaríny s vysokým obsahom omega-6 tukov pre zníženie cholesterolu.

  • 14. dec 2016
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 26 848x
  • 13
Stav pitnej vody na Slovensku – je pre nás bezpečná?

Martin Chudý

Stav pitnej vody na Slovensku – je pre nás bezpečná?

Voda predstavuje základ nášho života. Viac ako 60% hmotnosti ľudského tela tvorí voda a tá je pre nás dôležitejšia než jedlo, ktoré konzumujeme.

  • 10. dec 2016
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 11 248x
  • 2
Recept na tradičný ražný (žitný) chlieb z kvásku

Martin Chudý

Recept na tradičný ražný (žitný) chlieb z kvásku

Vyrobte si vlastný tradičný kvások a pripravujte z neho najvýživnejší chlieb aký kedy môžete konzumovať. Naši predkovia konzumovali prevažne tento chlieb z veľmi kvalitnej, čerstvej a výživnej ražnej (žitnej) múky.

  • 5. dec 2016
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 41 590x
  • 11
Rastový hormón, všetko čo by ste o ňom mali vedieť

Martin Chudý

Rastový hormón, všetko čo by ste o ňom mali vedieť

Pomáha nám rásť, budovať svalovú hmotu, spaľovať telesný tuk, spomaliť starnutie, zachovať pružnú pokožku, pevné kosti a kĺby, zdravé vlasy, zvyšuje imunitu a kognitívne funkcie. Reč je o rastovom hormóne.

  • 31. mar 2016
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 42 664x
  • 14
GMO – budúcnosť, alebo záhuba?

Martin Chudý

GMO – budúcnosť, alebo záhuba?

Vo svete ich poznáme pod skratkou GMO a aj keď mnohým ľuďom naskakuje husia koža pri tomto slove, sami nevedia čo znamená. GMO je skratka pre geneticky modifikované organizmy. Ako nás môžu ovplyvniť tieto génové manipulácie?

  • 8. feb 2016
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 306x
  • 32
5 „potravín“, ktoré by ste už nikdy nemali použiť pri výrobe dezertov

Martin Chudý

5 „potravín“, ktoré by ste už nikdy nemali použiť pri výrobe dezertov

Viete, čo je to „nevedomá vražda“? Tak nazývam prípravu dezertov pre vlastnú rodinu, ktorá je paradoxne vykonávaná s láskou. „Nevedomými vrahmi“ sa v tomto prípade stávajú naše milujúce mamy a babky. Znie to tvrdo? Viac v článku.

  • 3. nov 2015
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 13 735x
  • 34
Všetko, čo potrebujete vedieť o sacharidoch – namáčanie, klíčenie, fermentácia, varenie

Martin Chudý

Všetko, čo potrebujete vedieť o sacharidoch – namáčanie, klíčenie, fermentácia, varenie

Aké sú výhody sacharidových potravín? A ako tieto výhody môžete získať? Ako je potrebné upraviť obilniny, strukoviny a zeleninu, aby ste z nich získali potrebné živiny? Prečítajte si 2. časť môjho článku.

  • 6. okt 2015
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 5 684x
  • 0
Všetko, čo potrebujete vedieť o sacharidoch – kompletný sprievodca sacharidmi, 1. časť

Martin Chudý

Všetko, čo potrebujete vedieť o sacharidoch – kompletný sprievodca sacharidmi, 1. časť

Sacharidy, áno či nie? Podľa všeobecných výživových odporúčaní by sme mali všetci konzumovať vysokosacharidovú stravu (viac ako 60%) zloženú najmä z celozrnných obilnín, strukovín, zeleniny a ovocia. Je to však optimálna strava?

  • 28. sep 2015
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 573x
  • 1
Ste skutočne to, čo jete?

Martin Chudý

Ste skutočne to, čo jete?

Túto pravdu ste už počuli možno stokrát a pravdepodobne vám ju hovorili ešte vaši rodičia, alebo možno ešte aj vaši starí rodičia. Ste však skutočne to, čo jete?

  • 15. jún 2015
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 011x
  • 3
Projekt CHO spustený - ako ovplyvní vysokosacharidová strava moje zdravie a výkonnosť za 3 mesiace?

Martin Chudý

Projekt CHO spustený - ako ovplyvní vysokosacharidová strava moje zdravie a výkonnosť za 3 mesiace?

Už vyše 7 dní beží môj nový 3-mesačný Projekt CHO, v ktorom testujem oficiálne výživové odporúčania pre vrcholových športovcov. Aké sú tieto odporúčania a čo by mali vrcholoví športovci oficiálne konzumovať podľa MOV?

  • 15. máj 2015
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 3 435x
  • 4
Skryť Zatvoriť reklamu