Zázračné účinky správnych tekutín (seriál 11 krokov ku zdraviu)

Aké tekutiny by ste mali piť a akým by ste sa mali vyhnúť? Je káva prospešná alebo škodlivá? Aké účinky má zelený čaj a červené víno? Akú kvalitu majú ovocné šťavy? Čo sa skrýva v obale vašej minerálky? Aj na tieto otázky odpovedám v záverečnej časti svojho 5.kroku ku zdraviu- Pite dostatok čistej vody...

Písmo: A- | A+
Diskusia  (27)
Obrázok blogu
(zdroj: http://zdravie.pravda.sk/zdravy-relax/clanok/14115-ake-napoje-su)

Záverečný článok zo série 5.kroku ku zdraviu- Pite dostatok čistej vody. Všetky moje články môžete nájsť tu.

Aké tekutiny telo potrebuje a v akom množstve

Ako som písal vo svojich predchádzajúcich článkoch, ľudský organizmus potrebuje v prvom rade obyčajnú vodu, z ktorej si namieša všetko potrebné. Prijímať dostatok čistej vody je nevyhnutný krok pre vaše zdravie. Vaše bunky sa vám za to odvďačia v podobe dlhodobého zdravia a vitality. Avšak aká voda je "čistá"? Kvalitná voda by určite mala obsahovať potrebné minerály v správnom pomere, ale zároveň by nemala obsahovať baktérie, pesticídy, zvyšky antikoncepcie a liekov, zvyšky hormónov, dusičnany a dusitany, parazity, chemikálie, ťažké kovy a taktiež nie nadmerné množstvo nežiadúceho chlóru a fluóru. Naopak destilovaná voda alebo voda, ktorá by bola zbavená všetkých minerálov, tiež nie je vhodná z dlhodobého hľadiska, pretože pri nekvalitnej strave môže spôsobiť demineralizovanie organizmu. Tiež nie je dobrý ani nadmerný obsah minerálov, ktoré pri pravidelnej konzumácii môže spôsobiť ukladanie minerálov v kostiach a tkanivách. Platí to aj napriek tvrdeniam, že tvrdá voda má preventívny vplyv na vznik srdcovo-cievnych ochorení. Tvrdosťou vody sa vo všeobecnosti rozumie súčet obsahu vápnika a horčíka vo vode. K tvrdosti vody tiež môže pomôcť hliník, mangán, zinok, bárium, stroncium, železo.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prepočty tvrdosti vody – na prepočet tvrdosti vody sa používajú nasledovné vzťahy:

1 mmol/l = 5,6 °dH

1 °dH = 0,1783 mmol/l

Odporúčaná tvrdosť pitnej vody - Nariadenie vlády SR č. 354/2006 Z. z. uvádza ako odporúčanú hodnotu pre pitnú vodu obsah vápnika a horčíka 1,1 až 5 mmol/l (t. j. tvrdosť vody 6,16 až 28 °dH).

Stupnica tvrdosti vody

Označenie

Stupeň tvrdosti [mmol/l]

Stupeň tvrdosti [°dH]

veľmi mäkká

< 0,69

< 3,89

mäkká

0,7 – 1,25

3,9 – 7

stredne tvrdá

1,26 – 2,5

7,01 – 14

tvrdá

2,51 – 3,75

14,01 – 21

veľmi tvrdá

> 3,76

> 21,01

[°dH] = stupeň nemecký

Kvalita vody na Slovensku

Verejné vodovody zásobujú cca 86 % obyvateľov SR. Momentálne je na Slovensku vymedzených 1 020 malých(50-5000 obyvateľov) a 94 veľkých(viac ako 5000 obyvateľov) zásobovaných oblastí. Kvalita vody na Slovensku sa líši v jednotlivých regiónioch. Najvyššiu kvalitu vykazuje pitná voda v Žilinskom, Prešovskom a Trenčianskom kraji. Najhoršie to zasa vyzerá v Nitrianskom a Trnavskom kraji. Sami si môžete teraz vyskúšať napustiť vodu do pohára a podľa jej vzhľadu a chuti si môžete urobiť predstavu o jej kvalite.

SkryťVypnúť reklamu

Veľakrát platí, že čím väčšia oblasť, tým horšia voda, preto na dedinách, kde majú vlastné studne, majú väčšinou kvalitnejšu vodu, aj keď často tvrdú. Je to veľmi individuálne, preto najlepšie urobíte, ak si dáte urobiť rozbor vody a podľa toho sa zariadite.

Aké máte možnosti na zabezpečenie kvalitnej vody?

Na doúpravu vody existujú viaceré zariadenia od filtračných kanvíc a automatov, až po reverznú osmózu. Ja osobne využívam filtračnú kanvicu, ktorá stojí asi 16e a jediné, čo treba urobiť, je za 5e mesačne vymeniť filtračnú vložku. Je to lacný a jednoduchý spôsob ako si zabezpečiť relatívne kvalitnú vodu.

SkryťVypnúť reklamu

Ďalšou alternatívou je mechanická filtrácia vody. Mechanická filtrácia slúži na zachytávanie - filtráciu mechanických nečistôt ako napr. zákal, sliz, piesok, riasy, ílovité častice, vodné živočíchy a iné rôzne mechanické častice. Výmena filtračného rukáva(vložky) je veľmi jednoduchá, bez nutnosti použitia špeciálneho náradia.

Inou možnosťou je uhlíková filtrácia. Aktívne uhlie je ideálne pre zlepšenie chuti a odstránenie zápachu, ťažkých kovov, chlóru a mikroznečisťujúcich látok ako sú pesticídy a ďalšie organické látky rozpustené vo vode. Tieto typy granúl môžu z časti ochrániť vodovodné potrubie pred koróziou. Pre pitnú vodu je doporučené meniť uhlíkovú náplň každé tri mesiace. Hlavica filtra je štandardne vybavená špeciálnou podložkou, aby sa zabránilo úniku aktívneho uhlia do systému.

SkryťVypnúť reklamu

Maximálnym možným riešením a asi jediným, ktorý odstráni aj fluór z pitnej vody je rezerzná osmóza. Reverzná osmóza je najjemnejším známym spôsobom filtrácie vody. Princípom reverznej osmózy je využitie polopriepustnej membrány s pórmi veľkosti 0,0001 - 0,0002 mikrometra, čiže prepúšťa len molekuly vody, prípadne malé množstvo niektorých prvkov, ale nie znečistenie, kaly, chemické zlúčeniny, baktérie, vírusy a iné nepríjemnosti. Osmotickou úpravou sa z vody odstráni 85 – 99 % všetkých kontaminantov. Prehľad o účinnosti systémov čistenia vody s reverznou osmózou:

  • Dusičnany a dusitany >85%

  • Rádioaktívne prvky >90%

  • Chlór >97%

  • Ťažké kovy (Pb, Cr, Cd, Hg...) >97%

  • Vápnik, horčík (dôvod tvrdosti vody) >96%

  • Aromatické uhľovodíky >98%

  • Herbicídy a pesticídy >99%

  • Baktérie, cysty, vírusy >99%

V prípade reverznej osmózy je však vhodné vodu remineralizovať kúpou zariadenia, ktoré vykonáva túto funkciu alebo napríklad pridávaním himalájskej soli.

Celkovo treba však uznať, že kvalita pitnej vody na Slovensku je oveľa vyššia ako napríklad v USA alebo iných krajinách. Napriek tomu sa na Slovensku používajú staré a zhrdzavené potrubia, prípadne potrubia z azbestu, čo je veľmi nebezpečné. Priebežne by sa mali nahrádzať novými potrubiami, avšak je to dlhodobý proces. Moje odporúčanie teda znie- Používajte aspoň filtračnú kanvicu a ak si to môžete dovoliť, kúpte si reverznú osmózu.

Od tohto sa držte ďalej

Čo však určite neodporúčam piť vôbec, sú sladké nápoje, light(diétne) nápoje, energetické nápoje či väčšina druhov alkoholu. Tieto nápoje nielen že vaše telo nepotrebuje, ale ho aj môžu vážne poškodiť.

Zoznam nevhodných nápojov:

  • Obyčajná voda z vodovodu - z väčšiny zásobovacích oblastí

  • Balená pitná voda - je to obyčajná voda z vodovodu

  • Voda v plastovej fľaši - ktorá bola vystavená slnečnému žiareniu

  • Väčšina sýtených minerálnych vôd - a všetky, ktoré boli vystavené slnečnému žiareniu

  • Niektoré drúhy čajov - podľa krvnej skupiny. Napríklad čierny čaj môže spôsobiť problémy

  • Zeleninové a ovocné šťavy, koncentráty a nektáre - bežne dostupné, ktoré sú presladené

  • Sóda

  • Destiláty

  • Cola

  • Limonády

  • Sladké nápoje

  • Ovocné nápoje

  • Diétne nápoje

  • Šumivé nápoje

  • Sirupy - okrem množstva cukru obsahujú konzervanty a sladidlá ako sacharín alebo aspartám

  • Sladké kakaové mlieko

  • Aloe - väčšina je presladená cukrom

  • Alkohol

  • Energetické nápoje - obsahujú nežiadúce látky a v konečnom dôsledku odoberajú telu energiu

  • Sušené a práškové nápoje - mlieko, limonády (ktoré obsahujú hlavne škroby, cukry a prídavné látky namiesto skutočnej suroviny. Napr.: kozie mlieko, ovsené mlieko atď.)

Doprajte si kvalitu

Vaše telo vôbec nepotrebuje vyššie uvedené nápoje. Tieto nápoje dokonca poškodzujú zdravie. Je to hlavne kvôli ich vysokému obsahu cukru, umelých sladidiel a ďalších chemikálií. Vaše telo potrebuje skutočnú vodu, najlepšie nejakú v čistej prírode, ktorá nie je ničím zaťažená. Okrem čistej vody však existujú aj iné nápoje, ktoré môžu byť prospšené pre vaše zdravie

Zoznam vhodných nápojov:

  • Čistá voda - v dnešnej dobe najlepšie prefiltrovaná

  • Jemne sýtené a nesýtené minerálne vody a stolové vody - s mierou a pozor, aby boli z kvalitného zdroja

  • Čaj - väčšina čajov má blahodárne účinky na organizmus

  • Zeleninové a ovocné šťavy - iba čerstvo odšťavené domáce šťavy z čerstvej, najlepšie domácej zeleniny alebo ovocia. Zároveň k nim musíte pridať kvalitné tuky a bilekoviny, pretože sú sami o sebe veľmi sladké

  • Proteínový nápoj - minimálne 70% bielkovín a najlepší je koncentrát srvátky. Väčšina proteínov však obsahuje aj sójové izoláty, nevhodné sladidlá, farbivá a sú vyrobené z nekvalitného mlieka

  • Srvátkový nápoj - vyrobený z kvalitného mlieka. Pozor však na vysoký obsah sacharidov a intoleranciu na laktózu. Dôležitý je správny prídavok tukov

  • Iontové nápoje - iba pred, po alebo počas športového výkonu. Obsahujú veľa cukrov a okrem niektorých práškových verzií obsahujú nevhodné sladidlá a konzervanty

  • Pivo - ?

  • Červené víno - ?

  • Káva - ?

  • Kakao - 100% kakao pripravené z čerstvého surového plnotučného mlieka

  • Kokosová voda - obsahuje množstvo kvalitných tukov a iných látok. Vhodná po tréningu

Nebezpečenstvo plastových fliaš

Aj keď viaceré minerálne a stolové vody môžu byť veľmi osožné, tak veľký problém predstavuje ich obal. V tomto prípade plastové fľaše. Za prvé, až 40% balených vôd je obyčajná voda z vodovodu a napriek tomu majú výrobcovia tejto komodity ročný obrat 11 miliárd dolárov. Za druhé, každú minútu sa na svete zahodí zhruba 8000 plastových fliaš, na výrobu ktorých sa ročne spotrebuje okolo 200 miliónov litrov ropy.

Pri výrobe plastových obalov, je často používaný nonifenol a ftaláty. Tieto chemické látky patria podľa definície Európskeho Parlamentu medzi 60 najnebezpečnejších. Nezávislý výskumník Anton Komat, ktorý na základe najnovších poznatkov v rámci nebezpečenstva plastových fliaš, pripomína, že v rámci kontroly vody v plastových fľašiach, zvyčajne prehodnocujú len 50 až 60 chemických látok, kým fľaša môže obsahovať 700 až 800 rôznych látok!

Nebezpečné plasty sú označené:

  • 1 PET/PETE (Polyetylén tereftalát) - Najčastejšie je táto značka na plastových fľašiach určených k jednorazovému použitiu. Pri týchto plastových fľašiach hrozí nebezpečenstvo vylučovania ťažkých kovov a potenciálnych kancerogénnych látok ako acetaldehyd a DEHA

  • 3 V/PVC (polyvinylchlorid) - Do vody uvoľňuje dve jedovaté chemikálie (DEHP a BPA čiže bisfenol -A), používajú sa napriek tomu, že zasahujú do hormonálnej činnosti

  • 6 PS (polystyrén) - Plast do vody uvoľňuje styren, to je kancerogénna látka a spôsobuje bolesť hlavy, zmätenosť. Používa sa na výrobu plastových pohárikov na kávu a plastové balenia v rýchlom stravovaní. Vystavovanie sa styrénu preukázateľne spôsobuje zvýšené riziko leukémie, lymfómu a rakoviny pankreasu a pažeráka. Najväčšiemu nebezpečenstvo sú vystavení pracovníci pri jeho výrobe. Styren je jedna z látok, ktorou "voňajú" nové domy a niektorá kozmetika ako napr. laky na nechty

  • 7 PC/PLA alebo bez označenia (polykarbonát) - Plast vyrobený z BPA (priemyselná chemikália). Nachádza sa vo fľašiach pre bábätká, plastových fľašiach, v nádobách na uchovávanie potravín

Poznámka: Číslo vpredu predstavuje číslo, ktoré sa nachádzajú v trojuholníku na spodku fliaš.

Plasty, ktoré neodovzdávajú chemikálie do vody, sú označené trojuholníkom, v ktorom je vpísané číslo 2, 4, 5 alebo CN HDP, HDPE, LDPE (ŠPORTOVÉ FĽAŠE) alebo PP. Každá nádoba vyrobená z týchto typov plastov je lepším riešením než použitie plastov PET. Najlepším riešením je uchovávať vodu v sklenených fľašiach.

Dnes sa pri čoraz väčšom počte chemikálii zisťuje, že už v malom množstve spôsobujú neželané následky. Koncentrácie nebezpečných látok v plastových fľašiach rastú, ak je voda v nich dlhší čas a ak ich uchovávame na slnku a na svetle. Dodatočný dôvod k vyhýbaniu sa opätovnému použitiu PET fliaš na prenos vody je možná prítomnosť baktérii. Pri prvom plnení bakteriologickú čistotu väčšinou zabezpečia UV -žiarením. Pri opätovnom použití môže byť plastová fľaša zdrojom mikroorganizmov.

Zdroj: http://www.maty.sro.sk/maty-radi/Plastove-flase-oznacenie-nebezpecnych-plastov/

Nebezpečenstvo teda vzniká najmä pri vystavovaní fľaše slnečnému žiareniu, vysokým teplotám alebo mrazu. Preto je aj veľmi nebezpečné zohrievať jedlo alebo nápoje v mikrovlnke, ktoré sa nachádzajú v umelohmotnej fľaši alebo bežnom polyetylénovom sáčku. Pretože chemikálie z týchto plastov ľahko preniknú do potraviny. Otázne zostáva aj ukladanie mäsa a iných potravín v sáčkoch do mrazničky, čo taktiež môže pomôcť preniknutiu chemikálií do jedla.

Pravidelné pitie minerálnych a stolových vôd z plastových fliaš môže teda "obohatiť" váš organizmus o bisphenol A(BPA), styren, nikel, etanol, etylenoxid, benzén a iné toxické látky. Preto nepoužívajte dlhodobo jednu plastovú fľašu, ktorá sama o sebe mohla prejsť už veľké vzdialenosti a byť vystavená slnku počas dodávania. Najlepším riešením, avšak najnepohodlnejším, sú sklenné fľaše. Prípadne si zadovážte fľaše s označením, ktoré znamená, že by nemali prepúšťať chemikálie do vody. Aspoň teda pokiaľ nebudú vystavené nadmernému slnečnému žiareniu. Takéto fľaše ľahko nájdete v športových obchodoch, napríklad v podobe šejkerov.

Zázračné odšťavovanie

Ďalšou vynikajúcou alternatívou sú čerstvo odštavené zeleninové a ovocné šťavy. Najlepšie z domácich a čerstvých plodov. Takéto šťavy by boli perfektným začiatkom každého dňa. Telo tým pádom nemusí dlho tráviť jednotlivé potraviny a rýchlo a účinne príjme veľké množstvo vitamínov a ďalších osožných látok. Avšak tieto šťavy sú veľmi sladké, preto ich treba kombinovať so správnymi tukmi a bielkovinami, aby vás zároveň zasýtili a udržali váš cukor v normálnch hladinách.

Vhodnejšou alternatívou, aj keď chuťovo menej príťažlivou, sú zeleninové šťavy. V prípade ovocných šťiav je nutné dať pozor na príjem fruktózy, ktorý by nemal presiahnuť 25g denne, čo predstavuje niekoľko kusov ovocia. Čo sa týka bežne ponúkaných zeleninových a ovocných šťiav, tak tam netreba čo riešiť a môžu byť aj v BIO kvalite. Nič to nemení na fakte, že pasterizáciou a dlhým a nevhodným skladovaním sa absolútne znehodnotia všetky dôležité látky a zároveň tieto šťavy sú veľmi presladené. Takéto šťavy sa niekedy až mesiace udržujú vo veľkých cisternách a pridávajú sa k nim arómy, ktoré nemusia byť uvedené na obale. Tieto arómy vyrábajú firmy, ktoré vyrábajú bežné parfémy. Pokiaľ pijete kupovanú šťavu, musí byť 100% a mali by ste ju zriediť s vodou v pomere 1:1 až 1:3 pre vodu. Prípadne ju zajedzte hrsťov orechov, inak vám rozkolíše krvný cukor.

Najvhodnejšia zelenina na odšťavovanie:

  • Zeler

  • Uhorka

  • Tekvica

  • Fenikel

  • Mrkva – obsahuje veľa cukrov

  • Repa

  • Cvikla – obsahuje veľa cukrov

  • Kel

  • Endívia

  • Listová zelenina - šaláty

  • Kapusta

  • Špenát

  • Čakanka

  • Špargľa

Vhodné ingrediencie pre zlepšenie chuti:

  • Zázvor

  • Cesnak

  • Jablko

  • Hruška

  • Brusnice

  • Čučoriedky

  • Maliny

  • Jahody

  • Olivový olej

  • Kokos alebo kokosový olej, krém alebo mlieko

  • Maslo

  • Orechy

  • Ľanové semiačka

Nie je káva ako káva

Káva patrí medzi veľmi obľúbené nápoje a obrovská časť svetovej populácie si ju niekoľko krát denne s radosťou vychutnáva. Už roky sa vedú rôzne diskusie či je káva zdraviu prospešná alebo škodlivá. Musím vás však sklamať, pretože netrúfam si na to priamo odpovedať. Môj osobný názor je, že je to veľmi individuálne a zatiaľ čo niekomu môže pomôcť, inému môže ublížiť. Jediné čo vám môžem poskytnúť sú určité údaje a názory na kávu. Pretože určite nie je káva ako káva a tiež záleží kedy ju pijete.

Niektorí odborníci tvrdia, že káva znižuje riziko niektorých druhov rakoviny a cukrovky. Avšak na druhej strane káva zvyšuje riziko rakoviny žalúdka a leukémie. Podobne ako väčšina liekov má káva určité výhody, ale zároveň aj vedľajšie efekty. Káva môže napríklad:

  • brániť organizmu využívať tekutiny a odvodniť organizmus

  • zvýšiť cholesterol

  • rozladiť hladinu inzulínu

  • prispieť k reumatoidnej artritíde a mŕtvici

  • poškodiť krvné cievy

  • zvýšiť riziko srdcovo-cievnych ochorení


Káva zároveň bráni organizmu využiť foláty(zlúčeniny kys.listovej), vitamín B12 a B6. Vďaka čomu sa môže zvýšiť vaša hladina homocysteínu.

Skutočný problém kávy však neleží v tom, čo môže spôsobiť, pretože keď si dáte kvalitnú kávu raz alebo dvakrát za deň v správnom čase, tak vám vôbec nemusí ublížiť. Sám nie som proti pitiu kávy aj keď ju nepijem. Jeden z hlavných problémov kávy je v skutočnosti to, čo do nej pridáte. Čiže nekvalitné mlieko, smotana a cukor. Hocijaký takýto prídavok už z kávy robí nový nápoj a nie skutočnú kávu.

Možno najhlavnejším problémom kávy je jej pestovanie. Kávové zrná sú vo veľkom sprejované pesticídmi a ich limity sú veľmi vysoké. Ďalším problémom je ich stimulácia nadobličiek, ktoré produkujú dôležité hormóny. Častým pitím kávy môžu vaše nadobličky doslova vyhorieť, čo spôsobí, že vaše telo začne hľadať náhradu v progesteróne. Progesterón má však iné úlohy ako napríklad udržať estrogény v rovnováhe. Preto pokiaľ je progesterón "preťažený", začne dominovať estrogén, čoho výsledkom môže byť osteoporóza. Zároveň káva prekysľuje krv, čím vyťahuje vápnik z kostí a zubov. V kombinácií s dominanciou estrogénu to len výrazne urýchľuje osteoporózu.

Niekto však pije kávu kvôli kofeínu, aby dostal rýchlu energiu. Avšak je to veľký omyl, pretože kofeín je silná psychoaktívna látka, ktorá len dočasne oklame mozog a v skutočnosti ochudobňuje telo o vitamíny skupiny B. A práve tieto vitamíny vám pomôžu k zvýšeniu a udržaniu energie. Káve by sa určite mali vyhnúť tehotné ženy, pokiaľ chcú vôbec porodiť a pokiaľ chcú mať zdravé dieťatko. Štyri a viac šálok kávy denne výrazne zvyšuje u dieťaťa riziko SIDS- syndróm náhleho a neočakávaného úmrtia.

Pokiaľ teda chcete piť kávu, pite ju doobeda alebo poobede. Nikdy nie ráno nalačno a nie po jedle, pretože odvodňuje a urýchľuje vyprázdňovanie žalúdka. Pite ju napríklad 2 hodiny po jedle a 1 hodinu pred jedlom. Zároveň však prijímajte dostatok čistej vody. Taktiež si zožente kvalitnú kávu, v ktorej nebudú pomleté plesnivé a pesticídmi zaťažené zrná. Veľmi vhodnou kávou aj pokiaľ chcete chudnúť je patentovaná Fitness Coffee, ktorá je zložená na 90% z Arabicy, 10% Robusty a zároveň obsahuje 16 veľmi zdravých byliniek.

Zelený čaj na všetko

Pokaiľ chcete svojmu telu pomôcť a neviete si odpustiť svoju dávku kofeínu, zamerajte sa na čaje. Konkrétne zelený čaj. Aj keď čierny čaj obsahuje viac kofeínu, tak zároveň aj viac fluóru a pesticídov. Zelený čaj obsahuje špecifickú látku EGCG alebo epigallocatechin-3-gallate, tiež známu ako katechín.

  • Čerstvé nefermentované listy zeleného čaju obsahujú polyfenoly (prirodzené antioxidanty)

  • Do skupiny polyfenolov patria flavonoidy

  • Flavonoidy obsahujú katechíny

  • EGCG je najsilnejší katechín

Polyfenoly sú silné antioxidanty, ktoré chránia pred viacerými ochoreniami a majú protistarnúce vlastnosti. Asi 30% váhy v suchých listoch zeleného čaju sú polyfenoly. Polyfenoly preukázateľne pomáhajú bojovať proti viacerým chorobám, hlavne rakovine prostaty. Polyfenoly okrem toho:

  • znižujú cholesterol

  • znižujú krvný tlak

  • znižujú hladinu triacylglycerolov

  • zmierňuje bolestivé príznaky reumatoidnej artritídy

  • pomáhajú regulovať tukový metabolizmus - tým pomáhajú pri chudnutí

  • neutralizujú toxíny v tele

  • chráni pred ischémiou pečene

  • pomáha pri cukrovke

  • pomáha zlepšiť funkciu mozgu - znižuje produkciu proteínu beta-amyloid, ktorý sa hromadí v mozgu a poškodzuje nervy a pamäť

Keď vedci vstrekli čistý EGCG myšiam, ktoré boli geneticky naprogramované na rozvoj Alzheimerovej choroby, myši vykázali 54% zníženie povlakov na mozgu, ktoré charakterizujú ľudí s týmto ochorením.

Opäť však nie je zelený čaj ako zelený čaj. V prvom rade by ste na jeho zalievanie mali používať čistú prefiltrovanú vodu. V druhom rade by mal mať váš zelený čaj po vyluhovaní zelenú farbu. Pokiaľ má hnedú farbu, tak je zoxidovaný a už neobsahuje veľa dobrých látok. Paradoxne môžem potvrdiť, že Japonský zelený čaj za 7e bol skutočne krásne zelený a mal úplne inú chuť ako napríklad zelený čaj od jedného Popradského výrobcu, ktorý bol po vyluhovaní hnedý. Najlepší zelený čaj aký môžete dostať je čaj Matcha. Je to práškový čaj z vybraných čajových listov. Na porovnanie, v bežnom zelenom čaji je asi 20-35 µg EGCG, zatiaľ čo v čaji Matcha je viac než 100 násobok. Doprajte si teda zelený čaj aj trikrát denne. Vyhnite sa však zelenému čaju v podobe rôznych sladkých nápojov. Tieto ľadové čaje nemajú nič spoločné so zeleným čajom. Taktiež ak ste tehotná, vyhnite sa všetkým zdrojom kofeínu, aj v čaji.

Ďalším výborným čajom je čaj Tulsi. Táto bylinka je typická Ajúrvédska bylinka, ktorá je plná antioxidantov a fytochemikálií. Tulsi má nepatrne sladkú a mierne korenistú chuť, preto si ju môžete skombinovať s medom, steviou alebo surovým mliekom.

Zázračné vlastnosti červeného vína

Červené víno je ďalší veľmi rozoberaný nápoj. Mnohí je zástanci by najradšej pili celé litre a odporcovia zasa ani kvapku. Červené víno však obsahuje látku resveratrol. Polyfenol, ktorý bol objavený v mnohých rastlinách ako hrozno(hlavne muscadine), maliny, arašidy, moruše, kakao(horká čokoláda). Resveratrol má silnú schopnosť bojovať proti rakovine, pretože dokáže hlboko preniknúť do jadra bunky, čím dá vašej DNA dostatok času na opravu škôd spôsobených voľnými radikálmi. Tiež podporuje funkciu buniek v mozgu a v srdci. Navyše protizápalová schopnosť resveratrolu pomáha chrániť určité enzýmy od tvorenia, ktoré spúšťa rozvoj nádorov. Tiež pomáha znížiť bunkové rozmnožovanie, čo pomáha redukovať bunkové divízie, ktoré by mohli prispieť k postupu rozvoja rakoviny. Zároveň redukuje vysokú hladinu testosterónu, ktorá podporuje rozvoj rakoviny prostaty.

Aj keď môžete prijať resveratrol z iných zdrojov, tak v červenom víne je najúčinnejší, pretože je vysoko rozpustný v alkohole. To však samozrejme neznamená, že by ste mali piť veľké dávky červeného vína. Viaceré výskumy odporúčajú rôzne dávky, ale v priemere by sa malo jednať o asi 2-3dcl červeného vína denne. Dokonca niektoré výskumy potvrdzujú, že je lepšie piť viac červeného vína ako ho nepiť vôbec. Vo veľkých dávkach je však víno, podobne ako každý alkohol, ťažký jed. Preto s ním narábajte opatrne. Tiež si zabezpečte kvalitné červené víno. Vždy platí, že čím drahšie, tým lepšie. Prídavku síričitanov sa asi nevyhnite, napriek tomu by to mal resveratrol prevýšiť. Preto pokiaľ pijete červené víno, doprajte si 2dcl kvalitného červeného vína na večer.

Pivo ako bojovník proti chémií

Pivo patrí asi medzi najobľúbenejší mužský nápoj na Slovensku. A ja vám určite nechcem brať tento pôžitok. Kvalitné 10% pivo v objeme 2-3dcl denne určite nemôže uškodiť. Práve naopak, vďaka obsahu vitamínov skupiny B vám dodá rýchlu energiu. Avšak ako v prípade vína, tak aj pri pive platí, že všetko s mierou. Pivo má však inú "zázračnú" vlastnosť. Ak marinujete mäso 4 až 6 hodín v pive, zbavíte ho chemikálií, antibiotík a hormóv, ktoré sú pridávané na podporu rastu alebo dojenia. Ak je mäso v pive marinované viac ako 6 hodín, znižuje zároveň aj množstvo nebezpečných heterocyklických aminokyselín (HAs), ktoré prirodzene vznikajú pri pečení alebo grilovaní mäsa. V porovnaní s mäsom, ktoré v pive marinované nebolo, to môže byť až o 90%. Pokiaľ teda nemáte domáce kvalitné mäsko, marinujte ho v pive.

Pozor na ľad

Štúdia vykonaná v piatich fast foodoch zistila, že ľad z nápojov má v 70-tich % viac škodlivých baktérií, ako voda zo záchodu (priamo z misy). Okrem toho sa zistilo, že 60% týchto reštaurácii boli pozitívne testované na baktériu E. coli, čo môže spôsobovať ďalšie závažné zdravotné problémy. V tomto smere ani malé množstvo obsahu akýchkoľvek baktérií nie je akceptovateľné. 


Slovo na záver

V prvom rade Vám chcem veľmi poďakovať za príjemnú spätnú väzbu počas celého týždňa. Verím, že vo svojich dokopy siedmich článkoch počas tohto týždňa som Vám priniesol dostatok potrebných informácií, ktoré povedú k dôležitému 5.kroku ku zdraviu- Pite dostatok čistej vody. Tento krok je rovnako dôležitý ako ostatné kroky pokiaľ si chcete zachovať dlhodobé zdravie. Moja rada na záver teda znie:

"Pite hlavne kvalitnú prefiltrovanú vodu a udržujte priesvitnú farbu svojho moču. Pravidelne pite kvalitný zelený čaj a pripravujte si aj zázvorový čaj z čerstvého koreňa. Odšťavujte si čerstvú zeleninu a občas si doprajte kvalitnú kávu, červené víno a malé pivko."

Urobte teda ďalší krok ku svojmu trvalému zdraviu a prevezmite kontrolu nad svojim zdravím.

Martin Chudý

Martin Chudý

Bloger 
  • Počet článkov:  87
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Martin Chudý je profesionálny športovec (futbalista), konzultant pre optimálne zdravie a výživu, spisovateľ, bloger, kaviarničkár, aktivista, rečník, podnikateľ a vizionár.Viac ako 13 rokov (od 2006) sa aktívne zaujíma o oblasti zdravia, výživy, osobnostného rozvoja a podnikania.Martin pomáha ľuďom optimalizovať výživu, aby zlepšili svoje zdravie a vyhli sa chronickým zdravotným problémom.Martin tiež pomáha ľuďom objaviť ich “skryté“ zdroje a vďaka tomu využiť ich potenciál a dosiahnuť život podľa svojich predstáv.Viac o Martinovi:https://www.martinchudy.sk/o-mne/Kontakt:FB: https://www.facebook.com/www.martinchudy.skWEB: https://www.martinchudy.sk/ Instagram: https://www.instagram.com/martin_chudy/ Zoznam autorových rubrík:  Metabolická flexibilitaVoda a tekutinyZdravie11 krokov ku zdraviuÚspechReceptyZdravie zvieratŠtíhla postava

Prémioví blogeri

Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

765 článkov
INESS

INESS

107 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu