Šialené ceny potravín ešte porastú

Dobiehajú nás nezmyselné sľuby, alebo sme prestali veriť v základnú matematiku?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

Ceny potravín boli a vždy budú volebná téma. Kupujeme ich všetci, každý z nás denne vidí ako mu ceny potravín odoberajú zdroje z peňaženky. Lenže ako inak, Slovensko je špecifické a navyše, ak sa riadi systémom náhodného výbuchu, nemohlo to dopadnúť inak.

Najskôr základné fakty.

Slovensko nie je a nikdy nebude potravinová veľmoc. Vlak nám ušiel už dávno a hoci sa verejne rozpráva o sebestačnosti potravín, základné fakty jednoducho nepustia. V skutočnosti vyrobíme menej ako 20% našej ročnej spotreby. Iste, okamžite prídu komentáre o dátach ktoré hovoria o sebestačnosti vo výške viac ako 40% a dokonca existujú vraj siete, ktoré predávajú viac ako 70% slovenských potravín. Lenže ako vždy, pletú sa jablká a hrušky.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Sebestačnosť, alebo potravinová bezpečnosť je jednoduchý pomer celkovej potravinovej výroby ku celkovej spotrebe potravín obyvateľstvom. Pre jednoduché pochopenie uvediem príklad a čísla budem skutočne uvádzať len pre lepšiu orientáciu čitateľa. My všetci ročne minieme na potraviny povedzme 1 000 Eur. Z toho je jasné, že ročná spotreba na Slovensku predstavuje číslo 1 000 Eur. Všetci národní producenti potravín ročne vyrobia (pozor, bez ohľadu na to či výrobky uvedú na trh u nás, alebo v zahraničí, je jedno či sú z národných zdrojov, alebo z dovezených surovín) potraviny v objeme 500 Eur. Sebestačnosť, alebo potravinová bezpečnosť je na úrovni 50%. Lenže, ako inak, boli časy (2014) kedy potravinová sebestačnosť bola top politická téma, tak sa ohli pravidlá.

SkryťVypnúť reklamu

Slovenská potravina - Každá jedna fáza výrobného procesu tejto potraviny sa uskutočnila na Slovensku a zároveň aspoň 75% surovín a prísad použitých na jej výrobu pochádza zo Slovenskej republiky (163/2014, Z.z.)

Vyrobené na Slovensku - v tomto prípade platí, že všetky fázy výrobného procesu sa uskutočňujú na Slovensku. Avšak. Suroviny použité pri výrobe zo Slovenska pochádzať nemusia (163/2014, Z.z.)

Krajina pôvodu: Slovensko - Podľa európskeho nariadenia, sa totiž za krajinu pôvodu považuje krajina, kde sa vykonalo posledné, podstatné, hospodársky odôvodnené zušľachtenie alebo prepracovanie danej potraviny (Nariadenie EK 952/2013). Suroviny ani v tomto prípade nemusia pochádzať zo Slovenska a do zušľachtenia potraviny sa nepočíta balenie. Určite je nám jasné, že pôjde aj o potraviny, ktorých 100% surovín pochádza zo zahraničia.

SkryťVypnúť reklamu

A opäť sa vráťme ku výpočtu sebestačnosti/potravinovej bezpečnosti. Do celkovej výroby potravín sa počítajú všetky tri vyššie skupiny, pričom druhá a tretia nemajú s potravinovou bezpečnosťou nič spoločné. Ak totiž nastane situácia (a už sme ju zažili pri kulminovaní Covid pandémie) a zatvoria sa hranice, jednoducho potraviny, ktoré pochádzajú s dovozových surovín, nevyrobíme.

Zastúpenie, alebo podiel slovenských potravín na pulte - toto je fenomén ktorý opäť zavádza širokú verejnosť. Máme tu rebríček reťazcov a niekto má toto zastúpenie 15% a niekto 75%. Toto číslo je pre slabšie povahy vládnych činiteľov červené súkno. Tak počítajme spoločne. Povedzme, že sa na Slovensku vyrobí celkom 10 rôznych jogurtov. Opäť podotýkam, že čísla sú výlučne pre ilustráciu. Budeme tu mať obchodnú sieť ktorá vo svojej ponuke bude mať dokopy 20 jogurtov z ktorých bude 10 tých "našich". V skutočnosti má v ponuke 100% výroby na Slovensku a navyše má 50% zastúpenie podielu "našich" jogurtov voči všetkým vo svojej ponuke. No a potom tu máme niekoho, kto má vo svojej ponuke nie 20 ale 40 druhov jogurtov. Z nich je 10 "našich" a opäť má v ponuke síce 100% výroby na Slovensku, ale len 25% zastúpenie podielu "našich" jogurtov voči celej ponuke jogurtov.

SkryťVypnúť reklamu

Vidíte tu absurditu? Ten, čo má najširšiu ponuku pre spotrebiteľa, teda pre nás, má matematicky najnižšie % podielu. A aj napriek tomu, že odoberie 100% všetkého čo na u nás vyrobí, bude voči nemu zahájený mediálny a politický lynč. Hnusný, nenárodne cítiaci. Presne toto sú hry politikov na nás, voličov. Lenže voliči sme len 1 x za 4 roky. Spotrebitelia sme 365 dní v roku. A doba, kedy v obchode nič nebolo je dávno preč a nikto z nás sa tam nehodlá vrátiť.

Ceny potravín

Svetové ceny potravín vrcholili v marci 2022, keď ruská invázia na Ukrajinu dočasne znemožnila export obilia a olejov z regiónu. Už po deviatich mesiacoch sa však vrátili na predvojnovú úroveň a ich postupný pokles sa zastavil až v marci tohto roka, odkedy pre nepriaznivé počasie a silnejúce geopolitické napätie takmer bez prestávky opäť rastú. Toto je fakt. Ak sme krajina, ktorá je závislá na dovoze potravín (čo pri 20% sebestačnosti sme) tak ceny vstupných surovín pre výrobu potravín budú v skutočnosti kopírovať svetové trhy. Na Slovensku dosiahla potravinová inflácia vrchol na jar 2023, keď ceny medziročne rástli približne 28% tempom. Po poklese až takmer na nulu v apríli tohto roka začali potraviny opäť dražieť. V októbri tohto roka sa medziročný rast cien potravín zrýchlil na 5 %, čo bol hlavný dôvod, prečo sa celková miera inflácie vrátila nad 3 %. A to sa v štatistikách ešte neprejavilo zdraženie vajec, ktoré spôsobila vtáčia chrípka a likvidácia viacerých veľkých chovov hydiny.

Dobre sa to číta, lenže. Ak som mal v roku 2023 infláciu skoro 30% tak v skutočnosti ceny potravín narástli oproti roku 2022 o výšku inflácie. Je to totiž medziročné porovnanie. Ak sa v roku 2024 niekto teší, že inflácia išla na 0%, alebo si gratuluje, že inflácia je iba 5%, tak asi nevie počítať. Ceny totiž narástli vraj iba o 5%. Ale pozor, z cien roku 2023, teda po najvyššej inflácii. V skutočnosti sú ceny potravín v roku 2024 o 35% vyššie ako v roku 2022.

Ceny potravín budú v roku 2025 raketovo rásť. Prečo? Lebo faktory, ktoré v skutočnosti ovplyvňujú ceny potravín na našich pultoch budú rásť. Energie, mzdy, dph, rôzne "nové" dane. Od 1. januára sa napríklad sadzba DPH na základné potraviny zníži z 10 na 5 percent a na zvyšné z 20 na 19 percent. Viete koľko položiek je v balíku základných potravín? Sú to desiatky. Viete koľko položiek tvorí celkovú ponuku potravín? Sú to desiatky tisíc. Tvrdiť, že pár položiek z celkovej ponuky zníži cenu potravín je naivné, ale vedomé klamstvo. Hlavne ak sa majorita potravín (80%) dovezie zo zahraničia.

Cesta ako znížiť ceny potravín je jediná. Zvýšiť výrobu, zvýšiť konkurenciu a trh sa postará o zníženie ceny. Zvýšiť výrobu môžete len investíciami do producentov. Presne preto boli vymyslené eurofondy pre poľnohospodárov a potravinárov a čuduj sa svete, tieto zdroje tvoria viac ako 40% všetkých disponibilných zdrojov EÚ. Pochopili to všetci, okrem nás. A presne tu nám ušiel vlak. V roku 2022/2023 boli vyhlásené najväčšie výzvy z EU prostriedkov pre poľnohospodárov a potravinárov v histórii Slovenska. Dohromady za viac ako 500 mil. Eur. Kde sú? Prečo ani na konci roka 2024 nie sú vyplatené? Prečo sa s ich vyplatením nepočíta ani v schválenom rozpočte 2025? Najväčší producent potravín v EÚ je Poľsko. Poliaci každý rok minú všetky EÚ zdroje a navyše, ich vláda do tohto sektoru "leje" ďalšie miliardy z vlastných zdrojov. Toto je dôvod, prečo sú Poliaci, Maďari, Česi tak kde sú a my len smutne robíme nezmyselné tlačovky a memorandá o tom, že ceny potravín neporastú. Slovensko má k dispozícii obrovské množstvo prostriedkov, v prepočte na obyvateľa alebo ha pôdy veľmi podobné ako Poľsko a nie len že ich z nepochopiteľných príčin nedokážeme vyčerpať, ale my ich vraciame do Bruselu. Posledná "vratka" (2024) bola vo výške viac ako 190 mil. eur. Niečo nie je u nás v poriadku. Jedine, že by všetko bolo ako chceme sami......

Neexistuje minister vlády SR ktorý by vedel priamo a cielene zasiahnuť do cien potravín. Hlavne ak funguje spoločný EÚ trh a Slovensko je odkázané na dovoz potravín zo zahraničia. Existuje však minister, ktorý zodpovedá za nastavenie prostredia pre všetkých, ktorí potraviny vyrábajú, distribuujú a predávajú. Ten istý minister má k dispozícii ročne viac ako 400 mil. Eur z EÚ zdrojov. Ročne iba na cielené investície. O priamych platbách, ktoré sú dnes jediné stredobodom mediálneho záujmu nie je reč. Ročne je jeho povinnosť zlepšovať ekonomickú efektivitu výroby potravín na Slovensku cielenými investíciami. Ak bola možnosť v roku 2023 a 2024 preinvestovať viac ako 800 mil. a pripočítame si už vyhlásené výzvy za obdobia 2022/2023 vo výške 500 mil. Eur, malo sa do nášho agropotravinárstva dostať ku 31.12.2024 objem "injekcie" vo výške 1,3 mld. Eur. A to by už cenami potravín zamávalo. Ak si zistíte koľko sa skutočne ušlo, ku dnešnému dňu (9.12.2024) našim agropotravinárom zistíte, že je tam jedna veľká 0.

Toto je odpoveď, prečo nás čaká najšialenejšie obdobie potravinovej drahoty.

Martin Ondráš

Martin Ondráš

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  184
  •  | 
  • Páči sa:  2 415x

Viac ako 20 rokov sa aktívne venujem potravinovej bezpečnosti, kvalite potravín a potravinovému právu. Nie len na úrovni SR, ale aj v rámci krajín V4. Som presvedčený, že spotrebiteľ má byť informovaný a nie klamaný. Zoznam autorových rubrík:  SpoločnosťSúkromné

Prémioví blogeri

Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

103 článkov
INEKO

INEKO

117 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

89 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu