Mágia guláša

Guláš, to je viac, než žranica.

Mágia guláša
Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Kým sa zahryznem do ódy na pokrm bohov… stanovme si určitú odbornú úroveň. Píšem pre znalcov, nie vyznávačov práškových zmesí. A teda je jasné, že pod pojmom „guláš“ nemám namysli mrazenú kocku roztopenú v hrnci nad sporákom, dokonca ani čokoľvek, čo prešlo kuchyňou. Kto si myslí, že pojem „guláš“ je možné chápať bez prívlastku „kotlíkový“, si zaslúži opovrhnutie a vylúčenie zo spoločenstva.

Guláš je:

  1. drevo, čo sa nachystá – od halúzok, cez konáre hrubé ako palec, až po suché štiepky padnutého buka (keď láskavý vesmír dopraje). Veď si rozumieme, nie? Rozpálime oheň tým, čo ponúkne les naokolo. Suchými úlomkami, čo na špičkách konárov aj v daždi ostali suché, kôrou, pilinami, šuštiacimi listami javora. Pri udržiavaní plameňa nepohrdneme ničím – papekmi divých jabloní, čo vyfúknu voňavý dym, ani lieskou a brezou. Všetko presiakne do vlasov, oblečenia, aj do šťavy.

  2. mäso, aké máme poruke. Ja viem, hovädzina, pokojne aj močing, by tam mala byť z definície. Divina, teľacina, bravčovina.  Ale ak je pravda, že guláš vznikol ako výdatná polievka pre turecké vojsko pri obliehaní Budína, potom sa iste použila pri varení prakticky celá krava. A v matke všetkých kotlov sa stratil aj náhodný potkan, veverica, alebo bobor. Nemajme romantické predstavy o vojne. Keby ste máchali celé dopoludnie šabľou, riešili by ste pôvod proteínov?
    Chcel by som to vidieť na vlastné oči… Spotení Osmani si sadajú s miskami polievky, krátkym pohľadom kontrolujú, či ostatní nedostali viac. Obilnou plackou si naberajú to čokoľvek, čo sa im ušlo a iba mimovoľne vypľúvajú zatúlané paznechty a šľachy. Na tie sa vrhajú kangalské psy, rozdráždené predošlým bojom a zápachom kresťanov. Vôňu jedla roznáša horúci vzduch až k obrancom na palisádach, ktorí už majú pokrk dunajských pleskáčov. Tí si vravia: „Ten recept im čmajzneme! A dáme tam csípős papriku!“

  3. karamelizovaná cibuľa, mrkva, pivo alebo víno. Bylinky. Cesnak. Podrvený zázrak menom Cuminum cyminum. Vavrín z Caesarovho venca, ktorým by mal byť ocenený každý ozajstný gulášmajster.

  4. paprika červená ako krv a možno nebadané kúsky cvikle, ktorá pustí farbu.

  5. dobrá nálada a poctivé odgrgnutie.

  6. priatelia, lebo sa nedá variť, keď je človek sám.

Je vôbec niečo, čo do guláša nepatrí? Kľudne napíšte. Aj svoje finty.

Martin Pollák

Martin Pollák

Bloger 
Populárny bloger
  • Počet článkov:  169
  •  | 
  • Páči sa:  3 800x

Som človák a otec, vyrezávam z dreva a avokádových kôstok, tvorím kreslené vtipy a píšem poviedky. A na všetko mám názor, samozrejme. Zoznam autorových rubrík:  Spoločnosť a politikaPoviedkyKreslený humorKnihyViera nevieraSúkromnéNezaradenéFejtón

Prémioví blogeri

Lucia Šicková

Lucia Šicková

4 články
Pavel Macko

Pavel Macko

189 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

50 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

108 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu