reklama

Komfort bývania – v Európe relatívny pojem

Part I: Anglicko, Francúzsko  Dokedy moja noha nevkročila intenzívnejším spôsobom na pôdu (a do súkromných obydlí) Západnej Európy, myslela som si, že v krajinách, ktoré nepatria do 3. sveta (a tam sa za mojej ranej mladosti Slovensko mohlo, podľa všeobecnej mienky našich vyspelých susedov, rátať iba veľmi ťažko), existuje čosi také ako bytový štandard. T.j., že drvivá väčšina ľudských obydlí – pravda, ak vaša adresa nie je na predmestí malebnej osady Letanovce alebo nebývate v chalúpke niekde na oravských kopaniciach – je vybavená takými vymoženosťami, ako studená a teplá voda, kúrenie, bezpečné elektrické rozvody a kúpeľňa. Oj, aký to tragický omyl!

Písmo: A- | A+
Diskusia  (75)

Keď sme sa v druhej triede na strednej vybrali so spolužiačkami na kurz do Anglicka, nevedeli sme sa rozhodnúť, čomu sa viac diviť: či rozlohe „domov“ našich hosťovských rodín (celková plocha vrátane záhradky a búdy pre psa max. 35 m2/>) alebo tenučkým papundeklovým stenám (tam som pochopila tie akčné filmy, kde hrdina prerazí päsťou stenu – celé detstvo sme to s bratom skúšali, ale slovenské steny sú asi v trochu inej kvalite). Našim favoritom sa však rozhodne stala kúpeľka, kde boli tradične a) separátne rozvody teplej a studenej vody, čiže ste si mohli vybrať či sa chcete obariť alebo zmraziť, b) žiadna sprcha – očividne sa predpokladalo, že všetci členovia domácnosti sa chcú/majú čas každý deň kompletne kúpať. Samozrejme, bez následnej sprchy resp. vôbec osprchovania si po sebe vane. Veci ako umývanie hlavy zrejme architekt do úvahy nebral vôbec (možno bol plešivý?). Kamarátka sa pokúšala umyť si hlavu v umývadle, ale okrem obrovského množstva peny to iný efekt nemalo. Ja som si zákerne každý večer pred spaním vypýtala hot chocolate (čo bol v podaní našej domácej nápoj, ktorý vyzeral, ako keď by ste si uvarili slabučké kakao, vypili ho a do pôvodného pohára od kakaa si ešte načapovali horúcu vodu – samozrejme, vždy som ju vyliala do WC). Výhodou bolo získania veľkého pohára, v ktorom sme si potom vriacu a ľadovú vodu mohli namixovať na príslušnú teplotu a ako-tak sa umyť. A prosím nemyslite si, že sa jednalo o nejaký zapadákov – dedinka-satelit tak 1 hod. vlakom od Londýna. (Ale počula som, že v posledných rokoch ich tam pár má už aj normálne sprchy. Veď čo, idú s dobou, nie?)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Na univerzite som sa zase dostala na nejaký čas do Francúzska. Opäť – moderné mesto, sídla európskych inštitúcií – Štrasburg. S kamarátkou sme márne zháňali niečo nie príliš drahé, ale zase nie úplný slum. Beznádejne. Highlightom hľadania bola pre mňa prehliadka izby, ktorá sa nachádzala v budove typu staršieho neudržiavaného hodinového hotela. Preležaný matrac mohol mať na sebe kľudne nápis „Vítajú vás Vaše ploštice“ a kúpeľňa – to je tažko aj opísať. Predstavte si malé WC, ktoré má v sebe v zadnej časti sprchový kút. T.j. musíte rezko preskočiť misu, aby ste sa dostali do sprchy. Samozrejme – spoločné pre celú chodbu a v štandarde, opotrebovanosti a čistote, za ktorý by sa nehanbilo ani verejné WC v petržalskom Pentagone (ak by tam nejaké bolo). Cena izby sa rovnala prenájmu peknej garsónky v novostavbe v centre Bratislavy a majiteľ bol očividne urazený, keď sme povedali, že „ešte porozmýšľame“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Byt, ktorý sme nakoniec našli, bol na miestne pomery skutočný crème de la crème. Čistý, svetlý, priamo v centre a za normálnu cenu. Nad takými maličkosťami, že umývadlo bolo v izbe, malilinká kuchynka s jednoplatničkou bola priamo v predizbičke za dverami a museli sme sa zaprisahať, že nikdy nikto u nás nebude fajčiť, sme po predošlom vyhľadávacom tréningu iba ležérne mávli rukou. Skutočným bonusom bola ale – opäť – sprcha vo WC (čo to majú s tými sprchami v toaletách??). Tentoraz sa nejednalo o sprchový kút, ale jednoducho o celovykachličkovanú miestnosť WC, kde iba tak by the way máte na stene sprchu. Čiže zavriete vécko a idete. Prvý kontakt s touto miestnosťou vyvolával vždy záchvaty smiechu našich návštev („to akože sediš na WC a zároveň sa sprchuješ?“) a vyslúžil si priliehavé označenie „Klodusche“.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Pri ďaľšom pobyte v tomto inak kúzelnom meste som mala možnosť vidieť kolegov, bývajucich v zariadenej pivnici, ktorá im bola prenajatá sťa plnohodnotný byt (a za plnohodnotnú cenu), kamarátku bývajúcu v izbičke 2x3 m, kde si musela vyšľapať cca 6 poschodí bez výťahu a nemohla si vodiť žiadne návštevy (veď komu by sa tam aj chcelo), a inde zas „spoločensko-úžitkovú miestnosť“ o rozlohe 2x2 m, určenú pre celé jedno poschodie obytného nájomného domu. Spoločenský faktor spočíval v jednom stolčeku a jednej varnej platničke, úžitkový faktor v tom, že rovno vedľa stolčeka bol sprchový kút (takže tentoraz v kuchyni). Obojakú funkciu spĺňalo očividne umývadlo – na osobnú hygienu a zároveň na umývanie riadov. Umné, no nie?

SkryťVypnúť reklamu
reklama

... to be continued – living in Spain

Ivana Maštenová

Ivana Maštenová

Bloger 
  • Počet článkov:  19
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Niečo ako globálny nomád, momentálne usadený v Španielsku. Zoznam autorových rubrík:  Faits diversCestovný ruch - trochu inakMulti-kultiAlicante&co.Algérie, mon amourSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Milota Sidorová

Milota Sidorová

5 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu