Špenátový prívarok s medvedím cesnakom a gréckym syrom

Obdobie prechodu od Zimy k Jari je známe tým, že častejšie pociťujeme únavu. Ide o akúsi vyčerpanosť po dlhom období bez farebnej slnečnej živej stravy, plnej výživných látok, ktorá je nám prirodzene dopriata i dostupná v letnom období. Prvou pomocou je veľmi známa „trávička“, hlavne z rozprávky o Pepkovi námorníkovi, a tou je samozrejme špenát. Už malé deti vedia, že po zjedení špenátu Pepkovi naskočili svaly a dokázal doslova hory prenášať. Ak potrebujete vzpružiť, nasledujúci recept je pre vás vhodnou prvou pomocou. Špenát obsahuje obrovské množstvo železa, a taktiež vitamín C, ktorý mu ho pomáha vstrebať. Okrem toho je zdrojom vitamínov A, C, E, K, a minerálov: magnézia, jódu, zinku, selénu, vápnika, kyseliny folovej (B9) a kyseliny šťaveľovej, ktorá viaže vápnik. Špenát prospieva srdcu, zraku, kostiam, jasnejšiemu mysleniu, dokáže zabrániť vzniku vredov, chráni pečeň i cievy, a navyše dokáže zabrániť karcinogénnym ochoreniam. Pravidelnou konzumáciou špenátu sa zbavíme únavy a stresu, čiže je skutočne vhodným štartom k vítaniu Jari : )

Písmo: A- | A+
Diskusia  (9)

Potrebujeme:

  • Hlbokozmrazený špenátový pretlak (1 balenie)

  • Kokosový olej (2-3 polievkové lyžice)

  • Biely jogurt (200 – 250 ml)

  • Špaldová múka (4-5 polievkových lyžíc)

  • Medvedí cesnak (najlepšie čerstvý /jedna viazanička/, ale poslúži aj sušený /4-5 polievkových lyžíc/)

  • Cibuľa (2 – 3 stredne veľké)

  • Koreniny: indické karí korenie (jemné), čierne korenie, koriander, Solčanka s morskou soľou.

  • Grécky syr (množstvo podľa chuti)

Príprava:

V stredne veľkom hrnci rozpustíme 2 – 3 polievkové lyžice kokosového oleja. Následne na ňom restujeme cibuľku do sklovita. Pridáme špenátový pretlak a necháme rozpustiť. Odhadom dolejeme deci až dva čistej vody. Premiešame a osolíme Solčankou. Opäť premiešame a dochutíme indickým karí korením, čiernym korením a koriandrom. Množstvo podľa vašich preferencií a intuitívne podľa množstva zmesi. Pokiaľ sa nám zdá melanž príliš hustá, dolejeme opäť čistú vodu, podľa potreby. Na dochutenie i zahustenie použijeme špaldovú múku, ktorú jemne primiešavame. Varíme na miernom ohni, zhruba 20 – 25 min. Pár minút pred koncom pridáme medvedí cesnak a dôkladne premiešame. Po vypnutí sporáku dolejeme biely jogurt. Ak máte radšej jemnejšie chute, tak viac, pokiaľ vám vyhovuje silná špenátová chuť, tak len malé množstvo na doladenie chuti. Opäť veľmi dôkladne premiešame a necháme chvíľu odstáť na sporáku, kým sa nám zharmonizujú všetky pridané zložky. Podávame s nadrobeným gréckym syrom. Mňam ; )

Denisa Mateašiková

Denisa Mateašiková

Bloger 
  • Počet článkov:  71
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Charakteristika mojej človečej stránky je jednoduchá - som žena, píšúca, prežívajúca, snívajúca, snažiaca sa o pokojný a harmonický život svoj i ľudí okolo mňa. Obdivujem a rešpektujem prírodu a jej dary. Zaujímam sa o eko/bio produkty. Milujem cvičenie Jogy a snažím sa žiť podľa Ajurvédy. Milujem koláče od mojej starkej. Nie sú síce ajurvédske, ale sú od srdca : ) Zbožňujem zvieratká :D Vážim si inteligentných, nekonfliktných a neobmedzených ľudí, ktorí sú ochotní príjmať nové poznatky i náhľady na svet. Rada sa stretávam s umelecky zameranými ľuďmi, ktorí majú viacdimenziálne spôsoby vysporiadavania sa s realitou - každodennosťou...Okrem písania sa venujem: samoštúdiu zdravého životného štýlu v rôznych smeroch, make up artu, tvoreniu účesov aj poradenstva v oblasti vlasov, samo-štúdiu v oblasti vlasov, rôznej umeleckej činnosti ktorá je práve v dosahu ; ) skúsila som si aj fotomodeling atď. Zoznam autorových rubrík:  PoéziaPrózaÚvahy a zamysleniaTelo, duša, duch...Varíme intuitívne a chutne

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
Karol Galek

Karol Galek

115 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

141 článkov
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu