Potrebujeme:
Hlbokozmrazený špenátový pretlak (1 balenie)
Kokosový olej (2-3 polievkové lyžice)
Biely jogurt (200 – 250 ml)
Špaldová múka (4-5 polievkových lyžíc)
Medvedí cesnak (najlepšie čerstvý /jedna viazanička/, ale poslúži aj sušený /4-5 polievkových lyžíc/)
Cibuľa (2 – 3 stredne veľké)
Koreniny: indické karí korenie (jemné), čierne korenie, koriander, Solčanka s morskou soľou.
Grécky syr (množstvo podľa chuti)
Príprava:
V stredne veľkom hrnci rozpustíme 2 – 3 polievkové lyžice kokosového oleja. Následne na ňom restujeme cibuľku do sklovita. Pridáme špenátový pretlak a necháme rozpustiť. Odhadom dolejeme deci až dva čistej vody. Premiešame a osolíme Solčankou. Opäť premiešame a dochutíme indickým karí korením, čiernym korením a koriandrom. Množstvo podľa vašich preferencií a intuitívne podľa množstva zmesi. Pokiaľ sa nám zdá melanž príliš hustá, dolejeme opäť čistú vodu, podľa potreby. Na dochutenie i zahustenie použijeme špaldovú múku, ktorú jemne primiešavame. Varíme na miernom ohni, zhruba 20 – 25 min. Pár minút pred koncom pridáme medvedí cesnak a dôkladne premiešame. Po vypnutí sporáku dolejeme biely jogurt. Ak máte radšej jemnejšie chute, tak viac, pokiaľ vám vyhovuje silná špenátová chuť, tak len malé množstvo na doladenie chuti. Opäť veľmi dôkladne premiešame a necháme chvíľu odstáť na sporáku, kým sa nám zharmonizujú všetky pridané zložky. Podávame s nadrobeným gréckym syrom. Mňam ; )