reklama

Môj TOEFL iBT test

Pred pár mesiacmi som podstúpil TOEFL iBT (Internet-based Test) z angličtiny. V nasledujúcom blogu som sa snažil dať dohromady moje poznatky, ktoré by snáď mohli byť užitočné aj pre vás. V každom prípade, pre nezainteresovaných sa pravdepodobne jedná o dlhé a nezaujímavé čítanie.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (4)

TOEFL iBT vs. IELTS
Testovanie cez počítač (v testovacom centre) je vlastne jedným z hlavných rozdielov medzi TOEFL iBT a IELTS, čo je asi v mnohom porovnateľná alternatíva. IELTS prebieha so skúšajúcim, čo môže byť pre niekoho príjemnejšie pri rozprávaní. Totiž, pri TOEFL hovoríte do mikrofónu a odpovede sa známkujú dodatočne z nahrávok.
Ďalším rozdielom je, že TOEFL používa americkú a IELTS britskú angličtinu. Vo všeobecnosti sú hlavné rozdiely v niektorých slovíčkach a spellingu. IELTS sa dá na Slovensku spraviť v British Council, ktorý však napríklad cez leto testy nerobí. Celkovo sa mi zdal TOEFL prístupnejší kvôli častejším termínom testov a kratšej dobe na uzavretie prihlášok. Osobne som ho robil na Vysokej škole manažmentu (VŠM) v Bratislave (viac info a registrácia priamo na stránke TOEFL).
V mojom prípade bola hlavným kritériom časová dostupnosť, ale z informácií na internete sa mi zdalo, že TOEFL je asi o niečo viac cenený ako IELTS, hlavne mimo Európy. Na druhú stranu, subjektívne mi príde IELTS bodovanie prijateľnejšie, nakoľko stupnica obsahuje menej bodov (od 0 do 9) a teda nerozlišuje relatívne jemné rozdiely ako pri TOEFL iBT, pri ktorom používajú stupnicu od 0 do 120 bodov. No a v neposlednom rade, IELTS na Slovensku stojí 180 €, zatiaľ čo TOEFL 180 $ (jún 2011).

Všeobecné informácie
TOEFL iBT pozostáva zo štyroch častí - čítanie (Reading), počúvanie (Listening), rozprávanie (Speaking) a písanie (Writing). Každá má určený počet bodov, posledné dve sú asi najťažšie. V prípade potreby je tieto dve časti možné opakovať bez nutnosti ísť na celý test.
V mojom prípade prebehol celý proces bez problémov a to najmä vďaka mnohým praktickým informáciam, ktoré sú (bezplatne) prístupné na internete. Jediným problémom bolo doručenie výsledkov poštou, ktoré trvalo takmer dva mesiace. Na internete ich vidíte za približne 14 dní.
V každom prípade, testy boli z môjho pohľadu dosť náročné a skutočne preverili znalosti angličtiny. Na úvod je asi vhodné realisticky posúdiť očakávané alebo potrebné výsledky, ktoré chcete dosiahnuť a súčasnú úroveň angličtiny. Od toho sa dá odvodiť čas potrebný na prípavu a takisto aj jej forma. Bežne dostupné sú mnohé knihy či kurzy – či už online alebo „offline“.

Niekoľko všeobecných – a možno samozrejmých - rád
- Buďte pripravený pracovať s počítačom (s QWERTY klávesnicou), vrátane rozsiahleho čítania, čo nie každému vyhovuje.
- Vyskúšajte si, aká forma robenia si poznámok je pre vás najefektívnejšia.
- Pripravte sa na dlhé a intenzívne sústredenie. Počas testu stojí za zváženie využiť všetok čas k dispozícii na oddych, aj keď už máte otázky v jednotlivých sekciách vyplnené.
- Test obsahuje mnohé odborné a pomerne špecifické výrazy, ktorých význam však nie je zvyčajne kľúčový, dôležité je zamerať sa na otázku.
- Vyskúšajte si cvičný test priamo od ETS – prevádzkovateľa TOEFL, aby ste vedeli, ako vyzerá uživateľské rozhranie (video o tom, ako prebieha test).
- Konkrétne na VŠM test prebieha v relatívne stiesnených podmienkach a ostatní vás môžu vyrušovať, hlavne pri Speakingu – je potrebné s tým rátať.

Forma otázok
Porozumenie forme otázok je nielen dôležité pre samotnú prípravu, ale aj počas testu, aby ste nestrácali čas a a koncentráciu potrebnú na odpovede. Viac info nájdete aj medzi tipmi k TOEFL na stránke ETS, vo všeobecnosti však platí:
- čítate 3-5 akademických textov a odpovedáte na otázky v niekoľkých rôznych tvaroch – viď. odkaz nižšie,
- počúvate 4-6 prednášok po 3-5 minút (nezdá sa, ale to je dosť dlho!) a 2-3 konverzácie po tri minúty, pričom pri odpovedi vyberáte z ponúknutých možností,
- v prvej časti rozprávania (independent task) vyjadrujte svoj názor a vyberáte jednu z možností v bežných životných situáciach; v druhej časti (integrated task) kombinujete čítanie, počúvanie a rozprávanie v situáciách zo študentského života – určite si pozrite detailnejší popis, ako Listening prebieha (v súbore s tipmi) a hlavne si to vyskúšajte – napr. cez videá nižšie,
- pri písaní najskôr čítate a počúvate informácie o akademickej téme a následne na to reagujete, pričom dôraz je na fakty z nahrávky; v druhej časti voľne píšete esej na niektorú z bežných tém.

Nasledujú odkazy na niekoľko bezplatných zdrojov informácií na internete pre jednotlivé časti testu.

Reading
Popis formátu otázok
Cvičenia 1, 2
Podľa mojich skúseností je absolutne nevyhnutné nasledovať všeobecnú radu popísanú na mnohých internetových stránkach a text najskôr zbežne preletieť (skimming) a potom hľadať konkrétnu informáciu podľa otázok (scanning).

Listening
Pre mňa absolútne kľúčový zdroj cvičení
ESL podcasty, Rádio NPR a pod.
Zo začiatku ma prekvapovalo, že niektoré otázky sa zameriavajú na detaily. Nielen kvôli tomu je potrebné, robiť si dobré poznámky. Aj keď som skúšal niektoré metódy popísané na internete, nakoniec som skončil pri klasických chronologických poznámkach s kľúčovými slovami a vlastnými skratkami a značkami... Pri konverzácii alebo keď ide o dva rôzne názory, je vhodné použiť tabuľku rozdelenú na časti.

Speaking
Príklady tém 1, 2
Simulácia testu – video na YouTube (pozrite aj súvisiace videá - sú ku každému typu otázky a ak sa dá, tak sami seba nahrávajte)
Speaking je z môjho pohľadu asi najviac „ošemetná“ časť - jednak na samostatnú prípravu, druhak jednotlivé otázky idú rýchlo za sebou, čo vyžaduje rýchle reakcie a v konečnom dôsledku sa v tejto sekcii kombinuje aj čítanie a počúvanie, pričom robenie si poznámok je opäť veľmi dôležité. Zároveň sa hodnotí kombinácia formy a obsahu, pričom je vždy potrebné zodpovedať otázku aj po obsahovej stránke na vysokej úrovni (najlepšia je klasická forma úvod – jadro - záver s rozvinútím pozadia situácie a zopár konkrétnymi príkladmi či detailami).

Writing
Príklady dobre hodnotených esejí
Príklady tém na eseje
Najlepšou prípravou je asi precvičovanie písania esejí (pochopiteľne, v danom časovom limite a bez korektúry a slovníka). Opäť, veľmi dôležitá je aj kvalita obsahu. V tomto smere je asi výhodnejšie písať o téme / názore, ktorý sa dá podrobne popísať - najlepšie aj s niekoľkými príkladmi, hoci to nemusí nevyhnutne vyjadrovať osobný postoj. A aj keď to znie trochu strojovo, forma úvod – jadro – záver je úplne kľúčová, pričom používanie spojení v príslušných odsekoch ako „However, Secondly, Nevertheless, In addition to that a pod.“ si je dobré nacvičiť.

Celý test
Všeobecné informácie
Čo očakávať v deň testu
Test: 1, 2, 3
Po registrácii je každému dostupný cvičný test, vrátane autentického užívateľského rozhrania, priamo od ETS.

Samotný test
Musím povedať, že celkovo som bol veľmi prekvapený intenzitou a náročnosťou testu. Ani zďaleka to nie je „piece of cake“. Čiže najdôležitejšou vecou je z môjho pohľadu absolútna sústredenosť, ako aj dostatočná zásoba energie (mentálnej aj fyzickej) pred a počas testu. A zabudol som zdôrazniť, že pri Listeningu počujete každú nahrávku len raz, takže to je „teraz alebo nikdy“.
Čítanie sa mi vo všeobecnosti pri prípave zdalo pomerne jednoduché, ale počas testu som takmer pohorel na nedostatku času a podľa medzičasov som musel na posledných dvoch textoch výrazne zrýchliť. Ešte raz: je potrebné byť maximálne sústredený hneď od začiatku a pracovať rýchlo a presne. Osobne som sa nevracal k už vyplneným otázkam.
Pri počúvaní je dôležité dávať dôraz na informácie, ktoré sa teoreticky môžu objaviť v otázkach (je to otázka cviku) a robiť si vhodné poznámky. Opäť zdôrazňujem, jedna nahrávka ide za druhou (pri počúvaní ani nie je možnosť vrátiť sa k zodpovedaným otázkam), takže je potrebné „preladiť sa“ na zmenu témy. A každú nahrávku počujete len raz.
Zmeny tém však boli pre mňa ešte výraznejšie pri rozprávaní - šesť rôznych situácií rýchlo za sebou s nutnosťou na ne aktívne reagovať, pričom čas na prípravu je minimálny (a v konečnom dôsledku aj na odpoveď).
No a na záver písanie... Dosť záleží od témy, ako komu sadne. Ale keď už nič iné, treba si trošku vymýšlať. Snáď len znovu zopakujem, že napriek tomu, že to vyznieva trošku hlúpo, je nutné dodržať odporúčanú formu (úvod - jadro - záver) a použiť vhodné „spájacie slovíčka“.

Záverom snáď len dodám, že šíriť akékoľvek informácie o obsahu samotného testu nie je dovolené. Ale to v podstate nie je dôležité, voľne dostupné materiály sú úplne dostatočné na porozumenie toho, čo sa počas TOEFL iBT očakáva.

Matej Sýkora

Matej Sýkora

Bloger 
  • Počet článkov:  160
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu