reklama
Miesto pre vašu tvorbu. Staňte sa súčasťou komunity
Matúš Uriga

Matúš Uriga

Bloger 
  • Počet článkov:  7
  •  | 
  • Páči sa:  0x

špeciálny pedagóg so záujmom o Gospel Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

reklama

Nezaradené

Nechcem, aby "moje deti" boli "bastardi"!!!

Matúš Uriga

Nechcem, aby "moje deti" boli "bastardi"!!!

Po odporučení môjho adoptívneho brata Paľa som si pozrel film z roku 2010 "Bastardi". Český film zo školského prostredia, kde na základnej škole sú rómske alebo cigánske deti + deti zo /teraz to nazývame/ deti zo sociálne znevýhodneného prostredia a ťažko vychovávateľné deti zazobancov. Ľudia, ktorí nefungujú v školstve by si mysleli, že je sci-fi. Učím v takejto triede a viem, že sci-fi nie je.  Agresivita voči učiteľom, vulgárne vyjadrovanie. Pracujem už deviaty rok z týmito žiakmi a zažil som už veľa. Ale potom ako som dopozeral film vzrástla moja nenávisť a hnev voči týmto žiakom. Keď som sa tak rozhliadol po mojej triede...Skoro tak ako vo filme. Dostal som neskutočnú zlosť na veci, ktoré som si predtým nevidel, resp. začali sa mi zdať normálne. Tohto roku títo "žiaci" nezaplatili ani jediný cent na pomôcky. Nenosia si ani tašky, počúvajú a rešpektujú iba mňa preto lebo sa ma boja. Ostatných majú na háku. Pán "paplan" /rozumej kaplán- ktorý ich učí náboženstvo/ z nich má strach. Keď som náhodou mimo školy robia iba zlé veci. Hrešia, bijú sa kradnú, kradnú, klamú do očí, zneužívajú vašu dobrotu. Ničia pomôcky, ktoré majú zadarmo z našich daní.

  • 16. apr 2013
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 1 713x
  • 2
Nepoznám ho, hovoria že je zlý, tak si kopnem aj ja.

Matúš Uriga

Nepoznám ho, hovoria že je zlý, tak si kopnem aj ja.

Prestáva ma baviť, ako všetci odrazu vedia kto je SOZA a každý vie, ako robia iba zlé veci, a ako chcú okrádať napr. mladých na stužkovej a podobne.. Ja Vám to napíšem z iného pohľadu. Všetko chápem, že je neetické a neviem aké, vyťahovať prachy od rôznych organizácii, ktoré nemajú ani na fungovanie a robia skutočne skvelé veci. Všetko uznávam a súhlasím.

  • 24. okt 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 999x
  • 22
Ako sa super majú manželky muzikantov. Či?

Matúš Uriga

Ako sa super majú manželky muzikantov. Či?

Veľmi sa teším, že idem konečne hrať koncert. Oslávim nášho Pána, ktorý nám všetko dáva a ukážem, že aké je naozaj  kresťanstvo úžasné. Stretnem Joža, Peppera /z neho sa teším najviac/, Mareka, Mira, Peťa, Mihalka a myslel som, že aj Casia- no ten opäť neprekvapil a nepríde- skrátka svojich /samozrejme okrem rodiny/ najbližších. Bude parádna sranda. A naozaj načerpám neskutočnú energiu, ktorá z ľudí pôjde. Zahrám si obľúbené piesne na svojom najobľúbenejšom hudobnom nástroji. ... Moja manželka? Celý deň sa bude tešiť, že prispieva k oslave nášho Pána, ktorý nám všetko dáva a že ja ukážem aké je naozaj  kresťanstvo úžasné.Poteší sa , že ja stretnem Joža, Peppera /vie, že z neho sa teším najviac/, Mareka, Mira, Peťa, Mihalka - skrátka mojich /samozrejme okrem rodiny/ najbližších. Bude sa tešiť , že ja budem mať parádnu srandu a že ja od ľudí načerpám neskutočnú energiu. Poteší sa, že si zahrám obľúbené piesne na svojom najobľúbenejšom hudobnom nástroji. A ona: Príde z roboty, poupratuje celý dom alebo byt, navarí, niečo upečie, bude sa hrať s deťmi, bude sa s nimi učiť,  Bude sa strachovať, aby som šťastne došiel domov a bude sa modliť, aby koncert dobre dopadol.

  • 13. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 983x
  • 4
Kto za to môže?

Matúš Uriga

Kto za to môže?

Za tento príspevok ma budú ľudia určite odsudzovať /hoci veľa z nás vie o tom, že sa to nemá/. Myšlienka mi napadla z troch dôvodov. 1. Dnes je výročie smrti najväčšieho človeka, ktorý chodil po tejto zemi počas môjho života/J.P.II./. 2. Spomenul som si na projekt ktorý mám v hlave, hoci som ho posunul niektorým ľuďom, ozval sa iba jeden /J.Drobný/. 3. Opäť sa raz som si spomenul na situácie, kde mi pomohli oveľa viac neveriaci, ako veriaci. Vrátim sa k bodu jeden. Ján Pavol II. - sa často stretával s veriacimi aj s neveriacimi. On nebral rozdiely, či je človek veriaci či neveriaci. Stretával sa s každým, bol ku každému milý, láskavý a základ; vo svojom postavení bol sväto- skromný no hlavne dával lásku úplne všetkým. Druhý bod: Keďže som veriaci človek verím, že Boh nám každému dal nejaké talenty. Na mňa tiež niečo nahodil. Aspoň si myslím. Mám kapelu S2G BAND s ktorou už pracujeme 8 rokov /nie je to reklama, je to fakt/. Odohrali sme asi 250 koncertov po SVK, CZE aj  PL.  Po určitom čase mi napadlo, aby sme hrali ešte viac na Božiu slávu. Zúčastnil som sa asi všetkých festivalov na Slovensku a uvedomil som si, že po väčšine festivalov niečo chýba.

  • 2. apr 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 455x
  • 2
"Naša budúcnosť"

Matúš Uriga

"Naša budúcnosť"

Práve som skončil hodinu s mojimi žiakmi. Mám ďalšiu voľnú, tak som sa rozhodol, že nebudem zabíjať čas s hraním sa na FB, ale napíšem, čo som si všimol. Moji žiaci, Culy a spol. , vnímajú celkom ináč tento svet ako my. Vedel som o tom už dávno, ako vnímajú všetko okolo nich, ale čím ďalej tým viac ma svojimi názormi prekvapujú. Nemôžem povedať, že iba príjemne, alebo iba nepríjemne. Prekvapia ma...Tieto 13-16 ročné deti s ment. retardáciou "ľahký variant" niektorí so "stredným" sa snažím brať ako "moje deti" a často ich s mojimi deťmi porovnávam. Ináč táto MR nie je až taká strašná, kopa detí s nerómskeho etnika takýmto postihom žijú normálne. Vedia čítať, písať majú základný prehľad... normálka. Niekto si myslí, že porovnávať spomínané dve  skupiny mojich detí sa porovnať nedajú, ale dá sa to. Konkrétne: písanie: Lekvár /16/ -Jakub /4,5/ obaja sa vedia iba podpísať matika: Cilyly /15/ - Jakub /4,5/ obaja počítajú do 50 Katka /15/ - Ninka /2,5/ obe vedia spievať 5-10 piesní.

  • 26. mar 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 299x
  • 0
reklama
Dva a viac je viac ako dva a menej

Matúš Uriga

Dva a viac je viac ako dva a menej

Opäť sa mi podaril zložitý názov na moje smiešne názory na realitu.  Pomaly sa blíži koniec víkendu, ktorý považujem za veľmi úspešný. Myslím, že názov vysvetlím ihneď, aby ten kto to chcel pochopiť nemusel čítať celý blog. Určite nechcem dopadnúť, ako niektorí rečníci /hádajte kde asi/, ktorí rozprávajú 20 minút o tom, čo môžu povedať piatimi vetami a tým stráca kvôli času hodnota myšlienky. Mohol som si to dnes porovnať. Na mojej "stretávke" o 6.00 hod. bola myšlienka podaná piatimi vetami a bola super. Na "stretávke" o 8.00 hod. ktorej sa zúčastnila moja manželka bola myšlienka podávaná plus mínus 20 minút a pomaly sa jej hodnota strácala. Keď sú dvaja spolu, stále sú to iba dvaja. Keď spolu komunikujú láskou, dopĺňajú sa, usmejú sa na seba, z ich spojenia je krásny akord. Každý akord má minimálne tri tóny. Ten tretí tón je .../Dajte si tam koho chcete-podmienka niečo úžasné/.Keď sú však dvaja spolu, a stráca sa signál medzi nimi, je to oveľa menej. Stačí, že len jeden tón je falošný, ten druhý sa môže snažiť ako chce. A ani ten tretí tón do akordu /môže sa tiež snažiť ako chce/ nezariadi, aby akord vytvoril uchu lahodiacu súhru sŕdc.

  • 25. mar 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 423x
  • 0
Keď pozerám na "moje deti" a moje deti, tak...

Matúš Uriga

Keď pozerám na "moje deti" a moje deti, tak...

Celý deň som si predstavoval, ako bude vyzerať písanie môjho prvého príspevku, ale nie je to také. Dám si čaj, sadnem si sám a napíšem niečo veľmi múdre. A.... Nič. Sedím v izbe, pozerám na moje deti s myšlienkou ako ich veľmi ľúbim. Mal by som vysvetliť tieto rovnako- rozdielné pojmy. Moje deti sú Jakubko a Ninuška a "moje deti" sú Culy, Kužum, Lekvár, Pepa, Cilyly, Pechy, Veka, Thulo, Mišo, Kristián a Lenka /Lenka sa naozaj volá Sandra, len nie vždy si to uvedomuje/. Všetko sú to prezývky mojich žiakov  v jednej peknej základnej škole a východe. Samozrejme, že sú to to rómski žiaci /moji cigánikovia/ a volajú sa ináč. Len na svoje "papierové" mená nereagujú. Preto chtiac- nechtiac som sa tieto prezývky musel naučiť a volám ich tak aj ja. Napadá má už dlhší čas jedna myšlienka,ktorú riešia všetci kompetentní aj nekompetentní. Ako ich treba vzdelávať? A vôbec treba aby chodili do školy? Nenosia si pomôcky, sú špinaví, nič ich nezaujíma, sú arogantní, kradnú, nadávajú učiteľkám atď...  No za sedem rokov som si sám do svojej hlavy vtĺkol. "Moje deti" sú iné. Čokoľvek urobia zlé, hľadám nejakeho iného vinníka, len aby som nemusel meniť názor o dobrote "mojich detí".

  • 23. mar 2012
  • Páči sa: 0x
  • Prečítané: 622x
  • 1
reklama
SkryťZatvoriť reklamu