reklama

Ráno po...Čakajú nás predčasné voľby?

Nechystám sa na žiadnu hlbokú politologickú analýzu, tento blog je skôr výsledkom mojej súkromnej snahy vysomáriť sa z „masakru“ predošlej noci. Keď nepomohol drink, uchýlil som sa k modelovaniu možných povolebných koalícii :)

Písmo: A- | A+
Diskusia  (2)

Slovo masaker používam hlavne v reakcii na neprítomnosť KDH a naopak prítomnosť ĽSNS a Borisa Kollára v našom novozvolenom parlamente.

Vyhnem sa nateraz úvahe nad tým, čo viedlo k tomuto bezútešnému stavu vecí, aj keď pár ideí by som v tomto smere mal. Ale prenechám interpretácie radšej talentovanejším komentátorom a analytikom, ktorí budú tejto téme určite venovať v najbližších dňoch sústredenú pozornosť.

Ja sa v tejto chvíli obmedzím len na primitívne počty a jednoduchú predpoveď povolebného vývoja.

Otázka teda stojí asi nasledovne: Aké možnosti povolebných koalícií po minulej noci existujú? Pokúsil som sa ich zhrnúť v nasledujúcej tabuľke (názvy koalícií sú čisto pracovné :)):

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Koalícia

Strany koalície

Mandáty

Sociálne-národná

Smer+SNS+Sme rodina

75

Široká

Smer+Most+Sieť+Sme rodina

81

Široká sociálne národná

Smer+Most+Sieť+SNS85

Hybridná

Smer+SNS+Most

75

Menšinová

Smer+SNS+Sieť

74

Ultramenšinová

Smer+Most+Sieť

70

Menšinová pravicová

SaS+OLANO+Sieť+Most+Sme rodina

72

Široká pravicová

SaS+OLANO+Sieť+Most+Sme rodina+SNS

87

Zapojil som predstavivosť a výpísal aj veľmi nepravdepodobné až nemožné varianty. Nechcem vopred vylučovať žiadne možnosti, pretože prítomnosť Kotlebovcov v parlamente, pri vhodne zvolenej komunikácií, v podstate umožní komukoľvek ospravedlniť koalíciu takmer s kýmkoľvek.

Neviem nakoľko so mnou budete súhlasiť, ale ja za relatívne najpravdepodobnejšie považujem tri varianty – "širokú" koalíciu, "širokú sociálne-národnú" alebo tzv. „širokú pravicovú“ koalíciu. Slovensko nemá veľké skúsenosti s menšinovými vládami a funkčnosť takejto vlády v súčasných podmienkach slovenskej politiky by bola mizivá. Ale nevylučujem.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Každopádne, tzv. široká vláda Smeru s B. Kollárom, Mostom a Sieťou by potrebovala, aby všetky tri menované subjekty porušili svoje sľuby o povolebnej spolupráci s Ficom (akokoľvek vágne tie sľuby boli). Široká sociálne-národná koalícia by zase znamenala spoluprácu Mostu-Híd s SNS, čo je veľmi divoká kombinácia. A napokon, široká pravicová koalícia so všetkými jej variantami (bez Sme rodina/bez Siete/bez Mostu) by vyžadovala spoluprácu takmer všetkých strán s výnimkou Smeru a ĽSNS. Predstaviť si v jednej koalícii SaS, OĽANO a SNS vyžaduje silnú dávku fantázie a sebazaprenia, ak to nie je priam nemožné.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Akokoľvek absurdne znejú tieto tri menované koalície, zvýšné varianty sú na tom podľa mňa ešte horšie.

A to ma privádza ku konečnému záveru, že ak sa nestaneme svedkami skutočne nevídaného (a pravdepodobne nechutného) politického kompromisu, Slovensko čakajú v najbližsích mesiacoch predčasné voľby. Každopádne sa máme na čo „tešiť“.

Michal Fiabáne

Michal Fiabáne

Bloger 
  • Počet článkov:  5
  •  | 
  • Páči sa:  0x

Vyštudoval som politológiu a medzinárodné vzťahy na Masarykovej univerzite v Brne a na University of Copenhagen v Dánsku. Tento blog je pre mňa priestorom, na ktorom sa chcem pokúsiť zachytávať svoje postrehy k spoločenskému dianiu, ale aj príbehy, zážitky a dojmy z ciest po svete, ktoré sú mojou vášňou. Zoznam autorových rubrík:  Politika & MarketingSúkromnéSociálne siete

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu