Staročeská kapusta

Možno si myslíte, že kuchyňa našich pradedov bola veľmi jednotvárna. Nie je to pravda. V skutočnosti boli majstrami v tom ako z minima dostupných surovín uvariť skutočne skvelé jedlá. Neveríte?

Písmo: A- | A+
Diskusia  (10)
Staročeská kapusta
Staročeská kapusta (zdroj: Michal Latta)

Kapusta, slovensky rozumej kel patrila medzi naše málo obľúbené suroviny. Bolo to spôsobené nechutnými kelovými prívarkami a krémovými kelovými polievkami, ktoré sú tak typické pre súčasné, hlavne školské alebo závodné varenie. Kel je ale lacný a je pomerne jednoduché kúpiť peknú sviežu hlávku, aj v tomto období. A tak sme doma trochu pátrali čo s tým a našli veľmi jednoduchý a chutný spôsob prípravy, ktorý sme hneď zaradili medzi naše obľúbené recepty. Ďalšou výhodou je aj to, že takto pripravenou prílohou môžete spestiť vaše jedlá a hlavne nahradiť neustále sa opakujúce zemiaky, knedle alebo ryžu. Staročeský kel predstavuje perfektnú prílohu k pečenému mäsu alebo fašírkam. Tento spôsob prípravy je typický pre našich západných susedov a už som sa s ním stretol aj na záhorí.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Suroviny:

1 hlávka kelu (asi 1kg)

1 čajová lyžička celej rasce

1 čajová lyžička majoránky

1 kávová lyžička tymiánu

štipka soli a mletého čierneho korenia

1 lyžica bravčovej masti

1 lyžica vínneho octu

2 strúčiky cesnaku

1/2 cibule

Obrázok blogu

Na sucho v hrnci opražíme rascu. Pražíme asi minútu až nám začnú semienka rasce praskať a poskakovať. Rasca nádherne prevonia kuchyňu.

Obrázok blogu

Pridáme lyžicu bravčovej masti a nakrájanú cibuľu, ktorú chvíľku osmahneme. Potom pridáme na drobno nakrájaný cesnak.

Obrázok blogu

Kel nakrájame na hrubo a pridáme do hrnca. Mierne posolíme.

Obrázok blogu

Obsah hrnca prmiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 10 minút dusiť. Vodu nie je potrebné pridávať, kel sám o sebe obsahuje veľké množstvo vody.

SkryťVypnúť reklamu
Obrázok blogu

Kel je po 10 minútach ešte trochu polosurový, ale nie je naším cieľom ho rozvariť. Ochutnáme a dochutíme lyžicou vínneho octu a štipkou soli. Ocot slúži len na zvýraznenie prirodzenej chuti zeleniny, nie je potrebné aby bol kel kyslý ako keď pripravujete kapustu. Ak máte potrebu ho viac dusiť, tak samozrejme môžete. My ho už budeme servírovať, pretože zeleninu máme radi v jej prirodzenej chuti, vôni a konzistencii. Ako som uviedol je skvelý k pečenému bravčovému mäsu alebo fašírkam. Dobrú chuť.

Obrázok blogu
Michal Latta

Michal Latta

Bloger 
  • Počet článkov:  86
  •  | 
  • Páči sa:  22x

Som človek, ktorý neustále hľadá a skúša niečo nové. Nedokážem sedieť na mieste a nič nerobiť. Zoznam autorových rubrík:  Naše obľúbené receptymince-numizmatika.skČriepky z ciestNázorySúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,069 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Pavel Macko

Pavel Macko

188 článkov
Marcel Rebro

Marcel Rebro

138 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu