
Kapusta, slovensky rozumej kel patrila medzi naše málo obľúbené suroviny. Bolo to spôsobené nechutnými kelovými prívarkami a krémovými kelovými polievkami, ktoré sú tak typické pre súčasné, hlavne školské alebo závodné varenie. Kel je ale lacný a je pomerne jednoduché kúpiť peknú sviežu hlávku, aj v tomto období. A tak sme doma trochu pátrali čo s tým a našli veľmi jednoduchý a chutný spôsob prípravy, ktorý sme hneď zaradili medzi naše obľúbené recepty. Ďalšou výhodou je aj to, že takto pripravenou prílohou môžete spestiť vaše jedlá a hlavne nahradiť neustále sa opakujúce zemiaky, knedle alebo ryžu. Staročeský kel predstavuje perfektnú prílohu k pečenému mäsu alebo fašírkam. Tento spôsob prípravy je typický pre našich západných susedov a už som sa s ním stretol aj na záhorí.
Suroviny:
1 hlávka kelu (asi 1kg)
1 čajová lyžička celej rasce
1 čajová lyžička majoránky
1 kávová lyžička tymiánu
štipka soli a mletého čierneho korenia
1 lyžica bravčovej masti
1 lyžica vínneho octu
2 strúčiky cesnaku
1/2 cibule

Na sucho v hrnci opražíme rascu. Pražíme asi minútu až nám začnú semienka rasce praskať a poskakovať. Rasca nádherne prevonia kuchyňu.

Pridáme lyžicu bravčovej masti a nakrájanú cibuľu, ktorú chvíľku osmahneme. Potom pridáme na drobno nakrájaný cesnak.

Kel nakrájame na hrubo a pridáme do hrnca. Mierne posolíme.

Obsah hrnca prmiešame, prikryjeme pokrievkou a necháme asi 10 minút dusiť. Vodu nie je potrebné pridávať, kel sám o sebe obsahuje veľké množstvo vody.

Kel je po 10 minútach ešte trochu polosurový, ale nie je naším cieľom ho rozvariť. Ochutnáme a dochutíme lyžicou vínneho octu a štipkou soli. Ocot slúži len na zvýraznenie prirodzenej chuti zeleniny, nie je potrebné aby bol kel kyslý ako keď pripravujete kapustu. Ak máte potrebu ho viac dusiť, tak samozrejme môžete. My ho už budeme servírovať, pretože zeleninu máme radi v jej prirodzenej chuti, vôni a konzistencii. Ako som uviedol je skvelý k pečenému bravčovému mäsu alebo fašírkam. Dobrú chuť.
