Makrobiotický víkend v Bratislave

Uplynulý víkend navštívil Bratislavu popredný propagátor zdravého životného štýlu Adelbert Nelissen. Program návštevy pozostával okrem iného z prednášky "Liečivá sila potravín" a historicky prvej makrobiotickej BIOrecepcie na Slovensku. Zúčastnil som sa prednášky a prinášam niektoré z myšlienok pána Nelissena o výžive, makrobiotickom stravovaní, príčinách vzniku civilizačných chorôb a súvislostiach so stravovacími návykmi, ale aj jeho dosť radikálne vyjadrenia o konzumnom životnom štýle, politike, spoločnosti McDonald`s či tzv. americkom spôsobe myslenia.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (25)
A. Nelissen s tlmočníčkou počas prednášky v bratislavskom Primaciálnom paláci, 9.6.2006.
A. Nelissen s tlmočníčkou počas prednášky v bratislavskom Primaciálnom paláci, 9.6.2006. 

Cieľom workshopu bolo umožniť účastníkom dozvedieť sa ako si urobiť život lepším pomocou jedla, odhaliť súvislosť medzi spôsobom stravovania a zdravím, dozvedieť sa ako nás zavádza potravinársky priemysel. Ako môže kvalita potravín výrazne ovplyvniť zdravie. Ako kvalitné jedlo dodáva telu vitalitu namiesto únavy. Kvalitné potraviny nezaťažujú ľudské telo, posilňujú prirodzenú obranyschopnosť organizmu proti vírusovým choreniam, zápalom a iným civilizačným chorobám. Sme to, čo jeme.

Adelbert Nelissen (1948, Holandsko) je riaditeľom a zakladateľom Kushiho inštitútu v Európe, ktorý funguje ako medzinárodné centrum makrobiotického vzdelávania. Nelissen patrí k priekopníkom prirodzeného stravovania v Európe a inicioval výrobu mnohých naturálnych potravinových produktov ako sú tofu, tempeh, seitan a celý rad výrobkov bez cukru. Vyštudoval klasickú čínsku akupunktúru, filozofiu a medicínu na International College of Oriental Medicine (London, Baarn). V rovnakej miere sa venuje aj starobylým liečiteľským technikám Shiatsu, Do-In, Liečenie dlaňami a Feng Shui. Už 30 rokov patrí k svetovo uznávaným a vyhľadávaným odborníkom na výživu a životný štýl, ktorý spája to, čo jeme, s duševným a fyzickým zdravím. Spoločne so svojou manželkou Wieke je Nelissen autorom vzdelávacieho programu Umenie žiť, ktorý pomohol už tisícom ľudí začať žiť zdravo a zbaviť sa civilizačných chorôb. (Tento krátky životopis, ako aj ciele a program workshopu boli prevzaté zo stránky http://www.biobio.sk).

Makrobiotika je špeciálna forma životosprávy, ktorá je založená na východnej filozofii a medicíne. Základom je pochopenie princípov yin a yang a ich aplikácie na potraviny. Neodporúča sa jesť mäso, vajcia, mliečne výrobky, cukor, tropické ovocie; všetky potraviny by mali byť pestované ekologicky. (Toto nie je definícia pána Nelissena, ale definícia prevzatá zo stránky zena.centrum.sk, zjednodušená autorom článku).

Z myšlienok A. Nelissena, ktoré odzneli na prenáške:

Príčinou mnohých chorôb, ako aj únavy je prevaha kyselinotvornej stravy a akumulácia kyselín v ľudskom tele . Mnohí ľudia sa domnievajú, že únavu pociťujú preto, že veľa pracujú, ale príčinou únavy nie je (len) práca. V krajinách strednej a východnej Európy je vysoká úmrtnosť na infarkt a obyvateľstvo trpí vysokými hladinami cholesterolu. Obyvateľov Slovenska a iných Stredoeurópanov vníma p. Nelissen na jednej strane ako silných, ale zároveň strnulých a zablokovaných; máme strnulé, neohybné telá ... príčinou je prevaha kyselinotvornej stravy, vysoká konzumácia živočíšnych tukov a bielkovín. Strava dneška je príliš kyselinotvorná, hlienotvorná, tučná. Životné prostredie je znečistené, takisto ale aj vnútorné prostredie v tele človeka.

Istou anomáliou je, že počet fajčiarov v mnohých (hlavne západných) krajinách klesá, ale výskyt rakoviny pľúc stúpa; a podľa lekárov rakovina s výživou vôbec nesúvisí. Odkiaľ lekári vedia, že rakovina s výživou nesúvisí, keď to nikdy neskúmali? A. Nelissen sa niekoľko desaťročí venoval skúmaniu príčin.

Okrem iných potravín, aj mliečne výrobky nás unavia... práve preto, pretože sú kyselinotvorné. Podobným fermentačným procesom ako sa u nás vyrábajú mliečne výrobky, na Ďalekom Východe sa vyrábajú zo sójových bôbov produkty ako miso (A. Nelissenom vôbec najvyššie hodnotený potravinový produkt), tofu, shoyu a tamari (druhy sójovej omáčky), tempeh, seitan . Tajomstvo v minulosti veľmi rozšírenej japonskej dlhovekosti vidí v nejedení mäsa, syrov a vajec.

Ďalším produktom, ktorí makrobiotici radia nepoužívať, je cukor. Spotreba cukru je dnes 30-krát vyššia ako pred 50 rokmi. Dnes takmer každý potravinársky výrobok obsahuje cukor. Cukor takisto demineralizuje organizmus. Med je "rýchly" jednoduchý cukor; závisí na fyzickej aktivite a metabolizme človeka, či je prijateľný alebo nie. Nerafinovaný (hnedý) cukor obsahuje len o 1,4% menej sacharózy ako biely repný cukor, nie je zdravší, je to len biznis.

Dnes je už pomaly nenormálne nemať alergické dieťa... A. Nelissen tvrdí, že ak odstránime zo stravy subtropické a tropické ovocie, zemiaky, zeleninu pochádzajúcu zo vzdialených a tropických oblastí (papriku, paradajky, baklažán, atď.), koreniny, kávu a mliečne výrobky, 80% alergií ustúpi do týždňa. Takáto strava demineralizuje telo. Súvislosť medzi rakovinou prsníka a stravou dokázal Colin T. Campbell v práci China Study. Instantná strava je pravdepodobnou príčinou najnovšej druhu rakoviny.

Makrobiotika odporúča kváskový celozrnný chlieb , pretože kvasnice v bežnom chlebe rozkladajú komplexné cukry na jednoduché a takisto odmineralizujú pšenicu. Sójové mlieko je ešte škodlivejšie ako kravské, pretože sa vyrába vo veľmi výkonnej odstredivke, čím dochádza k porušeniu medzibunkových väzieb (tzv. "high processed food"). Voda vo fľašiach je takisto veľký biznis, mestská voda z vodovodov býva veľmi znečistená, najviac sa dajú odporúčať miestne studne. Trendom na Západe sa stávajú domy bez kuchyne - už len mrazničkou a mikrovlnkou - makrobiotické varenie chce čas… ale čas dnes nikto nemá…

A. Nelissen podľa vlastných slov nehlása morálku, ale študuje príčiny a následky, takže nezakazuje, ale odporúča / neodporúča. Zakazovanie je "katolícky princíp". Učí, že každý človek môže byť sám sebe lekárom. Má schopnosť vidieť na tvárach ľudí aké majú choroby, pretože sa zaoberá orientálnou diagnostikou. Za prvé pravidlo tzv. amerického spôsobu myslenia považuje Blame & Claim… obviňuj a sťažuj sa, obviňuj, pretože na vine sú vždy iní. Je to už celý Blame & Claim Business. V USA je viac právnikov ako v celom zvyšku sveta. A za druhé... export - McDonald, Coca Cola, zbrane (1. miesto na svete), ale najväčším exportným artiklom USA je strach… strach z vírusov, z vtáčnej chrípky, Američania majú smrteľný strach z vírusov, všetci jedia tzv. "radiated" potraviny. McDonald spoločne s výrobcami cukru a farmaceutickým priemyslom ničí naše telá, mozgy, citlivosť a prirodzenosť.

Médiá sú nedemokratické; preto sa z nich nedozvieme, že makrobiotická strava je najvhodnejšia. Novým diktátorom sú nadnárodné spoločnosti. Boj proti terorizmu, boj proti drogám (aj ten situáciu na tomto poli len zhoršuje), boj proti aids, boj proti vírusom... posadnutí bojom. Ale svet vírusov vytvára svet baktérií, ktoré vyživujú rastliny, ktoré vyživujú ľudské telo... takže... zničiť? Svetová zdravotnícka organizácia WHO vyhlásila boj proti rakovine... Viac áut - širšie cesty - ešte viac áut - ešte širšie cesty - je to riešenie? Politici myslia len krátkodobo a nie v súvislostiach. Svet je stále šialenejší, treba zarábať na stále viac vecí, ktoré treba zaplatiť.

Pravidlá makrobiotického stravovania sa dajú odvodiť z potravinovej pyramídy, ktorej základňu tvoria celozrnné obilniny, o niečo vyššie prednášajúci nakreslil postupne: zeleninu (z nášho klimatického pásma a podľa sezóny) - strukoviny - rastlinné fermentované výrobky - miestne ovocie - semená a orechy - ryby… a najvyššie 2 priečky patria 2. mliečnym výrobkom a 1. mäsu ...... tým sa odporúča radšej úplne vyhnúť. Čím vyššie je potravina v pyramíde, tým je menej vhodná. Viaceré potraviny považuje makrobiotika za také, ktorých občasná konzumácia je prípustná. Potravinami budúcnosti sú "prirodzené potraviny".

Pochopiteľne, makrobiotický životný štýl má aj svojich kritikov, a to aj z radov prívržencov iných smerov zdravého životného štýlu; napríklad vegetariáni považujú niektoré princípy makrobiotiky za správne, ale iné za nesprávne. Na už spomínanej stránke je ako nevýhoda makrobiotiky uvedené, že "pravdepodobne nebudete robiť nič iné, iba zháňať zdravé potraviny a následne ich upravovať"), ako aj názor MUDr. Igora Bukovského na makrobiotiku. Dočítate sa tam aj o tzv. pudingových vegetariánoch, ktorí len vynechajú mäso, ale zloženie ich stravy zostáva aj tak nezdravé.

Celodenného seminára "Príčiny, prevencia a pomoc pri najčastejších civilizačných chorobách" som sa nezúčastnil, ale podľa programu bol venovaný alergiám, nadváhe a obezite, nepravidelnému menštruačnému cyklu, hormonálnej rovnováhe a harmonickej menopauze, cukrovke a hypoglykémii, artritíde, reumatizmu a osteoporóze, rakovinovým ochoreniam, srdcovo-cievnym ochoreniam, stresu a nedostatku energie.

Podujatie zavŕšila historicky prvá makrobiotická recepcia, recepcia neobvyklých chutí a farieb, recepcia bez mäsa, vajec, syrov, ..., s nechemizovanými nápojmi. Recepcii predchádzal koncert herca a hudobníka Dana Heribana.

Autor článku nie je makrobiotik.

Adelbert Nelissen sa rozlúčil so svojimi poslucháčmi záverečnými radami a želaniami. Nehádajte sa so svojimi partnermi o spôsobe stravovania, pretože to k ničomu nevedie. Enjoy your lives. You were born to be free. Narodili ste sa, aby ste boli slobodní.

Dušan V. Mikeš

Dušan V. Mikeš

Bloger 
  • Počet článkov:  97
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Prémioví blogeri

Věra Tepličková

Věra Tepličková

1,080 článkov
Lucia Nicholsonová

Lucia Nicholsonová

207 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

91 článkov
Marian Nanias

Marian Nanias

274 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu