reklama

Príbeh najväčšej ságy všetkých čias VIII

Keby sme sa mali zamyslieť nad tým, kde George Lucas hľadal inšpiráciu, zabili by sme veľmi veľa času. Odpoveď je pritom jednoduchá – hľadal ju v živote, svojom okolí, histórii a filmoch – hľadal a našiel ju úplne všade. Hviezdne vojny by možno nikdy nevznikli, keby automobilová nehoda v roku 1962 nedopadla tragédiou, pri ktorej mohol vtedy len 18 ročný George Walton Lucas zahynúť.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (1)

„ Dodnes nechápem prečo som vtedy prežil.“

Obrázok blogu


Tak znejú jeho vlastné slová. Star Wars v sebe nesú množstvo povedomých prvkov. Lucas priznáva že prevzal množstvo nápadov, no stal sa akýmsi dokonalým vykrádačom nápadov, z ktorých poskladal perfektne fungujúci celok. Inšpiráciu čerpal od starovekej architektúry až po motívy z Biblie. Rázne ho ovplyvnili klasické westerny, z veľkej miery sa inšpiroval rannou japonskou tvorbou – Kurosawou ( jeden film venovaný tejto téme, dokonca produkoval spoločne s blízkym priateľom Francisom Fordom Coppolom, za čo si spoločne odniesli po soške z Benátskeho festivalu. Práve Coppola patril k tým, ktorý Lucasa podporovali aj pri tvorbe Star Wars a v mnohom mu neskôr veľmi pomohol.)

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
Obrázok blogu
Obrázok blogu

Vpravo - typický Kurosawa. Vľavo - Francis Ford Copolla.

Treba spomenúť aj fakt, že mladosť Georga Lucasa poznačili vtedajšie príbehy – motívy hrdinstva, odzrkadlené v ideále tvrdého, ale neohrozeného hrdinu. Bol to čas lacných sci-fi a detektívnych príbehov, ale najme dobrodružných filmov, či stále populárnych animovaných komiksov.

Obrázok blogu

Lucasa však veľkou mierou ovlyvnila aj literárna tvorba. Spomeniem trilógiu Pána Prsteňov a vlastne celú tvorbu J.R.R Tolkiena – áno, aj v nej treba hľadať podobnosti zo Star Wars.

25.5.1977 sa naplnil sen tohto muža a zmenila sa história nielen filmového priemyslu. Vznikol jeden z najväčších kultov, aké kedy existovali – Star Wars. Z dovtedy neznámych hercov a tvorcov sa stali hviezdy, film zarobil neuveriteľnú sumu peňazí. Príbeh napísaný na lacnom papieri, sa stal celosvetovo známym a s odstupom času vznikli aj ďalšie pokračovania – Empire Strikes Back a Return of the Jedi.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Práve na jar roku 1983 sa kruh uzavrel – hoci záver trilógie sprevádzali snáď ešte väčšie komplikácie ako natáčanie pôvodného filmu ( H. Ford, známy svojou apatiou k celej ságe, túžil aby jeho hrdina Han Solo zomrel – Lucas a rovnako tak scenárista Kasdan jeho prosbu zamietli. Režisér Marquand sa spočiatku potýkal s problémami prameniacimi z komunikáciou z aktérmi, o čom by mu mohol jeho vtedy už skúsenejší kolega George Lucas rozprávať, dospelejší fanúšikovia rovnako len z nevôľou pozerali na roztomilo-infantilných Ewokov, no aj keď film horko, ťažko doviedol do finále, ktoré ale bolo veľkolepou bodkou za celým príbehom Hviezdnych vojen – aspoň na čas. )

SkryťVypnúť reklamu
reklama
Obrázok blogu

Han Solo v podaní Harrisona Forda v jeho najlepších rokoch.

Príbeh Hviezdnych vojen však ostal otvorený – aspoň pre samotného tvorcu, ktorý mal v pláne, no v tých časoch skôr len vo sne, chuť realizovať ďalšiu trilógiu – tentokrát prequelovú ( vtedajší fanúšikovia to nechápali, podobne ako spočiatku Lucasa a jeho „vesmírny nezmysel“ nechápal takmer každý, vrátane filmovej spoločnosti Fox. ) Je známe že Lucas musel pôvodne prekopať celý príbeh, veľa z neho vynechal a až potom konečne dostal konečný obraz svojho príbehu – prezentovaný ako Star Wars ( Hviezdne vojny – avšak po EII už aj v neanglicky hovoriacich krajinách iba ako „Star Wars“ ) Niekedy v čase medzi Star Wars a prípravami na Empire Strikes Back, dostal Lucas ďalšie a ďalšie nápady, až stvoril celú ságu Star Wars. Odrazu si vyžiadal aby sa ďalší film nazýval ako Star Wars Episode 5 Empire Strikes Back, namiesto plánovaného Star Wars 2 Empire Strikes Back.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

A vlna ďalšej nevôle a horlivých diskusií bola na svete – nie však väčšie ako dodatočné premenovanie pôvodného filmu na Star Wars Episode 4 A New Hope – čím si Lucas priamo vyžiadal napísanie a realizovanie celej ságy, tak ako o nej len sníval. Lucas bol vždy pokrokovým človekom – dokázal to pôvodnou trilógiou, okúzliť sa snažil aj použitím digitálnej kamery pri Epizóde 2. Napriek tomu, že vždy kládol dôraz viac na príbeh ako na efekty ( aj keď v Novej trilógii s tým mierne prestrelil), dokončenie celej ságy a jej skutočná realizácia si pýtala pokročilejšie technológie. Preto sa k svojmu najväčšiemu snu vrátil až po rokoch „oddychu“ ( úvodzovky uvádzam preto, lebo Lucas toto obdobie využil na aktívnu prácu. Okrem pár nie moc vydarených a známych filmíkov pre deti ako dva filmy o Ewokoch či o škriatkovi Willovovi, sa pustil do písania príbehov o archeológovi Indiana Jonesovi. Nápad sa zrodil na Havaji, kde spoločne s kamarátom Stevenom Spielbergom ( ten akurát len rozbiehal svoju dramatickú kariéru ), stavali na pláži hrady z piesku a vášnivo prediskutovali celé hodiny o rôznych spoločných nápadoch – napokon z toho vzišla celá trilógia Indiana Jones. ( Ďalšia veľmi slávna sága, ktorá sa len prednedávnom dočkala aj štvrtého pokračovania. Šancu dostal Harrison Ford, ktorého si Lucas do tejto úlohy pretlačil a ešte viac ho ich spoločná spolupráca preslávila.)

Prvým impulzom na novú trilógiu, bol až film práve Stevena Spielberga – Jurský park, natočený podľa úspešnej knihy Michaela Crichtona. Kasový trhák preslávili najme na tú dobu nevídané a dodnes dokonalé špeciálne efekty. A práve tie potreboval Lucas na realizovanie svojho sna, na natočenie prequelovej trilógie. To, v čo nikto nedúfal, sa mohlo stať skutočnosťou – Lucas síce začal dávať dokopy staré nápady a príbehy, tak aby urobil základ pre tie nové, ale ani zďaleka sa ešte nehrnul tam, kde by to všetci jeho fanúšikovia čakali. Bol to on, kto vyčkával až nadíde ten správny čas.

Naopak, po dohode s producentom Rickom McCallumom ( ten v tom čase pracoval a žil v Česku, kde dohliadal na natáčanie televízneho seriálu Mladý Indiana Jones ) vznikol nápad na digitálnu rekonštrukciu pôvodnej trilógie ( mal to byť test, či sú pripravený na natáčanie novej trilógie.) V roku 1997 sa dostala do kín upravená verzia Star Wars, prilákala všetkých starých priaznivcov ale aj novú generáciu, ktorá pôvodne filmy mohla vidieť len prostredníctvom televízie a vyhasínajúci plameň sa rozhorel znovu.

Dej novej trilógie sa mal odohrávať približne 30 rokov pred pôvodným filmom – a objasniť dovtedy všetky nezodpovedané otázky. Okolo premiéry Epizódy 1 sa strhlo doslova šialenstvo, ktoré bolo podporené obrovským kasovým úspechom – ale aj následným veľkým sklamaným pôvodných skalných. Všetko mala napraviť druhá Epizóda, ktorá síce prišla ešte z príťažlivejším kabatíkom, dokopy však nepriniesla nič prevratné a Lucas mal už poriadne mokro v topánkach.

V obrovskom napätí sa však očakával rok 2005 a s ním príchod Epizódy 3 – Pomsty Sithov, ktorá sa mala stať definitívnym zakončením celej megaúspešnej ságy, ale hlavne zodpovedať všetky nevyjasnené otázky, na ktoré najvernejší fanúšikovia čakali dlhé roky.

Je veľmi zaujímave sledovať, ako sa názor na Prequelovú trilógiu menil s každou nasledujúcou Epizódou. Pôvodne boli názory viac negatívne, odcudzovali Lucasa že uvrhol celý príbeh nesprávnym smerom – po zhliadnutí záverečného filmu sa však stali skôr rozporuplnými a prekvapivo prišlo pochopenie aj od naj skalnejších priaznivcov Hviezdnych vojen, ktorí ocenili aj jemne vypilované prvé dve Epizódy.

Príbeh novej a starej trilógie od seba delí len 30 rokov. Postupom času bádať spoločné prvky, avšak novej trilógii bolo až moc vyčítané prílišne použitie digitálnych efektov – podľa môjho názoru nič neuberajú z hereckých výkonov ( viď McGregor, Jackson, McDiarmid či v trojke aj vopred odpisovaný Christensen.) George Lucas sám povedal, že na dokonalej technickej stránke mu záleží len preto, aby mohol rozprávať príbeh aký chce. S EIV je dodnes spokojný tak sotva na 30%, pri Novej trilógii to miestami cíti rovnako. Jednoducho povedané, tento veľkolepý príbeh je len úlomkom s toho, čo si vlastne George Lucas vysníval vo svojej hlave – možno je to škoda, možno nie.

Nová trilógia Star Wars však z veľkej časti za svoj úspech vďačí špeciálnym efektom. Triková firma ILM ( ktorú Lucas sám založil pri natáčaní Novej nádeje ), dodnes vyrába triky pre takmer všetky veľké filmové projekty, zarába nehorázne veľké peniaze a doslova vytvára nové svety a zhmotňuje fantáziu – od roku 1977 čoraz dokonalejšími spôsobmi.

Hudba – ďalšia neodmysliteľná súčasť Star Wars. Meno John Williams ani netreba spomínať, tento geniálny hudobný skladateľ stvoril filmové melódie, ktoré budú žiť navždy.

Zvuk bola kapitola sama tiež o sebe, zvukový technik Ben Burtt dostal niekoľko prestížnych ocenení aj Oscara, za dokonalý mix zvukov – od tých najobyčajnejších až po hlasy rôznych mimozemšťanov a podobne. A práve tieto tri faktory ( najme ten posledný) ovplyvnili aj Georga Lucasa – bez dokonalého zvuku a obrazu, by to proste nešlo a zhliadnuť niektorý z jeho filmov bez týchto aspektov a samozrejme nie v kine označil doslova ako hriech. Najväčším dôkazom toho je aj fakt, že Lucas si po celých Spojených štátoch vyberal na premiéru len tie najlepšie kiná, s tým najväčším plátnom a najlepším ozvučením ( najlepšie samozrejme jeho vlastný patent najväčšej kvality – THX )

Lucas sa všemožne snažil naplniť svoje vlastné predstavy, ale za toho najlepšieho predpokladu – že ich dokáže spojiť s atmosférou pôvodnej trilógie. Dvoma slovami – nedokázal to. V čom spočíva najväčší problém novej ságy? ( hovorím ale len o prvých dvoch epizódach) Na to najlepšie vedia odpovedať najvernejší fanúšikovia. Podľa mňa nie je najväčším kameňom úrazu presýtenie filmu tými najneuveriteľnejšími digitálnymi efektami ( ktoré naopak patria k najväčším plusom), ale vytratenie ľudskosti z postáv. Stará republika bola jednoducho vážnejšia, farebnejšia a formálnejšia, než obdobie temna ktoré nastalo potom ( alebo predtým?) Napriek tomu nemám voči Lucasovmu výberu postáv a celkovému kastingu najmenšiu výhradu. Všetci herci podali maximum, zahrali presne to čo sa od ich postáv očakáva – jednoznačne najlepší výkon podal Ewan McGregor v úlohe majstra Jedi Obi Wana Kenobiho. McGregor sa dokázal vcítiť do svojej postavy, na ktorej dokonale vidno prerod od rozporuplného padawana až k majstrovi Jedi Benovi Kenobimu, ktorého poznáme z pôvodnej ságy. ( A v trojke je podoba s pôvodným predstaviteľom Alecom Guinnesom priam šokujúca, čo by sme ešte v Epizóde 1 od McGregora nikdy nečakali.)

Obrázok blogu
Obrázok blogu

Ewan McGregor a jeho podoba s Alecom Guinnesom.

Obrázok blogu

Zrak všetkých fanúšikov tejto space fantasy sa upieral k roku 2005. Zatiaľ čo okolo Epizódy 1 bola spustená obrovská reklamná kampaň, prípravy a príbeh druhého dielu obostierali rôzne tajomstvá. Pri poslednej epizóde sme vlastne príbeh poznali už vopred, vedeli sme čo sa stane, ale netušili sme ako, prečo. A na to nám všetkým mal dať Lucas odpoveď práve v Epizóde 3. Ako to všetko dopadlo?

Milan Banáš

Milan Banáš

Bloger 
  • Počet článkov:  129
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Ak chceš vedieť aký som - spoznaj ma. Ak chceš vedieť ako píšem - čítaj ma :) Čo viac dodať? Som začínajúci autor z Liptovského Mikuláša. Zoznam autorových rubrík:  Liptovský MikulášÚvahaThe GameFilmyHokejVyjednávačZáhadyLegendyPoviedkaSpektrumSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Matúš Sarvaš

Matúš Sarvaš

3 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu