Zabudnite na ovocie
Predovšetkým si musíme uvedomiť, že chceme opicu z nášhotela dostať. V žiadnom prípade sa neliečime tým, čo má opica rada. Zabudnite nabanány, tropické ovocie, minerálne vody. Nepomáhajú, skôr prispievajú kzväčšeniu opičej lásky k vášmu organizmu.
Opico pudič
Máme teda podávať telu všetko, čo opicu odpudí alebovystraší? Áno. Opica má panický strach z aromatických liehovín a piva. Vpralese ich nepozná a všetko neznáme opicu odpudzuje ako repelent. Každý človeks opicou musí prekonať prirodzený odpor žalúdka a dopriať telu dostatok opicuodpudzujúcich dávok. Len pozor, musíme byť k opici ľudský! Nevypudiť z teladrasticky, aby si neblížila. Teda v žiadnom prípade vypiť naraz pol litraborovičky. Opicu treba jemne vystrnadiť z tela po poldecákoch a pollitroch.
Jedna von, druhá dnu
Je tu však problém. Jednu opicu z tela jedným uchomvyženieme a druhá sa nám do tela druhým uchom nasťahuje. Žiaľ, aj v 21. storočíje veterinárna medicína nedokonalá. Dosahuje iba čiastočné úspechy. Pre človekas opicou je však rozhodujúce, že sa jej zbaví. Že sa ráno zobudí s novouopicou, je pre úspešné vypudenie dnešnej opice je irelevantné.
Okroška spasiteľ
Ak tento spôsob nie je vašej opici po srsti, ponúkam druhý,mnohými ránami odskúšaný. Nevýhodou je, že si ho musíte navariť. Najlepšiedopredu. A v tom je problém, lebo rána sú väčšinou po takzvanombleskovom údere, čiže vôbec v ten deň nečakáte, že ráno na druhý deň budekruté. Najlepšie liek navariť a preventívne ho zamraziť do kelímkov odRamy a pod.
Prvé správy o okroške, tajomnom a zázračnom lieku ruskýchmužíkov, priniesol na Slovensko osobný lekár L.N.Tolstého Dušan Makovický.Spomína na jedno letné predpoludnie, keď sa viezli z grófom Tolstím brezovýmhájikom. Zrazu zbadali pri ceste ležať poukladaných vedľa seba ako kláty 20 mužíkov. Nad nimi sa vznášaljedovatý opar vydychovanej samohonky a jednoznačne mali všetci na jazyku smrť. Kde sa vzala, tu sa vzala, zrazuz lesa vybehli tri ženy, vlečúc zo sebou hlinený hrnčisko a začali drevenýmilyžicami násilím liať do nebohých mužíkov. Po chvíli sa zrazu mužíci otrepali,vyskočili na rovné nohy a hybaj opäťsamohonkovať. Pre istou aj z čudesným obsahom hrnca.
Druhé stretnutie s tajomnou tekutinou bola na smrteľnejposteli L.N.Tolstého. Pop mu dal posledné pomazanie a popod fúzy precedil: „Oj, ani okroška už nepomôže jehoosvietenosti...“
Ako na okršku
Budeme potrebovať: 600 g vareného mäsa, 2natvrdo uvarené vajcia, 2 kyslé väčšieuhorky, 1,5 dlkyslej smotany, cesnak, mladá cibuľa, horčica, cukor, soľ, 9 dl tekutiny s kvasenýchuhoriek alebo kyslej kapusty.
Do hrnca alebo misy vložíme 600 gramov nakrájanéhovareného mäsa, 2 veľké kyslé alebo kvasené uhorky a 2 bielka z uvarených vajecnakrájaných na kocky. Pridáme nakrájanú cibuľku na drobno a roztlčený cesnak, zalejeme tekutinou z nakladaných uhoriek adobre premiešame. Najlepšia je voda z kvasených uhoriek, ak je nemáte, šľak totraf, dajte aj z nakladaných. Po prípade použite vodu z kvasenej kapusty azdržujte sa v blízkosti WC. Preženie, ale máte istotu, že všetko zlé z vásodíde. Žĺtky jemne nastrúhame, vymiešameich z horčicou a smotanou a vlejem do pripravenej polievky. Polievku osolíme,po prípade ochladíme a trochu prisladíme. Môžeme zložiť z čela prebytočné kúsky ľadu a dať ich doživotobudiča. Inak, okroška nie je iba pre samohonkáčov, výborne chutí vhorúcom lete.
Okroška 2 alebo KrvaváMarusija
Ešte si nedám pokoj. Na západe majú "vyprošťovák"Bloody Mary a na východe Krvavú Marusiju. Princíp jej prípravy je zhodný akopri okroške, rozdiel je však v niektorých surovinách. Varené hovädzie mäso (môžebyť aj údený jazyk, šunka, saláma a podobne) nakrájame opäť na kocôčky.Kyslé uhorky tiež a zelenú cibuľovú vňať alebo cibuľu na drobno pretrieme stroškou soli, aby zmäkla. Bielka vajec uvarených natvrdo posekáme a žĺtkyutrieme s kyslou smotanou, horčicou, cukrom a soľou. Všetko spolu riadnezamiešame a v hrnci zalejeme vodou zčervenej repy. Pridáme posekaný zelený kôpor a premiešame s druhou polovicoukyslej smotany. Opäť necháme vychladnúť. A keby vás už Krvavá Marusijanepostavila na nohy, pomôže iba truhla.