Keď máte peniaze, na fajnovúpizzu môžete ísť kam chcete. Zo starého chleba si ju môžete urobiť iba doma.Nehovorte o tom Talianom. Čávo Italiáno Maximo nemôže dopustiť, aby ich pizzanebola pupkom sveta. Nevie, že naša z tvrdého chleba po upečení krásne vonia avýborne chutí. Domorodec z apeninskej čižmy netuší, že dvakrát pečené cesto jenajlepšie. Tak mu to radšej ani nehovorte a pečte!
Úspornápizza z tvrdého chleba
Budeme potrebovať:350g tvrdého chleba, 300g mäkkého salámu, 150g tvrdého nastrúhaného syra, 4 dclvody, 1 dcl mlieka, 2 vajcia, 4 strúčiky cesnaku, 3 lyžice kečupu, olej, soľ,tuk na vymazanie pekáčika.
Tvrdý chlieb nastrúhame alebo iba namočíme v 4 dl vody. Cesto naťapkáme dovymasteného pekáčika a povrch potrieme zmesou o oleja, kečupu a prepasírovanéhocesnaku. Na to poukladáme salámu nakrájanú na kocky, ak máme pridáme nakrájanépapriky a paradajky a strúhaný syr. Dáme zapiecť.. Keď sa syr rozpustí,zalejeme pizzu rozšľahanými vajcami v mlieku.
Nielen chlebom je človek živý. Povedal raz niekto múdry a vnukol starýmEgypťanom myšlienku, že už je načase, aby niekto vymyslel pivko. Prešli dlho zbytočnedlhé storočia, aby sa našiel konečnegénius, ktorý zjednotí dve základne poživne slovenského ľudstva, teda hlavnemužstva! Ponúkam vám recept na chlebovo -pivnú posilňujúcu polievku.
CHLEBOVÁ POSILŇUJÚCAPOLIEVKA
Budeme potrebovať: 5krajcov tvrdého chleba, 1/4 litra vody, soľ, pivko, mleté čierne korenie,lyžicu masti, sladkú smotanu, vajce.
Tvrdý chlieb dáme variť do osolenej vody. Keď sa chliebtakmer rozvarí, pridáme pivko, korenie a lyžicu masti. Necháme prejsť varom.Polievku prelisujeme cez sitko, doplníme smotanou s rozšľahaným vajcoma prehrejeme.
A keby ste patrili medzi zbohatlíkov, čo majú pred výplatou na 30deko najlacnejšej točenej salámy a štyri vajcia, ponúkam vám lukulskéhody.
CHLEBOVÉ KARBONÁTKY MŇAM
Budeme potrebovať:Chlieb - veľká pätka bez kôrky, mlieko, 30 dkg najlacnejšej točenej salámy, 2cibule, 4 vajcia, olej, soľ, korenie, majoránka, strúhanka a múka.
Chlieb namočíme do mlieka a pridáme pomletú točenú salámu,osmaženú nadrobno nakrájanú cibuľu, dve vajcia, strúhanku, soľ a korenie.Vytvoríme tuhšie cestíčko, ktoré necháme odpočinúť. Potom z neho vytvarujemekarbonátky, ktoré obaľujeme v klasickom trojobale. Vysmážame. Najlepšie chutiaso zemiakovou kašou a šalátom. Sú však výborné aj studené.
Ak ste dočítali až sem, ako odmenu dostanete skutočnú lahôdku. Nie súz chleba, ale fazuľa je náš piaty chlieb a tak sem tento skvostvybuchujúcej harmónie chutí patrí. Vjednoduchosti je krása. Keď sa k nej priradí aj finančná nenáročnosť, hitvašich kuchýň budú Petrove fazuľky. Objavil ich môj priateľ grafik Peter v jednej reštaurácii. Tak mi opisoval fantáziuchute fazuliek s cesnakom a olivovým olejom, že som neodolal. Pripravil som icha Peter neklamal. Bašta ako hrom!
Petrovefazuľky s cesnakom
Budeme potrebovať: 7 dcl fľašu sterilizovaných fazuliek, 5 strúčikov cesnaka, nastrúhaný údenýsyr, lyžicu olivového oleja, soľ.
Fazuľky scedíme a na rozpálenom oleji osmažíme. Preddokončením pridáme roztlačený cesnak a soľ. Dáme na tanier a posypeme postrúhanýmsyrom. Osvedčilo sa nám posypať fazuľky osmaženou slaninou – môžete vyskúšať,ale nemusíte.
PS. Na všetko ma inšpiroval bloger Medveď, ktorého touto cestou s hlbokým úklonom pozdravujem a prajem veľa úspechov s varečkou i v odovzdávaní jeho zážitkov nám ostatným. Dobrú chuť všetkým!