Syrové suši
Budeme potrebovať:4 naberačky uvarenej ryže, 100g eidamu,100 g kapie, 50 g masla, 1 lyžičku horčice,soľ, šalátovú uhorku, 2 lyžice aspiku, ocot, cukor.
Maslo vyšľaháme s horčicou a vmiešame varenú ryžu. Dotortovej formy vtlačíme na pergamen pomastený olejom vrstvu varenej ryže.Poukladáme ne ňu plátky syra potreného rozohriatým aspikom. Znovu navrstvímeryžu, poukladáme aspikom potrené plátky kapie. Opäť navrstvíme ryžu a plátkyšalátovej uhorky marinovanej v náleve z vody, cukru, soli a octu. Zaťažíme anecháme stuhnúť. Vyklopíme a krájame na malé porcie.
Tuniakové suši
Budeme potrebovať:4 naberačky varenej ryže, 2 kyslé uhorky, 100 gúdeného tuniaka, 1 lyžičku horčice, ocot, cukor, soľ, olej, 50 gkapie, zelenú petržlenovú vňať.
Do tortovej formy alebo venca vložíme pergamenový papierpotretý olejom. Na neho dáme 1/3 varenej ryže premiešanú s horčicou. Na ryžupoukladáme plátky alebo kúsky údeného tuniaka, pridáme ďalšiu vrstvu ryže,plátky uhorky a ďalšiu vrstvu ryže. Zaťažíme a necháme stuhnúť v chladničke.Stuhnuté suši vyklopíme a krájame na diely, ktoré zdobíme petržlenovou vňaťou akapiou. Podávame s omáčkou.
Omáčky k suši
Všetky suroviny dôkladne premiešame.
Prvá omáčka: 3lyžice sójovej omáčky, 1 lyžice sladkého vína, štipka cukru a glutasolu, 1/2lyžice nastrúhaného chrenu a trochuvývaru.
Druhá omáčka: 1 dl vývaru z rýb, tabasco,štipka vegety, podľa chuti citrónová šťava, 5 dl worchestrovej omáčky, 1lyžička horčice, 1 lyžička kečupu, cukor, pomarančový džús, sekaná pažítka.
Tretia omáčka: 5 dl sójovej omáčky, 5 cldezertného vína, 1 lyžička oleje, štipka glutasolu, na jemno nastrúhaná mrkva,jemne nasekaný pór.
Dosť bolo suši, teraz na inú nôtu. Keď som po prvý krát ochutnalbrazílsku polievku, mal som po nej chuť driblovať ako Pelé a tancovať sambu ajv posteli. Neskôr mi vysvetlila moja polovička, že posteľ by mala slúžiť na inéveci. Mňa po tanieri tejto polievky ibahrať futbal a tancovať v polohe ležmo neopúšťa.
Brazílska polievka
Budeme potrebovať:300 ghovädzieho mäsa, 300g kuracieho mäsa, 1 cibuľu, 2 lyžice oleja, cesnak, 1 petržlen, 3 menšierajčiny, 5 lyžíc sterilizovaného hrášku, soľ.
Hovädzie a kuracie mäso nakrájame na drobné kocky, dáme dohrnca s rozohriatým olejom a krátko osmažíme. Pridáme na drobno nakrájanúcibuľu, na kocky nakrájaný petržlen a rozotrený cesnak. Osmažíme do ružova apridáme na dieliky nakrájané rajčiny. Chvíľku podusíme, zalejeme vodou aosolíme. Varíme do zmäknutia mäsa. Potom mäso vyberieme, vývar precedíme,pridáme hrášok a krátko povaríme. Do polievky opäť vložíme mäso.
Američania majú svoj Deň vďaky vzdania, ku ktorému si zakusujú pečenéhomoriaka. U mňa v kuchyni mám rodinné vďakyvzdanie, ak pripravím morčacie stehnána divokotatransky. A ak k ním pridám ešte zavárané čučoriedky, dostanemtatranského divokého moriaka. Nazval som ho podľa našich zdecimovaných veľhôr preto, lebo čučoriedky sme nazbieraliešte vtedy, keď stromy v Tatrách boli kolmo. A vlastne aj preto, lebo namiestočučoriedok začnú byť Tatry známe onedlho takými divočinami, že sa nebudetestačiť čudovať. Ale to je o inom...
Divokotatranskémorčacie stehna
Budeme potrebovať:2 morčacie stehná, 25 gslaniny, 2 strúčiky cesnaku, citrón, 4 bobuľky drveného jalovca, 60 g masla, 1 strednú cibuľu,2 bobkové listy, 40 ml červeného vína, malú mrkvu a petržlen, mleté čierne a nové korenie, štipku tymiánu, soľ, hladkúmúku a tri lyžice zaváraných čučoriedok.
Stehná prešpikujeme slaninou nakrájanou na hrubšie rezance,pokvapkáme citrónom, potrieme cesnakom, mletým čiernym a novým korením, tymiánom, drteným jalovcom, polejemepolovicou rozpusteného masla a dáme na deň odležať do chladničky. Potom nazbytku masla osmažíme na pekáči do sklovita nadrobno nakrájanú cibuľu, pridámeosolené stehná, opečieme, pridáme bobkový list, na kolieska nakrájanú mrkvu apetržlen, podlejeme vínom či vývarom a dusíme prikryté alobalom v rúre domäkka– na teplote 180 stupňov zhruba 1a pol hodiny. Mäkké stehna vyberieme, bobkový list tieža šťavu rozmixujeme, mierne zaprášime múkou, povaríme, pridáme na chvíľkučučoriedky, aby sa nerozvarili a omáčku prelejeme cez stehná. Podávame shranolčekmi alebo ryžou.
A tu sú ešte ako bonus dva recepty. Sú také jednoduché, že ichzvládne aj ten, komu sa zatiaľ nepodarilo „zbaliť“ varešku.
Opekaničky z cestovín
Budeme potrebovať:250 gcestovín, soľ, 2 vajcia, 100 gstrúhaného syra, pažítka, olej na vysmážanie.
Uvarene cestoviny pokrájame, zmiešame s vajciami, pažítkou,soľou a syrom. Na rozpálenom tuku vysmážame malé placky. Výborná príloha kšpenátu alebo k dusenej zelenine.
Tagliatelle s vlašskýmiorechmi a mandľami
Budeme potrebovať:375 gnajlepšie celozrných širokých rezancov (tagliatelle), lyžička citrónovej šťavy,25 gmandlí, 25 gparmezánu, 25 gsekanej bazalky, 25g vlašských orechov, 1 roztlačený strúčik cesnaku, 60 mlolivového oleja, soľ, korenie.
Cestoviny uvaríme vo vode s citrónovou šťavou a soľou. Vmixéri mixujeme 30 sekúnd bazalku, orechy a mandle s parmezánom a cesnakom.Postupne prilievame olej, okoreníme a dosolíme. Každú porciu cestovín natanieri prelejeme lyžicou omáčky.
A teraz môžete ísť na obed... Dobrú chuť k hamburgeru.