Zhýralé kura

Už ste si doma urobili píp šou? Chce to na rozdiel od klasickej peep show chce táto kulinárska píp šou iba kura a niečo na pitie. To na pitie tentoraz nevypijete, ale ponúknete kurčaťu. Na pekáči, či v hrnci ho pohostinne napojíte, a ono zmení chuť na nerozoznanie od tej, na ktorú ste zvyknutý od kurčaťa abstinenta.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (17)

Starí Slovania, ako tvrdí historik Pavel Dvořák, neboli vôbec národomholubičím. Zabíjali nepriateľov tak, že ich napichli na špicaté koly. Ich zvykyprevzal gróf Vlade Tepeš z Transylvánie a po miernej modifikácii ajja. Nenapichujem nepriateľov, ale kura a nie na kôl, ale na pivovú fľašu,aby som ho lepšie upiekol.

Kura na pivovej fľaši

Budete potrebovať: 1 kura, cesnak, grilovacie korenie, petržlenovávňať, alobal a fľašu čierneho piva.

Kura sa potrie grilovacímkorením, posolí a natrie rozotreným cesnakom. Pivo z jednej fľaše vyleje napekáč. Prázdnu fľašu zbavíte nálepky a naplníte vodou. Neexperimentujte a fľašupoložte úplne normálne dole dnom na pekáč. Iba tak z nej voda nevytečie. Kura narazte na fľašu a potritepivom z pekáča. Pekáč vložte do trúby a pečte 20 minút. Potom zakryte kuraalobalom a pečte ďalších 20 – 25 minút.

SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou
SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Čierne pivo využijeme aj v ďalšom pripitom recepte. Tentorazmôžete mať aj plechovkové. Pôjde o obsah, nie o formu.

Kura ako kačica

Budete potrebovať: 1 kura, 1 kg kyslej kapusty, 1 čierne pivo - radšej sladšie, soľ, rascu, olej.

Plechpokvapkáte olejom. Kyslú kapustu zľahka vyžmýkate a rozložíte na plech. Naporciovanékurča posolíte a orascujete. Jednotlivé kúsky porozkladáte na kapustu tak, abyz nej netrčal ani rezanček. Plech prikryjete hlbším plechom alebo alobalom tak,aby vznikla nad kurčaťom a kapustou dostatočná vzduchová medzera. Trúbunastavíte na 230°Ca pečiete hodinu. Potom dáte dole plech alebo alobal a polovicuobsahu fľaše piva vylejete na kurča s kapustou. Teplotu stiahneme na 210°C. Každých desať minútrúru otvoríme a kurča polejeme výpekom, až kým sa mu kožička nevypečie dočervena. Podávame s knedľou, zapíjame pivom, prípadne červeným vínom.

SkryťVypnúť reklamu

Dám vám ešte recepty na cimpr - campr zhýralé kuriatka. Hodia sa pre osamelých mužov, ktorý si nemajús kým večer vypiť a posedieť si pri jednom stole. Môžu to urobiť s dvoma zhýralýmikurčiatkami. Po čase však ich konverzácia začne viaznuť, lebo muž bude mať plnéústa a kuriatka mu nebudú rozumieť a preto sa tento recept hodí aj pre návštevya oslavy.

Kurča na bublinkách 1

Budete potrebovať: 2 kurčatá, 200 gmasla, 1 dlkoňaku, 1 lšumivého vína,10 g rajčinového pretlaku, 2 dl smotany, mleté čierne korenie, soľ.

Dvekurčatá rozporciujete, osolíte, okoreníte čiernym mletým korením a opečiete namasle vo veľkom hrnci. Potom polejete koňakom a zapálime. Prilejete šumivévíno, rajčiakový pretlak, smotanu, prikryjete a varíte na väčšom ohni, teda abyto riadne bublalo. Mäkké mäso vyberiete, polejete maslom a omáčku z hrnca nańprecedíme. Môže sa podávať s varenouryžou. Návštevu však najviac šokujete, ak k zhýralému kurčiatku na bublinkáchpodávate hrianky natreté s cesnakom a dusený špenát.

SkryťVypnúť reklamu

Kurča na bublinkách 2 (menejpod parou)

Budete potrebovať: 2kurčatá, 4 šalotky alebo malé cibuľky, 600 g šampiňónov, 5 dl šumivého vína, 250 g masla ( 50 g na zápražku, 50 g na hrášok a ostatné nakura) , 5 dlsmotany, 50 gmúky, 1 kghrášku, mleté čierne korenie, soľ.

Rozporciované,nasolené, okorenené kurčatá pomaly dusíme vo vlastnej šťave na masle, čiženeprilievame vodu. Neskôr pridáme jemne posekané cibuľky, šampiňóny opečené natuku v celku, prilejete šumivé víno a varíme. Mäkké mäso vyberiete, šťavu podľapotreby vyvaríte, teda aby z nej nebola úplná voda a zahustíte bledou zápražkou,(zápražka - v našom prípade pomer je 5O g múky a 50 gramov masla - to súzhruba 3 lyžice) a smotanou. Ešte povaríte a keď je omáčka akurát, nalejeteju na mäso na veľkej mise. Hotové jedlo obložíte poduseným hráškom.

SkryťVypnúť reklamu

Ak sa vám zdá receptúra nabublinkové kurčatá zdá zbytočne pre veľa osôb, vydeľte si ju dvomi a mátemenšiu, ha. A konečne vrchol - najobľúbenejšie jedlo posledného ruského cára. Pre neho ho robili z kohúta,ale v našich pomeroch je kohút nedostatkový tovar, preto úplne postačí pekné, veľkékura. Nie, ako by sa podľa názvu zdalo, vychudnuté a zlumpované tak, že melie zposledného.

Zhýralé kura

Dovoľtemi ponúknuť tento recept ako kulinársky fejtón. Suroviny som vyznačiltučnejšie. Cársky kuchár rozkrájal cibuľku. Jej veľkosť nikto nevie, čo nászvádza k presvedčeniu, že krájal normálnu, teda stredne veľkú cibuľu. Nacárskom dvore boli veľkosti zatiaľ v normále. Iba po VOSR sa mierkyzmenili na počudovanie celého ľudu. Sovietsky trpaslík bol najväčší trpaslík nasvete. Naspäť k cibuli. Rozkrájal juna štvrtky. Zatiaľ ju nechal tak a v hrnci rozpustil 40 g masla a 80 g údenej slaniny a nato položil rozporciované kura. Aj vysi ho nakrájajte ako chcete, len nie na drobno ako Číňania.

Cárskykuchár nakázal pomocníkom, aby hádzali polená do pece tak, aby sa vyhriala aniveľa, ani mále. Tak stredne. Vy to máte jednoduchšie, nastavte si trúbu namierny ohrev – cca 180 stupňov. Cárskykuchár vložil hrniec dnu do pece. Počas 20 minút kura niekoľkokrát obrátil, abysa začalo červenať ako stála panna. Keď bolo kura červené, pridal cárskucibuľku a keď chytila zlatú farbu, zľahka ju osolil a okorenil mletým korením.Potom pridal 120 g nakrájaných šampiňónov, medzi prstamiposypal tymiánom a zalial litrom červeného vína. Cár musel mať burgundské.Úplne postačí, či dokonca ho pretromfne račianska frankovka alebo svätovavrinecké.Pozor - veľká zmena! Tentoraz sa hrniec dal na sporák a na prudkom, opakujemprudkom ohni, nezakryté dusil. Červené víno farbilo kuriatko do farby nosa poctivéhokonzumenta vodyprostých nápojov. Keď z vína zostalo najviac tak za pohárikalebo jeden a pol pohárika, stiahol plameň a zakryl hrniec pokrievkou. (Cárskykuchár sťahoval plameň v peci tak, že hrniec posunul na jej okraj, kde totoľko nehrialo.) Po zhruba 20 minútach bolo mäsko ako mačací jazýček - krehučké,jemnučké, no trochu červenšie. Pozor, ešte sa cárovi nenieslo! Ešte jednudôležitú vec mal pred sebou kuchár. Na misu položil ďalších 40 g masla a polial ho dvomi lyžicamihorúcej šťavy z hrnca. Maslo sa napoly rozpustilo a zmäklo. Potom pridal pol kávovej lyžičky hladkej múky,rozmiešal na zmes a tú pridal do hrnca s kurčiatkom na mol. Aby ho úplnedorazil, vlial tam ešte pohárik koňaku.Na miernom ohni nechal celú nádheru dozrieť ešte päť minút. Potom ochutnal, ak bolomálo slané, dosolil. Ak bolo veľa soli tak na vyhnanstvo na Sibír, v omáčkerozpustil kocku cukru a zostal cárskym kuchárom v St. Peterburgu. A potomsa cár len zalizoval a zalizoval a pri tomto jedle zabudol na celý svetokolo a ani si nevšimol, že pred dverami vrčí revolúcia...


Milan Nemec

Milan Nemec

Bloger 
  • Počet článkov:  42
  •  | 
  • Páči sa:  3x

Dobrovoľný výskumník malej úlohy: Využitie blogu na úpravu okolia môjho ja. Zoznam autorových rubrík:  Tu si žartujemTu nežartujemTu vás chcem nasrdiťTu mi je to jednoVarím siSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Marcel Rebro

Marcel Rebro

145 článkov
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

35 článkov
Anna Brawne

Anna Brawne

106 článkov
Karol Galek

Karol Galek

116 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

767 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu