reklama

Beštiálna choroba číha z pohára

Mám za sebou opäť jednu noc ako z hororu. Prehryznutý vankúš, páperová prikrývka na nohe ťažká ako z olova a želanie opustiť nielen prepotenú posteľ, ale aj tento svet. Za všetko môže choroba, ktorá mi vlezie do tela dnu, keď to najmenej čakám a potrebujem. Jediné, čo ma teší, že ju odhadujem polovica mužov po štyridsiatke, ktorí sa predchádzajúce roky dobre radovali v pití a jedle. A ešte ma teší, že patrím do dobrej spoločnosti: Kant, Newton, Richelieu, Luther, Kalvin, Goethe, Rubens, Michelangelo a podobní ujovia. Dna čaká aj na mnohých z vás mladých, lebo sa zistilo, že to nie je choroba iba z radovania. A keďže túžim, aby mi niekto po smrti postavil pomník, tak som zozbieral recepty a pikošky o tejto chorobe.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (21)

Prosím, zoznámte sa

Dna (arthritisurica, podagra, pakostnica) vzniká nadmerným množstvom kyselinymočovej v krvi. Táto látka pri prekročení hranice rozpustnosti kryštalizuje vkĺboch (prípadne v iných tkanivách). Spôsobuje úporné záchvaty s veľmibolestivým zápalom. Dna je akási daň za dlhovekosť. Matuzalém musel trpieť akokorytnačka. Prečo sme použili netradičné prirovnanie? Jednoducho preto, lebokyselina močová zohráva v organizme rolu dôležitého antioxidantu a jeho hladinaje v krvi človeka omnoho vyššia ako krvi zvierat, ktoré žijú kratší čas.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Prekliatie mocných

V stredoveku naozaj nebolo horšej choroby. Mor mal aspoňtú výhodu, že obete rýchlo pokosil a šiel kade ľahšie. Dna sa však človekadrží bez rozdielu a hlavne dlho predlho. Otec vlasti Karel IV. by moholhovoriť. Liečili ho tak, že ho zavesili na hodiny dolu hlavou. Teda na takýdlhý čas. Vraj aby choroba vytiekla. Zoznámych historických osobností trpeli na dnu Kant, Newton, Richelieu, Luther,Kalvin, Goethe a mnohí ďalší. Dna je však hnusoba a nevyberá si len žrútova pijanov. Rubens a Michelangelo trpeli na dnu napriek tomu, že vynikalisvojou skromnosťou, jednoduchosťou a striedmosťou. Doktor Carlos Espinel určil Michelangelovi diagnózu po „vyšetrení“ jeho portrétu na jednej zRafaelových fresiek. „Je to nový spôsob nazerania na umenie i lekárstvo,“ tvrdíšpanielsky lekár. Dna môže priniesť aj smrť. Na dnu doplatil známy šľachtic Albrecht z Valdštejna, ktoréhov Chebe prepichla ruka vraha, keď ležal bezmocne s dnou na posteli...

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Ako sa dna dostane dnu

Poznali ju starí Egypťania, Gréci i Rimania. Medzi prvými,ktorí opísali toto ochorenie bol Hippokrates už v 5. st. predKristom. Dnu často zamieňali zareumatizmus. Až v sedemnástom storočí ju presne od ostatných kĺbových chorôbodlíšil a popísal anglický lekár Sydenham, ktorý sám chorobou trpel. Aj lekáripo ňom považovali dnu za chorobu kráľov, vojvodcov, ľudí úspešných, bohatých amocných. Dnes už vieme, že to nie je tak celkom pravda. Dna môže zdrapnúť aj človekastriedmeho a skromného. Nemôžeme však poprieť, že dna sa dostane dnuhlavne po nadmernom prežieraní sa a nekontrolovanom pití, nadmernom užívaníniektorých liekov, napr. diuretík, ktoré riziko ochorenia zvyšujú, ponepravidelnej životospráve a nadmernom životnom tempe.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Na dnu ochorejú väčšinou muži. Sú často z rodín, kde sa užvyskytla dna alebo niektorá iná choroba látkovej výmeny, ako napr. obezita čicukrovka. Začiatok choroby sa prejavuje raz náhle, typickým dnovým záchvatom a inokedyneurčito pri nejakej inej komplikácii.

Štatisticky sa u nás po druhej svetovej vojne počet týchtoochorení prudko znížil. Bol veľký nedostatok mäsa a ľudia sa mali na stolochprevažne zeleninu a domáce ovocie. V posledných desaťročiach dna opäť zaútočilana všetkých, ktorí sa priveľmi radujú a zabávajú. Počet pacientov,trpiacich dnou, sa zvyšuje.

Typický kandidát na dnu, ktorá sa zvyčajne prejaví bolesťouv palci na nohe, je vyše päťdesiatročný muž s nadváhou. Dna napáda hlavnemužov. Tí predstavujú približne 90 % chorých. Prejavuje sa najčastejšie medzi štyridsiatkou a päťdesiatkou, u žien po šesťdesiatom roku života. Genetické vplyvy sa preukázali asi u 20 %prípadov. Výskyt dny sa v jednotlivých krajinách značne líši. Kolíše od 0,05 %v Japonsku do 0,65 % v Nemecku. Napr. v Anglicku trpí dnou 16.4 mužov z 1000 a 2,9 žien z 1000.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Lekári považujú za najistejší spôsob diagnózy pichnutie ihly do postihnutého kĺbu, odstránenieurčitého množstva tekutiny a jej mikroskopické vyšetrenie na prítomnosťcharakteristických kryštálikov kyseliny močovej. Už len to vyšetrenie vzbuzuje zimomriavky na chrbte.Preto vám ďalej prezradím, ako radšej liečiť dnu doma. Svojpomocne.

Svetoznámy básnik Allan Ginsberg zachytil svoje ťažkostis dnou ako inak v básni. Asi ho chmatla aj v Prahe, ktorejpovestnému majálesu v roku 1967 verše venoval: „A ja som Kráľ Mája svysokým krvným tlakom, cukrovkou, dnou, strhanými hlasivkami, ľadvinovými kameňmia usadlými okuliarmi, ktorý si nasadil bláznivú korunu, ktorá hlása: Dosť hlúpostí!“

Keď dosť, tak dosť. Ale ako na to? Mäso máme na tanieričasto, pohárik by pomaly mal na Slovensku vymeniť v štátnom znakutrojvŕšie s dvojkrížom. Položme si základnú otázku: ako dostať dnu von?

Keď vás dna rafne

Záchvat dny začína tak, že zrazu pocítite trhanú bolesť, akokeby vám nebožiecom vŕtali v končatine. Zo začiatku väčšinou v palci nanohe. Palec napuchne, očervenie a leskne ako keby ste ho pulírovali slaninou.Všetci, čo dostali záchvat dny vám odprisahajú, že bolesť je skutočne strašná.Dnes síce dostanete lieky, ktoré odstránia nielen bolesť, ale o niekoľko dní izápal. Stačí navštíviť lekára, ale je tu maličký problém. Ako sa do ordinácie dostať.Najjemnejšia prikrývka na boľavej nohe je plátom olova, cesta na záchod cestou okolo svetaa najhoršie na tom je, že záchvaty dny si obľúbili nočné hodiny. Nedá saani oko zažmúriť, tobôž spať. Preto vám iste dobre padnú alternatívne metódy liečby, ktoré vám môžupripraviť príbuzný, či niekto, koho tiež zaplatíte, aby sa o vás postaral.

Ako sa liečiť

Pri tejto chorobe často vzývate všetkých svätých, aby vásdny zbavili alebo ešte lepšie, radšej zobrali medzi seba, tam hore, kdenehmotné telo bez kĺbov s dnou vybabre. Netreba hneď zaťažovať všetkých svätých. Stačí Julián, ktorý je patrónomvšetkých, ktorých ničí táto choroba. Horšie je však na tom, že si treba vybraťsprávneho svätého Juliána, lebo podľa cirkevného kalendára sú totiž dvaja.Jeden z nich si zabookoval dátum 6.januára a druhý 16. marca. Obaja zahynuli mučeníckou smrťou. Prvéh ponatrhnutí povrazmi na štyroch koloch sťali, druhého v zašitom vreci spolus pieskom, hadmi a škorpiónmi hodili do mora. Asi bude najlepšiemodlikať sa pri záchvate k obom.

Keď nepomôžu svätí, treba poprosiť matku prírodu. Ponúkadostatok liekov, ktoré už skúšali naši predkovia. Dnu zmierňujú vyklíčené semenálucerny siatej (pomáhajú znižovať hladinu kyseliny močovej v krvi), lopúch ayzop. V ľudovom lekárstve sa považujú za účinné plody a kvety trnkyobyčajnej.

Pomáha, ak v rozumnom množstve vydráždite včely.Niektorým pacientom trpiacim dnou sa uľavilo po liečbe včelím jedom. Včelí jed sainjekčne aplikuje pod kožu alebo niekoľko včielok obetuje svoj život na oltáremedicíny a dobre vás popichá. Jed pôsobí protizápalovo a má stimulujúceúčinky na imunitný systém.

Môžete si urobiť aj mastičku z masti a propolisu. Dvadekagramy propolisu rozpustíte v pol kilograme bravčovej masti (masť sa nesmieškvariť - teplota na rozpúšťanie je cca 80 až 90 stupňov C). Nechajte masť stuhnúťa na ďalší deň ju znovu rozpustite. Opakujte tri až štyrikrát. Potom masťpreceďte cez jemnú gázu, opäť nechajte stuhnúť a masť je pripravená napoužitie. Najlepšie pôsobí, keď ju použijete v dobe začínajúcej bolesti. Veľmirýchlo sa vám uľaví.

Čo pri záchvate

Postihnutú končatinu znehybnite. Dajte ju do zvýšenej polohya zabudnite na svet okolo. Oddychujte. Vezmite si liek proti bolesti nabáze ibuprofenu a najlepšie bude, ak sa poradíte s lekárom. Pomáha aj pasta z živočíšneho uhlia.Vyťahuje jedy z tela. Do nádobky vložte živočíšne uhlie, pridajte rozdrvenéľanové semienka a zmiešajte s niekoľkými lyžicami teplej vody. Vzniknutúkašičku naneste na boľavé miesto a obviažte. Obklad si nechajte celú noc.Živočíšne uhlie sa hodí aj na kúpeľ. Kašičku z živočíšneho uhlia zalejete takouhorúcou vodou, akú vydržíte. Najlepšie pol, ba až hodinu. Živočíšne uhliepomáha aj vnútorne. Dávajte si štyrikrát denne jednu až dve tabletky. Živočíšneuhlie vás prečistí a zabráni koncentrácii kyseliny močovej v krvi.

Bolesť zmierňujú ľadové obklady - meniť asi po desiatich minútach.Vyskúšajte i obklady z kostihoja alebo dubovej kôry. Dlho ich varte, až vznikneriadne tmavá tekutina. Obklady sa používajú vlažné alebo chladné. Z netradičných receptúr stojí zazmienku jeden, no trochu zaváňa kriminálom. Je to odvar a obklad z konopnýchkoreňov. Väčšia hrsť koreňov konope sa naseká na malé kúsky, zaleje ¼ litromvody, pridá sa lyžička oleja a 15 minút sa povarí v tlakovom hrnci. Navonkajšie použitie možno pridať lyžičku rozdrveného koreňa kostihoja. Do odvarusa namočí plátno, dobre sa v rukách vykrúti a pokryje uvareným koreňom.Obklad sa priloží na postihnuté miesto, previaže suchým uterákom a nechá pôsobiťnajlepšie cez noc.

Pomáha aj základ na zemiakovú polievku. Surové zemiaky na jemno postrúhate,tekutinu scedíte do priesvitnej nádoby a necháte odstáť. Po niekoľkýchminútach zostane dole tekutý škrob, ktorý vás nezaujíma. Vy pijete iba šťavunad ním. Osvedčil sa aj vývar z rasce. Za hrsť dáte do pol litra vody,zhruba 20 minút povaríte a po vychladnutí vypijete. Preventívne pôsobí čajz vŕbových listov. Ten dostanete v lekárňach aj s návodom napoužitie.

Dna miluje kyslé prostredie a zhoršujú ju preto kyselinotvorné potraviny.Hlavne tie, ktoré obsahujú tzv. puríny. Sú to predovšetkým vnútornosti, tj. ľadvinky,pečienka, mozoček, ale k purínovým látkam patrí i kofein. Takže chorobuzhoršuje i káva a coca-cola. Ku škodlivinám druhého radu patrí predovšetkýmčervené víno, pivo a všetky pálenky od päť hviezdičkového koňaku až polavórovicu. Z klasických potravín hlavne tmavé mäso, vývary z neho,údeniny a obecne bielkovinová strava. Pomáhajú aj protireumatické čaje, napr. štyrikrát denne Rheumozen a horúce kúpele nôh a rúk v odvaroch z palinyobyčajnej, dúšky materinej alebo tymianu. Osvedčili sa alkalotvorné zeleninovéšťavy a liečebné pitie vody, ktorá vyplavuje škodliviny. Človek nie je chorý,je len smädný platí aj v tomto prípade.


Ako dnu nedostať


Nie je isté, či sa vlastne dá dna nedostať, keď juovplyvňuje toľko faktorov. No niekoľko dobrých rád iste príde vhod. Zabudnitena acylpyrín ani paralen. Údajne zadržiavajú kyselinu močovú v organizme a môžudnu do tela privolať. Pokiaľ tam už kraľuje, tieto lieky ju môžu posilniť.

Proti tvorbe nadmerného množstva kyseliny močovej sanajlepšie bránia vegetariáni. Zabudnite aj na rafinované sacharidy - teda aj nacukor. Vyhýbajte sa potrave s vysokýmpercentom purínov. Ide o mastné výrobky s vysokým obsahom bielkovín, mozoček,vývary, mäsové omáčky, slede, ľadvinky, pečeň, mleté mäso, slimáky, sardinky,fazule, karfiol, šošovicu, huby, ovsenú kašu, zelený hrášok, kôrovce, špenát,celozrnné pečivo a droždie. Jesť môžete všetko, čo zostalo. Čiže všetko, čo nieje dobré.

Pite veľa vody. Vylúči z tela kyselinu močovú skôr, ako vászaskočí. Optimálne množstvo vody by mohlo byť päť až šesť pohárov denne (okremďalších tekutín). Vyskúšajte vypiť dva poháre vody pred spánkom a ráno poprebudení. Doprajte si bylinkové čaje, šípkový čaj, mätový čaj, alebo čajčistiaci ľadviny (napríklad rovnaké diely prasličky, vrbice bielej a truskavca).

Obmedzte alebo úplne prestaňte piť alkohol. Na Slovenskuholá nemožnosť a preto jedna rada: pite ho pomaly a jedzte pri tom krekry,ovocie a syry. Čiže sacharidy, ktoré sa ľahko vstrebávajú. Z ovocia saodporúčajú višne a to čerstvé, aj rôzne spracované - avšak niedestiláciou! Nechudnite ako v STV.Niektoré z diét by vám mohli pekne uškodiť. Opatrne s vysokými dávkami umelýchvitamínov - najmä vitamínu "A".

Milan Nemec

Milan Nemec

Bloger 
  • Počet článkov:  42
  •  | 
  • Páči sa:  1x

Dobrovoľný výskumník malej úlohy: Využitie blogu na úpravu okolia môjho ja. Zoznam autorových rubrík:  Tu si žartujemTu nežartujemTu vás chcem nasrdiťTu mi je to jednoVarím siSúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
Jiří Ščobák

Jiří Ščobák

752 článkov
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Juraj Karpiš

Juraj Karpiš

1 článok
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu