
Krpatý eštebák a kolienko pomozambicky
Spomenul som si na neho, keď som ho nedávno stretol, aj smesa zabudli ako sa patrí. V našom zabudnutí si k nám prisadol jedenbývalý eštebák, ktorý nám hneď povedal, že sa stal šľachticom. Keď sme sa natom začali smiať, tak začal kázať Egimu, že keby nebolo Európy, tak doterazv Mozabiku lozia po stromoch. Na argument, že tam mali mocné kráľovstvávtedy, keď sme v Európy schádzali zo stromov, krpatý eštebáks trojnásobnými krycími menami neustále húdol svoje. Egi začal blednúťa prebúdzala sa v ňom krv bojovníkov jeho kmeňa. Vypratal som horadšej von, lebo krpec eštebácky sa nezmení – provokuje dovtedy, kým nie jezle. Aby si Egi upokojil dušičky, rozhodol sa, že keď si neuvarí kolienkopo mozambicky, tak určite zahynie. Tak sme ho začali variť a pritomspomínali na spoločné príhody.
Kadiaľ Štrbacke plecko?
Niekoľko nezabudnuteľných Egiho majsterštikov v Skrytejkamere. Oblečený ako bača privliekol na pódium barana a prinútil Maigu, vtedyhosťa relácie, aby ho podojil. Barana. Maiga si kľakol a začal. Ľudia padali zostoličiek. Alebo pochodoval v lete po Malackách s obstarožnými lyžami napleciach a čiapkou z brmbolcom. Zastavoval bodrých Záhorákov a úplne nešťastnýsa pýtal:„ Kde Tatry? Kde Štrbacké Pliecko?“ Do tretice ospalá Trenčianska Teplá.Po ulici kráča nič netušiaci starší muž. Naproti nemou Egi s veľkým kufrom.Zrazu položí kufor, roztiahne ruky arozbehne sa k deduškovi s výkrikom : „Tato!“ Objíme dedka a začne hopresviedčať, že je jeho dávno stratený syn. Mama mu bola na Slovensku nabrigáde a on je jeho otec. Situáciu na infarkt Egi vylepšil tým, že zazvonil nadomoch. Keď vyšla žena, tvrdil, že jej muž je jeho otec a on bude u nich bývať.A keď otvoril muž, mamou mu bola jeho žena... Po Záhorí išiel Egi vo veľkom,drahom jeepe. Vystúpil z neho a tváril sa, že zablúdil. Neustále opakoval:“Kadiaľ Londýn?“ Reakcia tamojších domorodcov sa nedajú opísať na papieri. Toby ste museli vidieť. Azda iba jedna replika. Domorodá žena sa zamyslela aporadila: “ A úfam, že na Lozorno...“ Potom sme si prenajali jedno malémäsiarstvo a Egi predával ťavie mäso. Egimu naozaj nič nie je sväté...
Fufu
Egi ma ako vyhlásený gurmán presviedčala čo len mňa, ale všetkých divákov na Markíze, že mozambické národné jedlosa volá fufu. Egi takto volal kašu z hrubo pomletej kukuričnej múky. Všetci sme to spapali aj s navijákom. Ako somsurfoval, tak som surfoval po internete, ale nikde ani zmienka o fufu.Kašu tam volajú utswa, xima, wusa a ktohovie ešte ako inak. Z Egiho pod ťarchoudôkazov vyliezlo, že máme pravdu. Kaša dostala meno fufu až na Slovensku. Varilho na internáte v Mlynskej doline. Počas varenia sa na povrchu kaše tvoria veľkébubliny. Pri prasknutí vydávajú mohutný zvuk fu...fu...fu... Tak aby Slovácivedeli, čo jedia, vzniklo pomenovanie fufu. Oné! Aby som nezabudol! Jedno zdomorodých pomenovaní pre kukuričnú kašu je sadza.
Recept na kolienko pomozambicky
Aha, ešte vás asi zaujíma, ako sa varí bravčové kolienko pomozambicky. Ako naša zabíjačková kapusta, no s tým rozdielom, žes Egim z Mozambiku tárate dve na tri a je vám strašne smutno, žeonedlho odchádza do Škandinávie a asi sa s ním nestretnem. Maj sadobre, môj bledý brat!