reklama

Odpoveď pre Andreu

Pred pár dňami som dostal od čitateľky môjho článku, v ktorom som sa snažil vysvetliť rozdiel medzi vzdelaním, inteligenciou a múdrosťou, otázky týkajúce sa definovania pojmu inteligencia a jej vzťahu k múdrosti. Nakoľko túto tému považujem za spoločensky zaujímavú, rozhodol som sa význam týchto slov a ich vzájomný vzťah ešte raz pomenovať trochu inými slovami.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (11)

Inteligentný človek si kúpi auto bielej farby len vtedy, pokiaľ sa mu táto farba páči a nie preto, že je to moderné. Inteligentná žena sa oblieka podľa vlastného vkusu a pocitu pohodlia a nie podľa niekedy až absurdných módnych trendov. Paradoxom býva, že takáto "nemoderne" oblečená žena sa stáva nielen elegantnou, ale aj obdivovanou dámou. Inteligentný človek "neletí" do obchodu po vzhliadnutí televíznej reklamy, ale najskôr premýšľa o jej objektívnosti. Rovnako automaticky nepreberá názor iného človeka len preto, že dotyčný je v spoločnosti uznávanou autoritou. Inteligentný je aj zlodej, ktorý vykradne banku chránenú najlepšími bezpečnostnými systémami a nikomu pritom neublíži. Inteligentní sú aj cigáni, ktorí sa bez odborného vzdelania vedia takmer dokonale orientovať v nekonečnej spleti zákonov a využiť ich vo svoj prospech.

SkryťVypnúť reklamu
Článok pokračuje pod video reklamou

Nedávno mi môj priateľ Janko Zádumčivý tvrdil, že mladí ľudia sú dnes inteligentnejší, ako sme boli my v ich veku. Odôvodňoval to tým, že sa lepšie vedia orientovať v zložitých situáciách. To môže byť síce pravda, ale Jankom uvedené príklady, v ktorých uvádzal ako jeden druhému "prejde cez rozum" však nie sú prejavom inteligencie, ale mazanosti a vypočítavosti.

Inteligentným sa ale v žiadnom prípade nemôže stať človek, ktorý sa správa podľa naštudovaných spoločenských protokolov a pritom mu z topánok „trčí slama“. S inteligenciou sa človek musí narodiť a pokiaľ nepatrí medzi tých vyvolených, mal by sa správať prirodzene a hlavne ľudsky, čo je inteligencii veľmi podobné a blízke.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Múdrosť je ale Boží dar. Tú si človek musí zaslúžiť. Pokiaľ žije v súlade s vesmírnymi zákonmi, je predpoklad, že postupne bude dosahovať stále vyšší stupeň poznania o podstate nášho bytia. Múdrosť nám pomáha dosiahnuť vnútorný pokoj. Naučí nás, ako byť zdravým, úspešným a šťastným. Múdry človek má prirodzenú úctu spoločnosti a nepotrebuje nikomu nič dokazovať. Žije jednoducho a prirodzene. Koná spontánne bez vypočítavosti, afektu a nikomu a ničomu neubližuje. Nepodlieha žiadnym názorovým, kultúrnym, módnym ani spoločenským trendom a vždy je sám sebou bez ohľadu na to, čo si o ňom myslí spoločnosť. Múdry človek žije a rozhoduje sa na základe svojich pocitov a nie rozumu, ktorý nás vedie k egoizmu a majetníctvu. Múdre môže byť aj malé dieťa a naopak, starnúci človek môže odchádzať z tohto sveta s tým, že sa nič nenaučil a nič nepochopil.

SkryťVypnúť reklamu
reklama

Dosiahnuť počas života určitý stupeň múdrosti nie je nič zložité. Stačí, ak sa budeme riadiť hlasom svojho srdca, ktoré nás nikdy nesklame, lebo ono veľmi dobre vie, ktorá cesta je pre nás tá najlepšia. A s pomocou magickej moci trpezlivosti to ostatné už príde samo. 

Milan Zeman

Milan Zeman

Bloger 
  • Počet článkov:  53
  •  | 
  • Páči sa:  4x

Som presvedčený o tom, že každé stretnutie s človekom, každá životná situácia a každá informácia nás posúva na našej ceste k tomu čo sa má stať. Verím, že nič nie je náhoda a všetko je tak, ako má byť. Zoznam autorových rubrík:  SúkromnéNezaradené

Prémioví blogeri

Juraj Hipš

Juraj Hipš

12 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Pavol Koprda

Pavol Koprda

10 článkov
Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Iveta Rall

Iveta Rall

87 článkov
Adam Valček

Adam Valček

14 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu