reklama

Áno straníckej disciplíne?

Veľkú a malú politiku považujem za dve rozdielne veci. Vo veľkej politike som sa ocitla iba raz. Moje účinkovanie v nej skončilo divácky. Dodnes vravím, že keby nebol prišiel delegát, ktorého som bola náhradníčkou, Demokratická strana ešte mohla žiť. V skutočnosti skôr živoriť, ale koexistovala som s ňou bez vnútorného rozporu, čo v SDKÚ tak celkom neplatí. Možno práve pre to, akým spôsobom SDKÚ DS zhtla, mi ten pocit priveľkého sústa v krku ostal.

Písmo: A- | A+
Diskusia  (3)

Malá politika má rovnakoveľké problémy s motiváciou jednotlivcov akoveľká. Iba voliči sú viacej na dosah – respektívepolitici na dostrel.
Preto je strannícka poslušnosťdruhá, prípadne tretia. To závisí naosobnosti toho ktorého zastupiteľa. Téma, ktorou sa uždlhšie zaoberám a dvíham ňou tlak svojim kolegom jeudržateľnosť smeru. Nie Smeru, samozrejme, ten sa zdámomentálne udržovaný množstvom ľudí.Poznámku o kráľovstve nebeskom nechám tak,pretože by ma z odporu voči režimu začala bolieť hlava, prípadneruka. Šetrím sa na tých, ktorých dokážem ovplyvniť.
Kedysi, keď sme robili miestnejpolitike havkáčov bolo všetko jednoduché. Nie preto,že spoza rohu sa dobre triafa, ale zato, že sme sivšetko povedali na rovinu. Nikto sa na nič nehral a každýpovedal svoj názor, prepytujem, ako mu huba narástla.Samozrejme, že sme sa aj povadili, aj argumentovali, aj si znadali dokdečoho, ale boli sme stále partia, ktorá vie, kamkráča.
Aby neostalo iba pri rečiach, rozhodlisme sa, ako mnohí iní aktivisti, kandidovať a pokúsiťsa tak zmeniť smerovanie mesta. Priama účasť na rozhodovaníma až tak nelákala, ale aktívnych a ochotnýchísť s kožou na trh nikdy nie je dosť a pre zmenu treba ajčosi urobiť. Podarilo sa.
A práve úspech je to, s čímsa akosi nedokážeme vysporiadať. V opozíciistačí byť apriori voči všetkému čo chcú tídruhí. Ale dokázať niečo navzdory motiváciijednotlivcov je veľmi náročné. Strácame časneadresnou kritikou do vlastných radov, ukazujeme na sebavzájomne prstom a keď nám to vyhovuje, tak vyžadujemestrannícku disciplínu. Každý má hromaduslov na to, aby potvrdil názor korešpondujúci sväčšinou, ale málokto má gule odporovaťpartnerom zoči-voči. Je jednoduchšie prejaviť rozhodnutie tlakomprsta ako čeliť argumentom či rečiam ostatných. Prečo somto oddelila? Pretože skutočne pádnych slov je málo a otvorenosť je stále marginálna.
Táto skutočnosť nás potom privádza kstraníckym direktívam. Disciplína občasprekračuje osobné hranice jednotlivcov a kým vo veľkejpolitike je možno na jej miske aj prospech, na lokálnejúrovni je osamotená a na druhej strane sú hlasy tých,čo nám vo voľbách dali ten svoj. Na správnosťči nesprávnosť riešení má každý z násiný názor a absenciu rešpektu žiadne pravidlánenahradia. Prehlasovaným ostáva horkosť na jazyku,ktorá sa skôr či neskôr prejaví. Tak u mňaako u ostatných.
Dnes je už jasné, že právez týchto dôvodov dnes prišla SDKÚ-DS o dvochčlenov a večer sa dozvieme, či budú ďalší.
V tomtorachote zaniká v mojich ušiach aj predsedov problém sLiškou (pardón – Liškom). Môj dôvod je jasný– nepoznám ich motiváciu a ak aj tuším, zdása mi, že lepšie je nevedieť.

Milena Veresová

Milena Veresová

Bloger 
  • Počet článkov:  81
  •  | 
  • Páči sa:  1x

"Fakt, ty nie si nijaká princezná. Si obyčajná mama!" Zoznam autorových rubrík:  Zo životaKnihyPolitikaPoéziaNezaradené

Prémioví blogeri

Monika Nagyova

Monika Nagyova

295 článkov
Karolína Farská

Karolína Farská

4 články
Yevhen Hessen

Yevhen Hessen

20 článkov
Zmudri.sk

Zmudri.sk

3 články
Post Bellum SK

Post Bellum SK

74 článkov
Martina Hilbertová

Martina Hilbertová

49 článkov
reklama
reklama
SkryťZatvoriť reklamu