Baza čierna mi rastie priamo v záhrade, takže som z môjho programu mohla vypustiť expedíciu do prírody. Tento rok kvitne mimoriadne vo veľkom (roky predtým som ju vždy skosila...chcem sa jej totiž zbaviť)


Opatrne (aby na nich zostalo čo najviac peľu) som nazbierala za obrovský vandlík kvetov. Na 2litre vody treba nazbierať 20 kvetov.
Vodu som už mala prevarenú a vychladnutú, do nej som pridala 100gramov kyseliny citrónovej (môže sa dať aj menej - keď má niekto rád viac sladké). Ideálne je mať 5 litrový zaváraninový pohár, do ktorého sa táto voda s kyselinou naleje a do nej sa povkladajú kvety.
Ja som použila 5l hrniec.

Nádobu zakryjeme a necháme to stáť 24 hodín.
Po 24 hodinách sirup precedíme...najlepšie cez husté sitko, ešte lepšie je vystlať sitko nejakou riedkou tkaninou napr. gázou, alebo jemnou utierkou (samozrejme čistou J).

Do precedenej šťavy pridáme 2 kg kryštálového cukru a miešaním ho úplne roztopíme.
Potom už len plníme do čistých fliaš.

Sirup netreba variť ani nič podobné, lebo kyselina citrónová aj cukor sú spoľahlivé konzervačné látky.
V lete takýto sirup výborne osvieži, dvihne tlak (preto ľudia s vysokým tlakom,pozor!), pôsobí povzbudzujúco. Je určite zdravší ako rôzne sirupy s umelými sladidlami z obchodu.
Napĺňam ho aj do malých pekných flaštičiek, ktoré potom podarujem mojim známym, keď ma prídu navštíviť....majú z toho obrovskú radosť – pripomína im to prázdniny u babky v detstve.